Scurgeri urinare involuntare? Afla care sunt cele mai eficiente metode de tratament

scurgeri involuntare de urina

Sistemul urinar al corpului uman este alcatuit dintr-o serie de organe cu multiple functii – rinichi, uretere, vezica si uretra. Acesta are rolul de a elimina excesul de apa si toxine din organism prin intermediul urinei.

Un sistem urinar sanatos, care functioneaza in parametri corespunzatori, controleaza si gestioneaza nevoia organismului de a elimina urina, insa, in cazul incontinentei urinare, nevoia de a merge la toaleta nu mai poate fi controlata si astfel apar scurgeri de urina.

Conform statisticilor realizate in domeniu, aceasta problema afecteaza milioane de oameni din intreaga lume, avand consecinte negative asupra calitatii vietii. Desi poate sa apara la orice varsta, avand cauze multiple, incontinenta urinara este mai frecventa la femei decat la barbati, odata cu inaintarea in varsta.

Ce este incontinenta urinara?

Incontinenta urinara este un simptom care se manifesta prin scurgeri accidentale de urina, insotite de disconfort. Aceasta apare atunci cand controlul voluntar al sfincterului nu mai poate fi realizat in anumite situatii, semnaland o problema a sistemului urinar.

scurgeri de urina

Desi este asociata cu inaintarea in varsta, incontinenta urinara poate aparea la orice varsta, in special la femeile care au nascut pe cale naturala. Cauzele sunt multiple, atat la femei, cat si la barbati, si de cele mai multe ori incontinenta urinara apare ca urmare a efortului fizic – urcarea treptelor, exercitii fizice sau activitate sexuala, sau dupa stranut, tuse sau presiune cauzata de ras.

Chiar daca nu este o boala in sine, incontinenta urinara scade calitatea vietii si poate influenta negativ activitatile zilnice.

Cauzele incontinentei urinare

Atunci cand mecanismul sistemului urinar functioneaza corect, organismul are capacitatea de a control si gestiona nevoia de a merge la baie. In incontinenta urinara, controlul voluntar asupra sfincterului si a vezicii urinare nu mai poate fi realizat si astfel apar scurgeri involuntare de urina.

cauze incontinenta urinara

Exista multiple cauze care pot duce la aparitia acestui simptom. Unele dintre ele sunt tranzitorii, altele persistente, care, in timp, cauzeaza incontinenta urinara cronica.

Femeile sunt mai predispuse in a dezvolta incontinenta urinara decat barbatii, din cauza faptului ca uretra femeilor este mai scurta, iar vezica urinara se afla sub uter. Acest fapt creste riscul de incontinenta urinara in sarcina, nastere sau fibroame uterine.

Alte cauze ale incontinentei urinare include:

  • Infectii ale tractului urinar
  • Cancer de colon
  • Operatia de adenom de prostata
  • Greutatea in exces
  • Constipatie
  • Leziuni ale nervilor de la nivelul vezicii urinare
  • Administrarea anumitor medicamente, cum ar fi cele diuretice, pentru anumite boli ale rinichilor sau ciroza hepatica
  • Cofeina.

Exista si o serie de factori de risc care pot favoriza aparitia episoadelor de incontinenta urinara, cum ar fi anumite afectiuni psihologice si emotii puternice, frica sau stres emotional.

Remedii naturale recomandate

Prețul inițial a fost: 124,00 lei.Prețul curent este: 105,40 lei. TVA Inclus

Economisești 18,60 lei

Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 82,45 lei. TVA Inclus

Economisești 14,55 lei

30 FIOLE
Prețul inițial a fost: 174,99 lei.Prețul curent este: 148,74 lei. TVA Inclus

Economisești 26,25 lei

Prețul inițial a fost: 79,00 lei.Prețul curent este: 67,15 lei. TVA Inclus

Economisești 11,85 lei

Tipuri de incontinenta urinara

Nefiind o boala in sine, incontinenta urinara se poate manifesta din diverse motive si este clasificata in functie de cauzele care o produc:

Incontinenta urinara de stres

Este cel mai frecvent tip de incontinenta. Notiunea de “stres” se refera la presiunea fizica exercitata asupra vezicii urinare in urma efortului fizic intens, miscari bruste sau concomitent cu tusea, stranut si ras.

Incontinenta urinara imperioasa

Cunoscuta si sub numele de “vezica hiperactiva”, tipul incontinentei urinare imperioase determina persoanele afectata sa elimine necontrolat cantitati mici de urina, chiar si de 8-9 ori pe zi.

tipuri de incontinenta urinara

Incontinenta urinara mixta

Sunt frecvente cazurile cand o persoana cu incontinenta urinara se confrunta cu doua tipuri in acelasi timp – cea cauzata de stres si cea imperioasa.

Incontinenta urinara de preaplin

Apare atunci cand vezica nu se goleste complet si organismul produce mai multa urina decat poate tine vezica, provocand astfel scurgeri de urina. Principalul simptom este urinarea frecventa in cantitati mici.

Acest tip de incontinenta urinara este mai frecvent la barbatii care au probleme de prostata sau au avut o interventie chirurgicala de prostata.

Simptome si complicatii

Principalul simptom al incontinentei urinare sunt scurgerile incontrolate de urina. In functie de cauzele care favorizeaza aparitia problemei, pierderile de urina se pot manifesta prin dorinta brusca si puternica de urinare imediata, care poate fi insotita de:

  • Senzatii de disconfort si presiune la nivelul vezicii urinare
  • Durere pelvina difuza
  • Senzatia de golire incompleta
  • Urinare in timpul somnului.

Aceste probleme pot creste riscul de aparitie a infectiilor urinare, iritatii locale si disconfort psihic general, cauzat de imposibilitatea de a avea o viata normala din cauza necesitatii frecvente de a merge la toaleta care se poate manifesta in orice moment.

pierderi involuntare de urina

Tratament incontinenta urinara

In functie de tipul de incontinenta urinara, tratamentul presupune diferite optiuni care scopul de a ameliora simptomele si de a inlatura cauzelor care au dus la aparitia scurgerilor necontrolate.

Schema de tratament va fi stabilita impreuna cu medicul specialist, si poate fi compusa din:

  • Tratament medicamentos prescris pentru relaxarea vezicii urinare, pe baza de anticolinergice, alfa-blocante, estrogen topic sau estrogen sistemic
  • Tratament non-invaziv compus din tehnici de controlare a vezicii prin mersul regulat la toaleta, chiar daca nu simtiti nevoia imediata de a urina, precum si reducerea consumului de fluide care poate scadea frecventa incontinentei urinare.
  • Tratament invaziv recomandat in cazurile severe de incontinenta urinara care presupune instalarea unor dispozitive uretrale ocluzive.

Remedii naturale pentru sanatatea tractului urinar

Un flux normal de urina mentine activitatea vezicii in limite normale si previne dezvoltarea infectiilor de tract urinar, deseori asociate cu incontinenta.

remedii naturale pentru tractul urinar

Hidratarea este un demers important si eficient care mentine sanatatea tractului urinar. Se recomanda consumul de minim 2 litri de lichide pe zi, in special consumul de ceaiuri din plante medicinale cu efect diuretic si antibacterian, precum:

  • Ceaiul de merisor este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale pentru tratarea infectiilor urinare si calmarea disconfortului urinar
  • Ceaiul de cozi de cirese are actiune antibacteriana si calmeaza senzatia de usturime din timpul urinarii asociata cu infectii urinare si incontinenta
  • Ceai sau extractele de urzica ajuta la mentinerea tractului urinar sanatos, favorizand diureza
  • Ceaiul de afine are efect antioxidant, antibacterian si diuretic care ajuta la ameliorarea disconfortului urinar sustine eliminarea pietrelor la rinichi.

Daca ai constant parte de pierderi urinare incontrolabile, apeleaza la un medic specialist urolog pentru a indentifica cauza problemei. Astfel, pot fi prevenite complicatiile, deoarece incontinenta urinara se agraveaza in timp si, in stadiile avansate, recuperarea este mai dificila, cu sanse mici de reusita.

Suplimente naturale cu efect antioxidant

Prețul inițial a fost: 84,99 lei.Prețul curent este: 72,24 lei. TVA Inclus

Economisești 12,75 lei

30 FIOLE
Prețul inițial a fost: 174,99 lei.Prețul curent este: 148,74 lei. TVA Inclus

Economisești 26,25 lei

Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 82,45 lei. TVA Inclus

Economisești 14,55 lei

Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 82,45 lei. TVA Inclus

Economisești 14,55 lei

  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-incontinence/symptoms-causes/syc-20352808
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stress-incontinence/symptoms-causes/syc-20355727
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-incontinence/diagnosis-treatment/drc-20352814

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *