Sprijinirea femeilor in timpul menopauzei: Ce este, cum se manifesta si sfaturi pentru a gestiona simptomele

menopauza

Menopauza reprezinta o faza normala din viata unei femei care marcheaza sfarsitul ciclului menstrual. Asadar, nu este o afectiune, ci un moment firesc si natural, care se instaleaza intre 40 si 55 de ani. In unele cazuri, poate fi vorba si de menopauza prematura, care apare inainte de varsta de 40 de ani.

Menopauza inseamna incetarea definitiva a ovulatiei si a menstruatiei. Aceasta tranzitie este deseori asociata cu schimbari semnificative in corpul si in viata femeii, deoarece fluctuatiile hormonale dinaintea menopauzei si din timpul acesteia pot produce simptome caracteristice precum bufeuri de caldura, tulburari de somn, modificari ale libidoului si variatii de dispozitie.

Se considera ca o femeie a ajuns la menopauza atunci cand a trecut un an de la ultima menstruatie. Momentul instalarii menopauzei depinde de factori genetici, dar si de sanatatea ovarelor.

Afla in continuare informatii importante despre menopauza, care sunt etapele, simptomele, precum si sfaturile recomandate pentru gestionarea simptomelor.

Ce este menopauza si care sunt etapele?

ce este menopauza si care sunt etapele

Menopauza inseamna incetarea functiei ovariene si implicit stoparea secretiei principalilor hormoni feminini estrogen si progesteron, precum si a functiei ovulatorii. La nastere, fiecare femeie s-a nascut cu un numar fix de foliculi primordiali care se elimina treptat in perioada pubertatii si in timpul ovulatiei. Asadar, varsta de instalarea a menopauzei este variabila si apare atunci cand foliculii din ovare au fost eliminati.

In cele mai multe cazuri, varsta de debut este undeva in jur de 40 de ani. Menopauza se poate instala brusc sau progresiv, cu menstruatii neregulate la 2-3 luni, sau chiar si mai rar.

Menopauza are mai multe etape, si anume:

  • Perimenopauza: in aceasta etapa, organismul se pregateste pentru menopauza. Menstruatia poate deveni neregulata si fluxul menstrual este ori prea abundent, ori prea slab.
  • Menopauza: se considera ca o femeie a intrat la menopauza atunci cand nu a mai avut menstruatie vreme de 12 luni
  • Postmenopauza: este etapa care se refera la anii de dupa instalarea menopauzei.

Menopauza prematura, de care am mentionat la inceputul articolului, este o alta etapa a menopauzei care poate fi determinata de factori genetici, stilul de viata stresant sau existenta afectiunilor cronice care duc la declansarea mai rapida a menopauzei.

Aceasta perioada este cunoscuta si sub numele de insuficienta ovariana prematura si necesita un tratament specializat dat de catre medicii endocrinologi si ginecologi.

Recomandari premium pentru sanatatea si bunastarea femeilor

30 FIOLE
Prețul inițial a fost: 174,99 lei.Prețul curent este: 148,74 lei. TVA Inclus

Economisești 26,25 lei

Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 82,45 lei. TVA Inclus

Economisești 14,55 lei

Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 82,45 lei. TVA Inclus

Economisești 14,55 lei

Prețul inițial a fost: 79,00 lei.Prețul curent este: 67,15 lei. TVA Inclus

Economisești 11,85 lei

Simptomele menopauzei

simptome menopauza

Menopauza produce schimbari importante in corpul unei femei, cu simptome si disconfort care variaza in intensitate. Cele mai frecvente simptome ale menopauzei sunt:

  • Bufeuri sau valuri de caldura care presupun cresterea temperaturii corpului, urmata de transpiratii
  • Variatii de dispozitie care pot include stari de anxietate, depresie, atacuri de panica, nervozitate, irascibilitate, dificultati de concentrare si memorie
  • Tulburari de somn si insomnia
  • Crestere in greutate
  • Scaderea apetitului sexual
  • Cresterea tensiunii arteriale
  • Retentie de apa
  • Sensibilitatea sanilor
  • Lipsa de energie
  • Stari de oboseala
  • Dureri de cap si dureri musculare
  • Caderea parului
  • Fragilizarea unghiilor
  • Uscarea pielii
  • Balonare si constipatie.

De asemenea, menopauza poate avea efecte asupra sanatatii osoase. Riscul de a dezvolta osteoporoza este mai crescut la femeile aflate la menopauza, din cauza pierderii densitatii osoase care creste riscul de fracturi.

Cum se trateaza menopauza

tratament menopauza

Fiind o perioada normala din viata unei femei, parte din procesul natural de imbatranire, nu exista tratamente care sa impiedica debutul menopauzei sau sa opreasca acest proces. In schimb, exista solutii care pot ameliora simptomele resimtite de femei pe perioada menopauzei, precum si metode care pot scadea riscul afectiunilor asociate, cum ar fi osteoporoza si afectiunile cardiovasculare.

Pentru a preveni degradarea osoasa, se recomanda un aport de calciu, magneziu si vitamina D. Fragilizarea oaselor apare din cauza ca nivelul de estrogen din corp este redus odata cu instalarea menopauzei, fapt care duce la pierderea masei osoase cu aproximativ 25%. Estrogenul este esential pentru mentinerea oaselor puternice.

Afectiunile cardiovasculare apar in perioada menopauzei tot ca urmare a reducerii nivelului de estrogen, dar si din cauza ca nivelul de colesterol din sange rau de tip LDL creste. Astfel, poate aparea hipertensiunea si boala coronariana.

O dieta sanatoasa, un stil de viata activ, renuntarea la fumat si la consumul de alcool, acolo unde este cazul, sunt cele mai bune modalitati prin care pot fi prevenite bolile de inima.

Remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor cauzate de menopauza

BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 74,99 lei.Prețul curent este: 63,74 lei. TVA Inclus

Economisești 11,25 lei

Prețul inițial a fost: 84,99 lei.Prețul curent este: 72,24 lei. TVA Inclus

Economisești 12,75 lei

Prețul inițial a fost: 191,99 lei.Prețul curent este: 163,19 lei. TVA Inclus

Economisești 28,80 lei

BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 59,00 lei.Prețul curent este: 50,15 lei. TVA Inclus

Economisești 8,85 lei

Sfaturi pentru gestionarea menopauzei

gestionarea menopauzei

Exista unele femei care nu resimt simptomele menopauzei, sau care le resimt la o intensitate moderata. Totodata, alte paciente le pot resimti foarte puternic si pot avea dificultati in a-si indeplini sarcinile zilnice.

Iata cele mai importante sfaturi pentru gestionarea menopauzei de care poti tine cont:

  • Adoptarea unei diete echilibrate si diversificate, bogata in alimente care contin calciu, vitamina D sau fitoestrogeni precum migdale, peste gras, produse lactate, soia, linte, seminte, fructe si legume
  • Fa miscare zilnic: iscarea este recomandata indiferent de varsta, iar activitatea fizica moderata contribuie la mentinerea greutatii corporale, precum si la imbunatatirea starii de spirit. Mersul pe jos, mersul cu bicicleta, alergarea usoara sau inotul sunt doar cateva modalitati prin care iti poti mentine corpul activ si bunastarea psihica.
  • Amelioreaza bufeurile prin evitarea factorilor declasatori (cafeina, alcool) precum si pastrarea unei temperaturi mai scazute in dormitor pe perioada somnului
  • Alege haine din fibre naturale, care permit pielii sa respire
  • Hidrateaza-te corespunzator, cu cel putin 2 litri de apa zilnic
  • Adopta tehnici de relaxare prin yoga, meditatie sau stretching care pot ajuta la gestionarea stresului asociat menopauzei.

Nutrienti pentru energie fizica si pofta de viata

Prețul inițial a fost: 147,00 lei.Prețul curent este: 124,95 lei. TVA Inclus

Economisești 22,05 lei

Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 82,45 lei. TVA Inclus

Economisești 14,55 lei

Prețul inițial a fost: 95,00 lei.Prețul curent este: 80,75 lei. TVA Inclus

Economisești 14,25 lei

Prețul inițial a fost: 125,00 lei.Prețul curent este: 106,25 lei. TVA Inclus

Economisești 18,75 lei

  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21841-menopause
  • https://www.webmd.com/menopause/ss/slideshow-10-ways-to-deal-with-menopause-symptoms
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-are-the-34-symptoms-of-menopause

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *