Sindromul de intestin iritabil: Simptome, tratamente si solutii

sindromul de intestin iritabil

Sistemul digestiv este alcatuit din organe care au rolul de a asigura digestia alimentelor si absorbtia nutrientilor, precum si eliminarea toxinelor din organism rezultate in urma procesului de digestie.

Intestinul este un organ cu rol important pentru buna functionare a organismului, avand functia de absorbtie a nutrientilor, producerea energiei, echilibru hormonal si eliminarea toxinelor. Peste 60% din sistemul imunitar se regaseste in intestin, fiind esential pentru sanatatea organismului si functiile acestuia.

Sindromul intestinului iritabil este o afectiune digestiva cronica frecventa in intreaga lume care se manifesta prin durere, disconfort abdominal sau modificari ale tranzitului intestinal, avand cauze diverse.

Poate afecta atat barbati, cat si femei deopotriva, apare de regula la persoane cu varsta sub 45 de ani, avand impact asupra calitatii vietii din cauza simptomelor neplacute pe care le manifesta.

Afla in continuare ce este sindromul de colon iritabil, care sunt cauzele, cum se manifesta, dar si metode de tratament si preventie.

Ce este sindromul de intestin iritabil?

ce este sindromul de intestin iritabil

Sindromul de intestin iritabil este o tulburare gastro-intestinala inflamatorie care provoaca crampe, durere abdominala, schimbari de tranzit intestinal precum balonare, constipatie sau acumulare de gaze dupa ingestia alimentelor.

Este o afectiune cronica care se dezvolta treptat de-a lungul timpului, in primele stadii fiind asimptomatica. In cazuri mai avansate, sindromul de intestin iritabil necesita tratament, insa in majoritatea cazurilor, simptomele pot fi controlate si ameliorate cu ajutorul unui stil de viata sanatos si gestionarea stresului.

Boala poate cauza deficiente de absorbtie a nutrientilor si perturba sinteza vitaminelor K si B7.

Care sunt simptomele sindromului de intestin iritabil?

simptome sindrom intestin iritabil

Simptomele pot sa difere in intensitate avand episoade recurente si se manifesta, de regula, sub forma de durere abdominala.

Printre cele mai frecvente simptome se numara:

  • Crampe abdominale, balonare
  • Flatulenta
  • Diaree sau constipatie.

In cazuri mai avansate ale bolii, pacientii pot avea simptome asociate precum:

  • Pierdere in greutate
  • Anemie cauzata de deficit de fier
  • Varsaturi
  • Dificultate la inghitire
  • Durere abdominala chiar si dupa eliminarea gazelor sau a scaunului.

Unele persoane diagnosticate cu sindromul colonului iritabil au resimtit si oboseala accentuata, dureri de spate, urinari frecvente sau mucus in scaun. Este cea mai frecventa forma de afectiune intestinala care impiedica eliminarea rezidurilor si a materiilor fecale din intestine, fapt care perturba procesul normal de digestie si defecatie.

Daca ai avut una sau mai multe simptome specifice bolii sindromului colonului iritabil, este recomandat consultul unui medic de specialitate pentru a depista cauza si a putea ulterior prescrie un tratament specific.

Remedii naturiste recomandate

-12%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 85,36 lei. TVA Inclus

Economisești 11,64 lei

-12%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 85,36 lei. TVA Inclus

Economisești 11,64 lei

-12%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 85,36 lei. TVA Inclus

Economisești 11,64 lei

-12%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 59,00 lei.Prețul curent este: 51,92 lei. TVA Inclus

Economisești 7,08 lei

Care sunt cauzele sindromului de intestin iritabil?

cauze sindrom de intestin iritabil

Conform specialistilor, nu exista o cauza responsabila pentru dezvoltarea intestinului iritabil. Mecanismele fiziologice ale sistemului digestiv sunt complexe si pot provoca diverse reactii fara a fi depistata cauza specifica. La baza, iritatia colonului apare in urma unor contractii musculare ale intestinului.

Cele mai comune cauze care pot provoca aparitia inflamatiei sunt:

  • Contractiile musculare ale intestinului – atunci cand sunt mai puternice si au un timp de actiune mai indelungat, pot duce la flatulenta, balonare sau diaree si perturba intregul proces de evacuare a materiilor fecale
  • Sistemul nervos – reactiile sistemului nervos la diferiti stimuli din mediul exterior pot determina o slaba coordonare intre creier si intestine ducand la tulburari digestive
  • Existenta unei infectii severe – sindromul colonului iritabil poate aparea din cauza unor bacterii sau virusi din intestine, perturband microflora intestinala
  • Alimentatia – dieta cu un continut redus de fibre ingreuneaza tranzitul intestinal si favorizeaza acumularea de toxine in interiorul intestinelor
  • Stresul – emotiile puternice pot influenta negativ nervii intestinului si perturba astfel intreg proces de digestie
  • Unele medicamente precum antibiotice sau analgezice pot dezechilibra flora intestinala provocand constipatie sau diaree.

La categoria factorilor de risc, exista anumite conditii care pot favoriza dezvoltarea colonului iritabil. Specialistii au concluzionat ca afectiunea este de 2 ori mai frecventa la femei decat la barbati din cauza modificarilor hormonale din timpul ciclului menstrual.

De asemenea, adolescentii si adultii cu varsta pana in 40 de ani sunt mai predispusi in a dezvolta sindromul de intestin iritabil, precum si cei care sufera de stres emotional sau afectiuni psihice.

Ce alimente ar trebui sa evit pentru a preveni simptomele sindromului de intestin iritabil?

alimente de evitat in sindromul de colon iritabil

Alimentatia joaca un rol important in mentinerea sanatatii organismului si implicit a sistemului digestiv.

Prin dieta, ii asiguri corpului toti nutrientii de care are nevoie pentru a functiona la capacitate optima, sau, din contra, alimentatia ii poate perturba functiile daca nu este una sanatoasa si echilibrata.

Sunt de evitat alimentele care pot provoca intoleranta sau alergie precum produsele bogate in gluten, lactoza sau sorbitol, precum si:

  • Alimentele bogate in zahar
  • Alimentele bogate in grasimi nesanatoase
  • Alimente bogate in fibre insolubile
  • Bauturile carbogazoase
  • Alimente procesate
  • Produsele de patiserie
  • Legume condimentate precum ceapa sau usturoiul
  • Cruciferele creude precum broccoli sau conopida.

Tratamente disponibile pentru sindromul de intestin iritabil

tratamente pentru sindromul de colon iritabil

Scopul tratamentului pentru sindromul de intestin iritabil este de a ameliora durerea si disconfortul abdominal, precum si imbunatatirea tranzitului intestinal. Simptomele pot fi considerabil ameliorate prin consumul alimentelor bogate in fibre, exercitii fizice regulate si renuntarea la fumat.

Tratamentul medicamentos consta in administrarea antispasticelor, antidiareicelor si laxativelor, in conformitate cu simptomele pacientului.

Utilizarea anumitor suplimente pot imbunatati considerabil tranzitul intestinal, fiind recomandate in cazul sindromului de intestin iritabil.

Iata care sunt acestea:

  • Probiotice

Probioticele sunt bacterii vii cu efect benefic asupra microbiomului intestinal, ajutand la detoxifierea colonului si la intarirea imunitatii. In plus, imbunatateste simptomele intolerantei la lactoza si stimuleaza absorbtia nutrientilor din alimente.

  • Calciu

Pacientii care sufera de sindromul intestinului iritabil prezinta deficit de calciu din cauza malabsorbtiei de catre intestin a acestui mineral. Suplimentarea organismului cu calciu este extrem de importanta pentru sanatatea oaselor, a danturii si pentru mentinerea functiilor acestuia.

  • Fier

La fel ca si in cazul calciului, sindromul de intestin iritabil poate influenta absorbtia fierului in organism din cauza sangerarii de la nivelul tractului intestinal. Fierul este un mineral important pentru formarea hemoglobinei, componenta a sangelui, care asigura oxigen tesuturilor si organelor.

Lipsa fierului in organism poate duce la anemie si la stari de oboseala accentuata.

  • Zinc

Zincul este un mineral care se elimina rapid prin scaun, ceea ce, la pacientii cu sindromul intestinului iritabil, poate reprezenta un deficit avand in vedere ca diareea este un simptom des intalnit.

Carenta de zinc poate duce la slabiciune, lipsa puterii de concentrare si scaderea acuitatii vizuale.

Suplimente premium pentru un tranzit intestinal sanatos

-12%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 74,99 lei.Prețul curent este: 65,99 lei. TVA Inclus

Economisești 9,00 lei

-7%
NOU!
Prețul inițial a fost: 149,97 lei.Prețul curent este: 139,47 lei. TVA Inclus

Economisești 10,50 lei

-12%
Prețul inițial a fost: 84,99 lei.Prețul curent este: 74,79 lei. TVA Inclus

Economisești 10,20 lei

-12%
Prețul inițial a fost: 74,99 lei.Prețul curent este: 65,99 lei. TVA Inclus

Economisești 9,00 lei

  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S001650850200481X
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016
  • https://www.nhs.uk/conditions/irritable-bowel-syndrome-ibs/
  • https://www.healthline.com/health/irritable-bowel-syndrome
  • https://www.webmd.com/ibs/digestive-diseases-irritable-bowel-syndrome

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cupoane