Alergia alimentara: Cauze, simptome si metode de preventie

Alergie alimentara

Sistemul imunitar este un mecanism complex cu rol esential in apararea organismului impotriva agresiunilor externe, precum si tratarea bolilor si infectiilor. Atunci cand acest mecanism de aparare reactioneaza la anumite substante ingerate si le considera ca fiind inamici, trimite in corp substante chimice ca sa distruga un posibil pericol si astfel pot aparea alergiile alimentare.

Alergia alimentara poate aparea la orice varsta, insa este mai frecventa in randul bebelusilor si copiilor. Chiar si o cantitate mica de alimente poate provoca o alergie alimentara insotita de semne si simptome specifice precum probleme digestive, urticarie sau umflarea cailor aeriene. A nu se confunda insa cu intoleranta alimentara, care apare in urma unei dificultati de digestie, si nu ca reactie a sistemului imunitar.

Afla in continuare ce este alergia alimentara, cum se manifesta, care este diferenta dintre alergia alimentara, intoleranta si toxiinfectie, precum si metode de preventie si remedii pentru dezvoltarea sanatoasa a sistemului imunitar.

Ce este alergia alimentara?

Alergia alimentara este o reactie a sistemului imunitar care apare la scurt timp dupa consumul unui anumit aliment. O alergie se produce atunci cand sistemul de aparare al organismului considera ca substanta ingerata este un intrus si trimite in corp substante chimice numite histamine care sa o distruga, provocand astfel inflamatii, probleme digestive, urticaria sau tumefierea cailor respiratorii.

In unele cazuri, alergia alimentara poate pune viata in pericol, deoarece provoaca simptome severe precum anafilaxie, care debuteaza brusc in decurs de cateva secunde sau minute.

Suplimente recomandate

-10%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 87,30 lei. TVA Inclus

Economisești 9,70 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 87,30 lei. TVA Inclus

Economisești 9,70 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 87,30 lei. TVA Inclus

Economisești 9,70 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 79,00 lei.Prețul curent este: 71,10 lei. TVA Inclus

Economisești 7,90 lei

Cauzele alergiei alimentare

Cauzele alergiei alimentare

Alergia alimentara trebuie diferentiata de intolerantele alimentare si de raspunsul organismului la aditivi alimentari care pot provoca unele reactii la alimente. La oamenii adulti, enzimele digestive pot impiedica aparitia alergiei alimentare, de aceea se manifesta mai frecvent in randul sugarilor si copiilor.

Alergia alimentara nu apare in urma ingerarii unui aliment nou. Sistemul imunitar are nevoie de cel putin doua interactiuni cu substanta sensibilizanta ca sa hotarasca ca proteina din alimente este inamica si trebuie sa produca anticorpi impotriva ei.

O reactie alergica poate fi:

  • Imediata – apare la cateva minute de la ingerarea alimentului cauzata de un anticorp cunoscut sub numele de imunoglobulina E (IgE) determinand eliberarea unei substante chimice numita histamina care poate provoca dilatarea vaselor de sange, mancarimi sau senzatie de arsura in mucoasa nasului. Este cea mai severa forma de alergie alimentara, cu simptome neplacute care poate duce inclusiv la soc anafilactic.
  • Cu evolutie treptata – apare la mai mult de 6 ore de la ingerarea alimentului si poate determina diaree, crampe sau dureri abdominale.

Practic, o alergie alimentara apare atunci cand sistemul imunitar confunda alimentul ingerat cu un agent periculos pentru sanatate, declansand anticorpi pentru a elimina posibilul pericol.

In cazul adultilor, alergiile alimentare sunt provocate de proteine sau substante care se gasesc in:

  • Fructe de mare
  • Arahide
  • Peste
  • Nuci
  • Oua
  • Grau
  • Soia
  • Lapte de vaca

Diferentele dintre alergia alimentara, intolerenta si toxiinfectie alimentara

Despre alergie alimentara

La majoritatea cazurilor de alergie alimentara, persoanele care se confrunta cu aceasta pot resimti probleme digestive, urticarie sau inflamarea cailor aeriene. In situatiile mai grave, unele persoane pot dezvolta o forma de alergie puternica numita anafilaxie, care poate pune viata in pericol.

Socul anafilactic apare brusc si poate fi provocat de alimente precum nuci, arahide, peste, fructe de mare sau polen. Socul anafilactic provoaca hipotensiune, pierderea cunostintei, aritmie sau chiar deces.

Exista diverse reactii ale organismului in urma consumul de alimente printre care si intoleranta alimentara sau toxiinfectia alimentara. Acestea provoaca manifestari diferite in organism prin comparatie cu alergia alimentara.

Intoleranta alimentara apare in urma unui deficit sau a unei lipse de enzime digestive care ingreuneaza digestia unui aliment sau a unui ingredient alimentar. Aceasta poate provoca balonare, flatulenta sau diaree si poate fi tratata prin eliminarea alimentului care cauzeaza simptomele.

Toxiinfectia alimentara este provocata de consumul unor bauturi sau alimente cu agenti patogeni infectiosi precum virusi, paraziti sau bacterii provocand crampe stomacale, voma, greata, febra sau diaree.

Simptomele alergiei alimentare

Simptomele alergiei alimentare

Simptomele alergiei alimentare pot aparea brusc de la ingerarea alimentului cu potential alergenic si poate declansa:

  • Eruptii pe piele
  • Dificultati respiratorii
  • Probleme digestive
  • Probleme cardiovasculare

In functie de severitatea alergiei, in unele cazuri pot aparea:

  • Varsaturi si/sau crampe abdominale
  • Alergii cutanate
  • Tuse repetata
  • Dificultati la inghitire
  • Hipotensiune
  • Ameteala

Suplimente premium

-10%
Prețul inițial a fost: 84,99 lei.Prețul curent este: 76,49 lei. TVA Inclus

Economisești 8,50 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 95,00 lei.Prețul curent este: 85,50 lei. TVA Inclus

Economisești 9,50 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 125,00 lei.Prețul curent este: 112,50 lei. TVA Inclus

Economisești 12,50 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 74,99 lei.Prețul curent este: 67,49 lei. TVA Inclus

Economisești 7,50 lei

Pot fi prevenite alergiile alimentare?

Pana in prezent, nu exista o modalitate sigura de prevenire completa a alergiilor alimentare, insa exista cativa factori care pot reduce riscul de aparitie a acestora:

  • Verificarea etichetelor si a listelor de ingrediente de pe produsele alimentare pe care doresti sa le achizitionezi
  • In cazul sugarilor, alaptarea de cel putin 6 luni poate reduce riscul de dezvoltare a alergiilor alimentare
  • Introducerea treptata a alimentelor la sugarii de 4-6 luni poate ajuta la prevenirea alergiilor alimentare
  • Evitarea consumului de alimente cu factori alergeni

Cea mai buna si eficienta metoda pentru prevenirea alergiilor alimentare este evitarea alimentelor care provoaca alergii si determina simptomele acesteia. Daca ai deja o alergie alimentara, este important sa fii precaut cu alimentele preparate la restaurant si sa te asiguri ca bucatarul nu a preparat mancarea in recipiente sau suprafete care contin urme din alimentul la care esti alergic.

Remedii pentru intarirea sistemului imunitar

Remedii pentru sistemul imunitar

Sistemul imunitar are rolul de a apara organismul in fata agentilor patogeni precum virusi, bacterii sau paraziti, insa, in cazul alergiilor alimentare, acesta ataca in mod eronat o substanta ingerata identificand gresit potentialul pericol. Pentru a imbunatati activitatea sistemului imunitar si a ameliora simptomele resimtite atunci cand acesta este slabit precum oboseala, inflamatii sau eruptii cutanate, consumul unei diete sanatoase bogata in nutrienti si practicarea exercitiilor fizice regulate sunt metode utile si eficiente.

Iti prezentam in continuare cativa dintre cei mai importanti nutrienti pentru intarirea sistemului imunitar si sustinerea bunei functionari a acestuia:

  • Vitamina C

Este un antioxidant natural recunoscut pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra sanatatii organismului si a sistemului imunitar. Contribuie activ la intarirea imunitatii, protejeaza organismul in fata efectelor nocive ale radicalilor liberi, imbunatateste nivelul de energie si contribuie la reducerea stresului.

  • Vitamina D3

Vitamina D3 este unul dintre cei mai importanti nutrienti pentru consolidarea sistemului defensiv al organismului. Previne aparitia gripei si racelii, sustine absorbtia mineralelor in organism si ajuta la distrugerea agentilor patogeni precum virusi, bacterii sau fungi care pot pune in pericol sanatatea.

  • Vitamina A

Are rolul de a mentine celulele corpului tinere si sanatoase, in timp ce combate bacteriile si virusii din organism. In plus, mentine o piele hidratata si imbunatateste acuitatea vizuala.

  • Vitamina B12

Vitamina B12 poate fi procurata doar din alimentatie sau suplimente alimentare, intrucat corpul nu este capabil sa o produca in mod natural. Este o vitamina importanta pentru sanatate care contribuie la formarea globulelor rosii si a anticorpilor care alcatuiesc sistemul imunitar.

  • Vitamina E

Are un rol puternic antioxidant care ajuta organismul in lupta impotriva infectiilor. De asemenea, are efect antiaging care previne aparitia ridurilor si mentine fermitatea pielii.

-5%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 74,99 lei.Prețul curent este: 71,24 lei. TVA Inclus

Economisești 3,75 lei

-10%
30 FIOLE
Prețul inițial a fost: 174,99 lei.Prețul curent este: 157,49 lei. TVA Inclus

Economisești 17,50 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 87,30 lei. TVA Inclus

Economisești 9,70 lei

-10%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 59,00 lei.Prețul curent este: 53,10 lei. TVA Inclus

Economisești 5,90 lei

  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/symptoms-causes/syc-20355095
  • https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/14384
  • https://www.nhs.uk/conditions/food-allergy/
  • htps://www.healthline.com/nutrition/common-food-allergies

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cupoane