Unele profesii care necesita statul la birou sau anumite sporturi ce implica un efort fizic intens necesita efectuarea unor miscari repetitive care, in timp, pot duce la senzibilizarea tesuturilor din organism precum muschi, nervi, tendoane sau ligamente.
Tendinita este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor musculo-scheletale, care pot aparea in mai multe zone ale corpului.
Afla in cele ce urmeaza ce este tendinita, cum se manifesta si ce optiuni de preventie exista pentru a-ti mentine sanatatea sistemului musculo-scheletic pe termen lung.
Ce este tendinita?
Pentru a intelege mai multe despre tendinita, este important de mentionat, mai intai de toate, ce este sunt tendoanele.
Tendoanele sunt tesuturi fibroase, formate din fibre de colagen, cu ajutorul carora muschii se fixeaza de oase.
Tendinita este o inflamatie a tendonului care apare in urma suprasolicitarii si miscarii repetitive a acestuia. Poate avea debut brusc care apare in urma unei accidentari sportive, numita si tendinita acuta, sau se poate dezvolta pe termen lung, cand un tendon se deterioreaza treptat din cauza suprasolicitarii, fiind vorba de tendinita cronica.
In functie de zonele afectate, tendinita poate afecta piciorul, umarul, cotul sau incheietura mainii.
Fibrele de colagen care alcatuiesc tendoanele ofera rezistenta si flexibilitate acestora, insa, se pot deteriora considerabil atunci cand exista prea multa presiune exercitata in mod repetat pe zona respectiva.
Cauzele tendinitei
Tendinita apare, de regula, la adulti si persoanele de varsta inaintata, odata cu scaderea vascularizatiei tendoanelor si a rezervelor de colagen din organism care mentin structura acestora.
Printre cele mai comune cauze care duc la aparitia tendinitei se afla:
- Solicitari excesive si repetate ale articulatiei
- Traumatisme locale
- Exercitii fizice efectuate gresit
- Varsta inaintata
- Unele boli precum guta, artrita reactiva, diabet sau scleroza sistemica pot favoriza aparitia
- Deficitul de vitamine
- Kilogramele in plus care pun presiune pe articulatii si tendoane.
Colagen Fara zahar
Economisești 10,15 lei
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 10,15 lei
Economisești 8,68 lei
Simptomele tendinitei
Cel mai frecvent semn specific tendinitei este aparitia durerii in zona afectata care se manifesta in stare de repaus si se accentueaza in timpul folosirii tendonului respectiv, chiar si intr-o activitate simpla, cum ar fi scrisul de mana sau mersul pe jos.
In unele cazuri, durerea poate fi insotita de inflamatia tendonului, sensibilitate, incalzirea sau inrosirea zonei afectate.
In cazul tendinitei cronice, care deterioreaza pe termen lung tendonul, pot aparea dificultati de miscare, lipsa flexibilitatii sau acumulare de lichid.
Tratamentul tendinitei
Pentru diagnosticarea tendinitei, se recomanda examenul fizic, ecografie, radiografie sau RMN, efectuate de catre medicul specialist. Astfel, medicul poate depista cu exactitate locul afectat si poate prescrie un tratament specific.
Tratamentul pentru tendinita are drept scop ameliorarea durerii si reducerea inflamatiei. Poate fi medicamentos, administrat pe cale orala, pe baza de antiinflamatoare nesteroidiene sau injectie cu steroizi.
Din punct de vedere fizic, medicul poate recomanda sedinte de kinetorepie.
Remedii naturale de tratament pentru tendinita
Tratamentul prescris de medicul specialist poate avea efecte imediate sau poate ajuta la vindecarea completa a tendinitei, in functie de caz si simptomele specifice.
Ca metode adjuvante de tratament, exista cateva remedii naturale care amelioreaza simptomele si pot imbunatati capacitatea de miscare si mobilitate a zonei afectate, ca de exemplu:
- Aplica cateva cuburi de gheata infasurate intr-un prosop pe zona afectata, din jumatate in jumatate de ora. Aceasta metoda poate reduce sensibilitatea si senzatia de caldura de la nivelul tendonului afectat
- Include in rutina ta zilnica un program pentru dezvoltarea fortei musculare alaturi de un kinetoterapeut
- Practica regulat exercitii de intindere si reabilitare
- Evita baile fierbinti, alcoolul si masajul in primele zile de la debutul afectiunii
- Odihneste-te suficient si evita suprasolicitarea zonei cu probleme.
Pentru a reduce riscul dezvoltarii tendinitei, fa exercitii de incalzire inainte de orice activitate fizica, evita sa stai in aceeasi pozitie la birou pe o perioada de timp mai indelungata si evita miscarea repetitiva a muschilor asociati tendonului.
Daca durerea persista, utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, fara prescriptie medicala, pot fi de ajutor pentru ameliorarea simptomelor specifice.
Administrarea oricarui tratament medicamentos se efectueaza la recomandarea medicului specialist.
Despre colagen si beneficiile sale asupra sanatatii tendoanelor
Asa cum am mentionat anterior, tendoanele sunt acele structuri care leaga muschiul de os, fiind alcatuite din colagen.
Beneficiile colagenului asupra organismului sunt multiple, fiind principala componenta care intra in alcatuirea tesuturilor conjunctive, piele, par, oase, articulatii, ligamente si tendoane.
Incepand cu varsta de 30 de ani, productia naturala de colagen din organism incepe sa scada de la an la an, fapt care poate duce la aparitia durerilor articulare si osoase, slabirea sau deteriorarea tendoanelor, precum si lipsa flexibilitatii cartilajelor.
Pentru a preveni deteriorarea sau subtierea tendoanelor, este important aportul zilnic de colagen necesar organismului cu ajutorul alimentatiei si a suplimentelor alimentare bogate in colagen.
Printre cele mai benefice alimente bogate in colagen se afla:
Printre cele mai benefice alimente bogate in colagen se afla:
- Carnea de vita, carnea de peste, crustaceele, stridiile
- Oua
- Lapte
- Legume cu frunze verzi contin vitamina C si antioxidanti care stimuleaza productia de colagen
- Ardei grasi
- Broccoli
- Mazare verde
- Citricele
- Capsuni
- Kiwi
- Fructele de padure precum zmeura, mure, afine
- Soia
- Nuci si seminte
- Cereale integrale precum ovaz, quinoa, grau.
Pe langa o alimentatie sanatoasa, iti poti asigura necesarul zilnic de colagen cu ajutorul suplimentelor alimentare. Colagenul natural pentru articulatii, tendoane si sistem osos poate fi procurat sub forma de pudra sau lichida.
De asemenea, daca urmezi o dieta vegana, exista pe piata si varianta colagenului vegan, obtinut din drojdie si bacterii.
Economisești 13,28 lei
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 17,40 lei
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 15,00 lei