Cu totii ne-am confuntat la un moment dat in viata cu dureri de spate sau disconfort in zona lombara, care se diferentiaza prin cauze si durata. Durerile de spate se numara printre cele mai frecvente probleme medicale la nivel mondial, pe locul doi dupa raceala, si sunt cauzate de o serie de factori precum stil de viata sedentar, regim alimentar necorespunzator, postura incorecta a corpului, obezitate sau inaintarea in varsta.
Simptomele pot varia de la usoare, la junghiuri bruste si ascutite, care pot aparea spontan sau se dezvolta lent, in urma modificarilor degenerative sau ca simptom al unei alte afectiuni. Chiar daca nu reprezinta o afectiune in sine, ci o manifestare a unei alte boli, durerile de spate pot afecta calitatea vietii si desfasurarea normala a activitatilor zilnice.
Descopera in urmatorul articol ce sunt durerile de spate si de ce apar, ce simptome produc, metodele de tratament recomandate, dar si modalitati de preventie pentru a-ti mentine sanatatea sistemului osos pe termen lung, indiferent de varsta.
Ce sunt durerile de spate
Cand vorbim despre durerile de spate, ne referim la acele dureri lombare in zona bazinului, care se resimt cel mai adesea in partea inferioara a coloanei vertebrale. Pentru a intelege mai bine cum apar aceste dureri, este important de stiut cateva informatii cheie despre anatomia spatelui.
Spatele este compus dintr-o retea complexa de muschi, ligamente, tendoane, articulatii si oase, care permite pozitia verticala si mobilitatea trunchiului. Sistemul osos al corpului uman este una dintre cele mai rezistente parti ale corpului, insa, in acelasi timp, el trece printr-un proces de uzura odata cu inaintarea in varsta sau din cauza lipsei de miscare fizica care poate determina deformari la nivelul spatelui.
Durerile de spate pot aparea in orice zona a spatelui si exista mai multe tipuri de durere lombara in functie de localizare. Spre exemplu, daca durerea apare strict in zona lombara, durerea este clasificata ca fiind una locala, insa daca aceasta se extinde spre alte regiuni ale coloanei, durerea este catalogata ca fiind una iradianta.
De asemenea, daca ne referim la durata, durerea lombara poate fi de tip acut, care se manifesta pe o perioada de 12 saptamani. Daca persista acest interval, durerea devine de tip cronic.
Cauzele durerilor de spate
Exista mai multe cauze care pot duce la aparitia durerilor de spate. Durerea in sine este un simptom, nu o afectiune, si poate fi banala, usor de inlaturat, sau cauzata de anumite probleme de sanatate care pot avea consecinte grave asupra sanatatii.
De regula, locul unde se instaleaza durerea de spate, poate indica principala cauza.
Printre cele mai frecvente cauze care determina aparitia durerilor de spate se afla:
- Postura incorecta in timpul somnului
- Pozitia sezand pe scaun pe o perioada indelungata de timp
- Suprasolicitarea muschilor sau a ligamentelor
- Miscari bruste sau accidente
- Hernia de disc
- Artrita
- Curbura neobisnuita a coloanei vertebrale
- Osteoporoza
- Probleme renale care pot provoca dureri de spate.
Spatele este supus unui stres muscular continuu. Asadar, durerile de spate sunt cauze, de regula, de tensiunea musculara care contribuie la reducerea fluxului sangvin din zona lombara din cauza posturilor vicioase, stil de viata sedentar sau obezitate. Riscul de a dezvolta dureri de spate este mai crescut in cazul persoanelor care nu fac miscare, au anumite forme de cancer sau artrita si prezinta exces de greutate.
De asemenea, durerile de spate pot fi un simptom al unor afectiuni medicale care pot pune sanatatea in pericol asa cum este infectia coloanei vertebrale, sciatia, hernie de disc sau fracturile cauzate de osteoporoza.
Economisești 10,15 lei
Economisești 11,55 lei
Simptomele durerilor de spate
Durerea de spate poate aparea la oricine, indiferent de varsta. Odata cu trecerea anilor, structura coloanei vertebrale incepe sa se uzeze si sa se deformeze, fapt care duce la aparitia durerilor de spate.
Principalul simptom al durerii de spate este disconfortul care apare in zona lombara si care se poate extinde pana la fese si in spatele picioarelor. Unele dureri resimtite pot fi banale si pasagere, iar altele serioase, care semnaleaza afectiuni grave.
Uneori, durerea de spate poate fi insotita de:
- senzatii de furnicaturi si amorteala in alte parti ale corpului
- amorteala in zona anusului
- migrena
- dureri de umeri sau de brate
- incontinenta urinara
- rigiditate in miscare
- dificultatea de a sta in pozitie dreapta fara dureri.
Durerile de spate care sunt cauzate de efort fizic intens sau suprasolicitare musculara sunt de regula scurte, variind de la cateva zile la cateva saptamani. In schimb, durerile de spate cronice se manifesta mai mult de 3 luni.
In lipsa unor tratamente sau a unor remedii care sa contribuie la ameliorarea durerii si la tratarea cauzei, durerile lombare pot face dificila desfasurarea normala a activitatilor zilnice.
Se recomanda consultul medical pentru pacientii care resimt durere severa ce nu se amelioreaza dupa odihna, au febra, senzatie de slabiciune sau scad in greutate intr-un mod inexplicabil. Aceste semne pot fi indica prezenta unor afectiuni medicale care necesita interventie specializata in cel mai scurt timp.
Tratamentul durerilor de spate
Cele mai frecvente dureri de spate dispar de la sine dupa repaus, in decurs de o luna. Cu toate acestea, durerile din zona spatelui pot persista si cateva luni, fapt care necesita adoptarea unui tratament, in functie de cauza declansatoare. Este important sa se stabileasca motivul care determina durerea de spate, astfel incat sa se adopte masurile necesare.
Medicul poate recomanda administrare de analgezice, relaxante musculare sau geluri topice cu efect antiinflamator care contribuie la ameliorarea durerilor. De asemenea, pot fi utile si medicamentele orale pentru combaterea durerilor, precum cele antiinflamatorii nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul.
Daca durerea nu se amelioreaza, se poate recomanda fizioterapia prin efectuarea exercitiilor menite sa creasca flexibilitatea si mobilitatea. Acestea pot contribui la intarirea muschilor spatelui si la imbunatatirea posturii.
Printre alte metode de tratament care pot contribui la ameliorarea durerilor lombare se afla:
- hidroterapia prin relaxarea muschilor si imbunatatirea circulatiei
- exercitiile fizice de stretching
- masajul
- acupunctura.
Cum iti poti mentine sanatatea oaselor
Sanatatea oaselor depinde de o multime de factori si obiceiuri zilnice, incepand cu alimentatia, miscarea fizica si pana la modul in care ne petrecem timpul liber si ne gestionam activitatile din viata de zi cu zi.
Asigura-te ca ai o dieta echilibrata, variata si bogata in nutrienti pentru a sprijini sanatatea oaselor, in timp ce mentii un stil de viata activ din punct de vedere fizic.
Iata cativa dintre cei mai importanti nutrienti care contribuie la rezistenta si structura oaselor:
- Calciu: aproximativ 99% din nivelul de calciu din organism se afla in oase si dinti, asadar, acesta este extrem de important pentru dezvoltarea si structura oaselor
- Vitamina D: este esentiala pentru absorbtia eficienta a calciului
- Magneziu: contribuie la mentinera densitatii osoase
- Vitamina C: ajuta la producerea de colagen, o proteina esentiala pentru rezistenta oaselor
- Colagen: poate ajuta la cresterea densitatii osoase, incetinind procesul de imbatranire care face oasele mai fragile si moi.
Nutrienti benefici pentru sanatatea oaselor
Articulații și Oase
Economisești 9,00 lei
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 17,40 lei
Oasele sunt alcatuite in principal din colagen si calciu. Colagenul este cea mai abundenta proteina din organismul uman, avand multiple beneficii pentru sanatatea oaselor, precum:
- Confera rezistenta si flexibilitate oaselor
- Sustine procesul de vindecare si reparare a oaselor dupa leziuni sau fracturi
- Mentine densitatea osoasa si previne pierderea de masa osoasa, care poate aparea odata cu inaintarea in varsta
- Poate preveni aparitia unor afectiuni ale oaselor, cum ar fi osteoporoza
- Mentine sanatatea articulatiilor, a ligamentelor si tendoanelor.
Exista mai multe tipuri de colagen benefice pentru sistemul osos. Ca de exemplu, colagenul de tip 2 este un tip de colagen prezent in mod natural in cartilajul articular, fiind esential pentru structura si functionarea articulatiilor. Colagenul de tip 1 si 3 previne fracturile, mentine integritatea structurala a oaselor si ajuta la formarea acestora.
Pentru a te bucura de beneficiile colagenului, poti opta pentru varianta suplimentelor alimentare pe baza de colagen hidrolizat pure peptide, cu o rata de absorbtie sporita si eficienta, care se gasesc sub forma de pulbere sau lichide. Acestea pot fi utilizate de catre persoanele in varstnice pentru a preveni fragilitatea osoasa, dar si de catre adulti sanatosi pentru a preveni aparitia bolilor osoase.
Suplimente naturale pe baza de colagen hidrolizat pure peptide
Articulații și Oase
Economisești 9,45 lei
Economisești 8,68 lei