Un organism sanatos si plin de energie este rezultatul unui stil de viata echilibrat, o alimentatie variata si miscare fizica regulata. Prin obiceiurile zilnice iti poti mentine pe termen lung vitalitatea corpului, sau, din contra, pot avea consecinte negative asupra starii generale.
Sistemul imunitar, de asemenea, joaca un rol important in mentinerea sanatatii, alaturi de restul functiilor corpului care sunt menite sa ne apere in fata agresiunilor externe, in fata bolilor sau a virusilor din mediul exterior.
Sangele, o componenta principala a sistemului circulator, are multiple roluri in organism, transporta oxigenul catre tesuturi, ajuta la reglarea temperaturii corpului, asimileaza nutrientii din alimentatie si sustine sistemul de aparare al organismului.
Peste 8% din greutatea corpului uman este reprezentata de sange care contine celule, apa, proteine si lipide. Cele mai importante celule care intra in componenta sa sunt globulele rosii (eritrocite), globule albe (leucocite) si trombocitele.
Atunci cand globulele rosii sau hemoglobina scade, din cauza deficitului de fier, poate aparea anemia feripriva avand consecinte semnificative asupra sanatatii organismului.
Citeste in continuare ce este anemia feripriva, care sunt simptomele asociate, ce tipuri de tratament exista dar si cum poate fi prevenita o astfel de diagnostic.
Economisești 24,75 lei
Colagen Fara zahar
Economisești 21,75 lei
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 21,75 lei
Colagen Vegan
Economisești 21,75 lei
Ce este anemia feripriva?
Anemia feripriva este un diagnostic secundar care se instaleaza atunci cand nu exista suficient fier in organism pentru a produce hemoglobina. Avand in vedere ca nu este o boala medicala in sine, anemia feripriva apare frecvent in randul persoanelor cu o alimentatie deficitara sau care nu contine fier ori in cazul pierderilor de sange care duce la scaderea globulelor rosii din organism.
Simptomele anemiei feriprive
In fazele incipiente, anemia feripriva poate fi asimptomatica insa se agraveaza pe masuta ce fierul din organism devine din ce in ce mai scazut.
Simptomele anemiei feriprive includ:
- Stare de oboseala cronica
- Slabiciune si lipsa de energie
- Piele palida
- Ameteli si dureri de cap
- Maini si picioare reci
- Caderea parului
- Unghii fragile si casante
- Lipsa apetitului alimentar si sexual
- Dureri in piept
- Dificultati de respiratie.
Multivitamine Lichide
Economisești 14,55 lei
Care sunt cauzele si factorii de risc ai anemiei feriprive?
Deficitul de fier din organism poate avea cauze multiple si nu apare de la sine, ci poate fi cauzat de anumite afectiuni sau de stilul de viata deficitar al pacientului.
Printre cele mai comune cauze care pot duce la un nivel scazut din fier in organism se numara:
- Alimentatie saraca in fier – anemia se instaleaza in timp din cauza stilului alimentar deficitar
- Hemoragiile – provocate de traumatisme sau menstruatie
- Absorbtia insuficienta de fier cauzata de incapacitatea organismului de a asimila fierul din alimente
- Sarcina
In cazul anemiei feriprive, factorii de risc includ categoriile de persoane care pot avea deficiente mai ridicate de fier in organism si anume:
- Femeile – sunt mai predispuse decat barbatii din cauza menstruatiei lunare care duc la pierderi de sange si implicit de fier
- Vegetarienii – persoanele care nu consuma carne au un risc mai ridicat de anemie daca nu consuma alte alimente bogate in fier
- Sugarii si bebelusii – sunt repdispusi cei care se nasc premature sau nu primesc suficient fier din laptele matern sau cel praf
- Donatorii de sange – donarea de sange poate duce la scaderea rezervelor de fier insa aceasta problema poate fi rezolvata prin consumul alimentelor bogate in fier.
Ce tip de tratament este cel mai eficient pentru anemia feripriva?
Tratamentul recomandat in cazul anemiei feriprive include cresterea aportului de fier prin alimentatie sau suplimente si tratarea afectiunilor cauzate de carenta acestui mineral.
Suplimentele pe baza de fier se pot achizitiona, in general, fara prescriptie medicala, insa se recomanda efectuarea analizelor de sange pentru a vedea cu exactitate nivelul de fier din sange. Un surplus de fier in organism poate fi toxic pentru ficat si poate provoca constipatie.
In functie de afectiunile de baza cauzate de lipsa fierului, pot fi administare medicamente suplimentare, antibiotice sau interventii chirurgicale, insa numai sub atenta supraveghere a medicului specializat.
Alimente bogate in fier
Fierul este un mineral esential pentru sanatatea organismului avand rol important in mentinerea dezvoltarii musculaturii, functionarea organelor si intarirea sistemului osos. Transporta oxigenul catre tesuturi si intra in structura hemoglobinei.
Se gaseste atat in alimente de origine animala, cat si cele de origine vegetala.
Alimente de origine animala bogate in fier:
- Ficatul de gasca, porc sau vitel
- Galbenusul de ou
- Peste gras precum somon, macrou sau sardine
- Carne de vita
- Stridii, scoici, melci
- Carne de pui, porc sau curcan
Surse de fier de origine vegetala:
- Spanac
- Broccoli
- Leguminoase precum linte, fasole sau naut
- Cartof copt
- Seminte de susan
- Caju
- Fistic
- Ciocolata neagra
- Cereale fortifiate
- Tofu
Pentru a creste absorbtia fierului de catre organism, sunt recomandate la aceeasi masa alimentele bogate in vitamina C in stare cruda precum legumele cu frunze verzi, citricele, fructele de padure sau ardeiul gras.
Anemia feripriva poate afecta sarcina?
Fierul este componenta de baza a hemoglobinei, reprezentand 65% din totalul de fier care ajunge in organism. Este important, de asemenea, pentru combaterea anemiei, a oboselii sau a problemelor cardiovasculare.
Necesarul de fier creste semnificativ in sarcina. Carenta de fier provoaca anemie care poate avea consecinte grave asupra fatului. Anemia feripriva poate afecta dezvoltarea si cresterea fatului, ii poate afecta imunitatea si creste riscul nasterii premature.
Atentie insa! In sarcina, nu este recomandat consumul de ficat deoarece contine cantitati mari de vitamina A care poate provoca malformatii copilului.
Este anemia feripriva ereditara?
Predispozitia de a suferi de o boala sau afectiune ereditara vine din familie si se transmite de la una sau mai multe gene mutante. Exista trei forme de anemie care pot fi incadrate ca fiind ereditare si anume:
- Talasemia
Este o afectiune a sangelui ereditara care nu permite organismului sa produca suficienta hemoglobina pentru a transporta oxigenul in organism.
- Anemia hemolitica
Este o boala ereditara care poate aparea mai ales la persoanele in varsta si apare atunci cand globulele rosii sunt distruse mai rapid decat pot fi inlocuite de catre maduva osoasa.
- Anemia falciforma
Este o boala a sangelui ereditara care nu permite dezvoltarea normala a globulelor rosii.
Multivitamine si minerale pentru stare de bine
Multivitamine Femei
Economisești 14,25 lei
Sport și Energie
Economisești 14,55 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 11,10 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 11,85 lei
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/iron/#:~:text=Iron%20is%20an%20important%20mineral,causing%20extreme%20fatigue%20and%20lightheadedness
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/287228#benefits
- https://www.healthline.com/nutrition/iron-deficiency-signs-symptoms
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-deficiency-anemia/diagnosis-treatment/drc-20355040