Acneea este o afectiune dermatologica care afecteaza cel mai frecvent adolescentii, dar poate fi intalnita si la adulti.
Pe langa aspectul neplacut al leziunilor care poate fi o problema de ordin estetic, acneea poate produce disconfort psihic care scade stima de sine si limiteaza interactiunile sociale ale pacientului, mai ales in cazul adolescentilor.
Semnele asociate acneei precum cosuri, postule sau umflaturi cu puroi care apar la suprafata pielii, se pot transforma in cicatrici, pete rosii sau intunecate pe piele, devenind o problema estetica si mai severa decat acneea in sine.
Vestea buna este ca exista diverse tratamente si metode de preventie care pot ajuta la imbunatatirea cicatricilor post-acneice si a aspectului pielii.
Afla in urmatorul articol ce este acneea si care sunt cauzele aparitiei, cum apar cicatricile post-acneice, precum si metodele de ingrijire recomandate pentru ameliorarea aspectului neplacut al leziunilor post-acneice.
Ce este acneea si care sunt cauzele?
Acneea este o afectiune des intalnita care se caracterizeaza prin aparitia leziunilor inflamate si neinflamate pe piele, cum ar fi cosurile, punctele negre si pustulele.
Cea mai frecventa zona in care apare acneea este zona fetei, insa se poate extine si in alte zone ale corpului, cum ar fi piept, spate, brate sau scalp.
Conform statisticilor, aproximativ 90% dintre adolescenti sufera de acnee si 20% dintre persoanele adulte. La adulti, acneea poate fi o continuare a acneei aparute in adolescenta sau experimenteaza reaparitia acesteia la varsta adulta.
La adolescenti, cele mai frecvente cauze care determina aparitia acneei sunt:
- Predispozitia genetica
- Dezechilibre si fluctuatii hormonale
- Administrarea anumitor tipuri de medicamente
- Alimente bogate in carbohidrati cu indice glicemic mare.
La adulti, la fel ca si in cazul adolescentilor, acneea poate fi cauzata de factori genetici, la care se pot adauga urmatorii factori de risc:
- Administrarea de medicamente care contin corticosteroizi
- Utilizarea contraceptivelor orale
- Modificari hormonale care apar in perioada menstruala, sarcina sau menopauza
- Stresul.
Atunci cand acneea este severa si nu este tratata corespunzator, leziunile si inflamatiile prezente la nivelul pielii pot duce la distrugerea colagenului si la formarea de cicatrici.
Economisești 37,49 lei
Crema de Noapte
Economisești 70,00 lei
Economisești 70,00 lei
Cosmetice Naturale
Pachet RETINOL DAY & NIGHT cu Crema de Zi + Crema de Noapte – Gama Colagen Deluxe
Economisești 134,39 lei
De ce apar cicatricile si petele post-acnee?
Cicatricile post-acneice apar din cauza deteriorarii stratului superior al pielii care nu reuseste sa se regenereze pentru a avea aspectul dinainte de aparitia acneei. Astfel, la locul deteriorarii, se formeaza un tesut de rezerva din fibre de colagen care pot avea un alt aspect fata de restul pielii neafectate de leziuni.
In functie de aspectul lor, exista mai multe tipuri de cicatrici post-acnee si anume:
- Cicatrici atrofice sub forma unor gropi in piele
- Cicatrici hipertrofice care se caracterizeaza prin iesirea in relief a pielii in locul tesutului cicatrizat
- Cicatrici cheloide care se maresc si se extind spre alte zone ale fetei, avand o nuanta rosie spre mov.
De asemenea, dupa deteriorarea straturilor epiteliale, in zona afectata pot aparea si pete intunecate sau rosii. Petele rosii post-acneice sunt cauzate de intensificarea circulatiei sangelui in zona locului afectat, iar petele intunecate apar din cauza acumularii unei cantitati mari de melanina, pigmentul responsabil de nuanta pielii.
Aspectul petelor post-acneice poate fi agravat de expunerea prelungita la radiatiile ultraviolete.
Cum poti preveni aparitia cicatricilor post-acnee?
Odata ce au aparut, cicatricile de tip atrofic sunt permanente. Din pacate, acestea nu se pot reumple si nici nu se pot netezi de la sine, de aceea este indicat sa previi aparitia lor. Acest lucru se poate face daca eviti sa spargi sau sa storci cosurile sau alte leziuni asociate acneei.
Agresarea eruptiilor cutanate duce la cresterea sanselor de a dezvolta cicatrici post-acnee. Pentru a evita aparitia leziunilor, este important sa apelezi la sfatul unui medic dermatolog care iti va recomanda cel mai bun tratament personalizat in functie de cauza si tipul acneei.
Descopera gama de produse profesionale Retinol Skin Care pentru un ten mai luminos si radiant
Economisești 62,50 lei
Economisești 62,50 lei
Cosmetice Naturale
Pachet RETINOL BOOST 3 in 1 cu Ser Facial + Crema de Zi + Crema de Noapte – Swedish SkinCare
Economisești 176,25 lei
Cosmetice Naturale
Ser cu Retinol, Acid Hialuronic, Vitamina C si E, Aloe Vera si Ceai Verde, 30ml – Swedish SkinCare
Economisești 62,50 lei
Remedii naturale pentru tratamentul cicatricilor si al hiperpigmentatiei post-acneice
Cea mai buna metoda de preventie si tratament impotriva acneei este un stil de viata sanatos si o igiena corespunzatoare a fetei.
Atunci cand speli tenul afectat de acnee, foloseste apa calduta, nu fierbinte si utilizeaza un sapun facial bland, care nu contine parfum sau alti factori iritanti.
Exista anumite suplimente alimentare si remedii naturiste care pot contribui la ameliorarea semnelor produse de acnee, precum si imbunatatirea aspectului cicatricilor si a hiperpigmentarii post-acneice. Iata care sunt cateva dintre acestea:
- Retinol
Retinolul, cunoscut si sub denumirea de vitamina A1, este unul dintre cele mai utilizate ingrediente cosmetice anti-imbatranire si de uniformizare a nuantei tenului. In ceea ce priveste tenul acneic, retinolul poate avea efecte benefice datorita propritatilor sale de regenerare celulara si de imbunatatire a texturii pielii.
Retinolul contribuie la exfolierea celulara si ajuta la indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii. Acest proces poate preveni blocarea porilor si formarea cosurilor, contribuind astfel la reducerea acneei existente. De asemenea, retinolul regleaza secretia de sebum si reduce inflamatia asociata acneei, avand efect antiinflamator.
Ingredientul cosmetic retinol poate fi inglobat in produsele de ingrijire faciala sub forma de ser, crema de zi sau de noapte, dar si in suplimente lichide care pot fi administrate pe cale orala.
Retinolul, impreuna cu colagenul, acidul hialuronic si vitamina C actioneaza complementar asupra pielii, oferind protectie antioxidanta si antiinflamatoare pentru tenul acneic.
Economisești 37,50 lei
Economisești 37,49 lei
Economisești 62,50 lei
Economisești 62,50 lei
- Colagen
Colagenul contribuie la mentinerea hidratarii, elasticitatii si fermitatii pielii, contribuind astfel la imbunatatirea texturii tenului acneic. Colagenul poate fi util in reducerea cicatricilor post-acnee, deoarece contribuie la regenerarea celulara si la vindecarea pielii, avand un rol important pentru procesul de vindecare a ranilor si leziunilor cutanate post-acnee.
Piata suplimentelor alimentare ofera varianta colagenului lichid hidrolizat pure peptide recomandat pentru imbunatatirea aspectului cicatricilor post-acneice, dar si pentru mentinerea frumusetii parului, pielii si a unghiilor.
Formula lichida asigura o absorbtie rapida si eficienta de catre organism.
Colagen Beauty
Economisești 23,75 lei
Economisești 47,42 lei
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 36,25 lei
- Acid Hialuronic
Acid hialuronic este o molecula prezenta in organism si in tesuturile pielii. Principala caracteristica a acidului hialuronic este de a retine o cantitate semnificativa in straturile pielii, contribuind astfel la mentinerea hidratarii profunde ale celulelor epidermei afectate de acnee.
Prin efectul de hidratare, acidul hialuronic poate contribui la imbunatatirea elasticitatii pielii, conferindu-i un aspect mai ferm, tanar si luminos. De asemenea, diminueaza aspectul porilor dilatati si sustine procesul de regenerare celulara.
Acid hialuronic, administrat impreuna cu colagenul, accelereaza efectele si beneficiile celor doua ingrediente datorita actiunii lor complementare si sporeste gradul de eficienta a ficarui ingredient in parte.
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 23,75 lei
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 36,25 lei
Economisești 41,25 lei
Pachete Speciale
Economisești 64,86 lei
- Vitamina C
Vitamina C are numeroase beneficii pentru aspectul pielii, inclusiv pentru tenul acneic. Avand in vedere ca este un antioxidant puternic, vitamina C protejeaza celulele pielii impotriva daunelor nocive produse de radicalii liberi, care pot fi asociate cu inflamatia si aparitia acneei.
De asemenea, vitamina C este esentiala pentru sinteza colagenului si poate ajuta la reducerea cicatricilor post-acneice, datorita actiunii sale antiinflamatoare, iar beneficiile sale nu se opresc aici!
Vitamina C poate ajuta la uniformizarea nuantei pielii, in timp ce reduce hiperpigmentarea si ii confera un aspect mai uniform. Aceasta este recomandata pentru persoanele cu ten acneic care se confrunta cu pete pigmentare post-acnee.
Poate fi obtinuta prin consumul alimentelor bogate in vitamina C precum citrice, catina, fructe de padure, patrunjel si ardei rosu sau prin administrarea suplimentelor alimentare pe baza de vitamina C (acid ascorbic).
Articulații și Oase
Economisești 18,75 lei
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 24,25 lei