Senzatia de balonare este un disconfort gastrointestinal care apare frecvent atat in randul copiilor, cat si al adultilor, deci poate aparea la orice varsta. In cele mai multe cazuri, balonarea este provocata de anumite alimente sau obiceiuri alimentare nesanatoase care cauzeaza senzatie de plenitudine sau umflare abdominala, insotita de disconfort, iar simptomele nu dureaza mai mult de cateva ore.
Chiar daca nu reprezinta un pericol pentru sanatate, balonarea poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii si a starii de bine. Asadar, este important sa stii ce este, mai exact balonarea. Afla din urmatorul articol care sunt cauzele, cum sa previi senzatia de balonare, precum si 5 dintre cele mai benefice alimente care te pot scapa de balonare.
Despre balonare
Senzatia de balonare, cunoscuta si sub denumirea de meteorism, este o stare de disconfort digestiv in care abdomenul superior se simte plin, umflat si intarit. Aceasta senzatie apare atunci cand exista gaze in exces in stomac sau in intestin si poate aparea ca urmare a procesului de digestie.
Uneori, balonarea este insotita de dureri sau disconfort abdominal, gaze intestinale, ragait si, de cele mai multe ori, este o consecinta a combinarii incorecte a alimentelor.
Chiar daca avem o alimentatie sanatoasa, exista anumite alimente care pot sa provoace balonare, cum ar fi fasolea, nautul sau lintea. De asemenea, specialistii atrag atentia asupra faptului ca si stresul poate sa favorizeze aparitia balonarii. Desi nu este periculoasa pentru sanatate, balonarea poate crea disconfort in timpul lucrului, activitatilor zilnice sau in contexte sociale.
Desi nu exista o cauza general valabila pentru aparitia balonarii sau un tratament specific, specialistii considera ca eliminarea anumitor alimente si adoptarea unei diete personalizate poate duce la ameliorarea simptomelor si a starii.
Recomandarile noastre pentru o digestie sanatoasa
Multivitamine Lichide
Economisești 3,75 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 3,70 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 3,95 lei
Cauzele balonarii
In timpul digestiei, stomacul si intestinele produc gaze. Gazele sunt o consecinta normala a procesului de digestie si, in mod normal, sunt eliminate din organism prin eructatii (ragait) sau flatulenta. Atunci cand, din diverse motive, mecanismul de eliminare a gazelor este perturbat, gazele se acumuleaza in tractul digestiv, provocand balonare.
In functie de cauzele care o provoaca, balonarea poate fi clasificata in doua forme, si anume:
- Balonare functionala – cauzata de un exces de gaze in stomac sau intestin
- Balonare organica – cauzata de anumite afectiuni medicale, cum ar fi sindromul de intestin iritabil sau intolerante alimentare (gluten sau lactoza).
Una dintre principalele cauze ale balonarii este consumul excesiv de anumite alimente, cum ar fi broccoli, varza, conopida, fasole, linte sau painea integrala. O alta posibila cauza a balonarii este ingestia de aer care se produce atunci cand mananci foarte repede, vorbesti in timp ce mananci sau consumi bauturi carbogazoase.
Alte cauze ale balonarii pot aparea pe fondul unor afectiuni medicale, printre care:
- Sindromul colonului iritabil
- Colita ulcerativa
- Mancatul in exces
- Schimbari hormonale care apar in perioada premenstruala
- Sindromul ovarelor polichistice
- Infectii parazitare
- Stresul prelungit.
Cum sa previi senzatia de balonare
Identificarea alimentelor care cauzeaza balonare este un pas esential pentru prevenirea acestui disconfort. Motivul pentru care anumite alimente produc balonarea este legat de procesul de fermentare care are loc in intestine. Ca de exemplu, varza, fasolea sau alimentele grase sunt mai greu de descompus si pot provoca acumulare de gaze in timpul digestiei.
Prepararea alimentelor este un alt aspect important care poate avea impact asupra sanatatii digestive. Fierberea, coacerea sau gatirea pe gratar sunt tehnici de gatire care ajuta la pastrarea nutrientilor si reducerea disconfortului digestiv. Prajirea in ulei ar trebui evitata, deoarece ingreuneaza procesul de digestie si astfel apare acumularea de gaze.
Printre alte metode prin care poti preveni senzatia de balonare se afla:
- Consumul portiilor mai mici de mancare pe parcursul intregii zile
- Consumul adecvat de lichide, in special apa si ceaiuri medicinale neindulcite
- Combinarea corecta a alimentelor – ca de exemplu, legumele ar trebui combinate cu proteine sau cereale
- Evitarea bauturilor cabogazoase
- Evitarea mestecatului de guma – poate determina inghitirea de aer
- Practicarea exercitiilor fizice in mod regulat poate stimula miscarea intestinala
- Evitarea consumului de alimente sarate.
5 alimente care te scapa de balonare
Chiar daca nu este ceva grav, balonarea este extrem de neplacuta. Fiecare organism este unic si poate reactiona diferit la anumite alimente, asadar, opteaza intotdeauna pentru acele alimente care sunt tolerate cel mai bine de corpul tau.
Multe alimente si ingrediente provoaca balonare, chiar daca sunt din categoria alimentelor sanatoase. Iti prezentam 5 alimente care nu baloneaza, indiferent de organism si, in plus, ajuta la mentinerea unei siluete frumoase:
- Morcovii
Morcovii sunt digerati cu usurinta de catre enzimele digestive datorita continutului de fibre pe care il contine. De asemenea, sunt bogati in betacaroten, vitamina K1 si potasiu, nutrienti benefici pentru scaderea colesterolului “rau” de tip LDL si la imbunatatirea sanatatii ochilor.
- Carnea de pui
Carnea de pui fara piele este bogata in proteine si contine nutrienti esentiali precum fier, zinc si vitaminele din complexul B. Asadar, carnea de pui este o optiune buna pentru ca nu cauzeaza valonare si ofera satietate. Evita carnea de pui prajita sau preparate cu ulei si faina, deoarece aceste ingrediente cauzeaza disconfort abdominal si balonare.
3. Legumele cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, salata verde sau rucola, sunt bogate in fibre, vitaminele A, C, K, fier si calciu, dar un un continut scazut de carbohidrati, ceea ce le face ideale pentru prevenirea balonarii.
4. Ovazul
Ovazul este bogat in antioxidanti si fibre care ajuta in procesul de digestie si mentin un tranzit intestinal sanatos. Un bol de terci cu ovaz la micul dejun, alaturi de fructele tale preferate, este o alegere excelenta pentru a-ti incepe ziua.
5. Quinoa
Quinoa este una dintre putinele cereale care nu contine gluten si nu creeaza senzatia de balonare. Datorita nutrientilor din compozitie, precum flavonoizi si fibre, quinoa reduc inflamatia intestinala si sustine procesul de digestie. Quinoa poate fi o garniture excelenta pentru peste si legume gatite la abur.
Nutrienti benefici care sustin digestia si contribuie la sanatatea generala a organismului
Economisești 7,50 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 4,85 lei