Adolescenta vine cu o serie de schimbari in fizionomia si fiziologia adolescentilor. Unul din efectele schimbarilor hormonale aparute la pubertate este acneea. Stiati ca aproape 80% dintre adolescenti sufera de acnee? Desi aceasta poate sa apara la orice varsta, inclusiv la adulti, cel mai frecvent este intalnita in perioada pubertatii.
Chiar daca nu reprezinta o problema grava de sanatate, acneea la adolescenti poate fi o problema de ordin estetic care isi poate pune amprenta asupra starii emotionale a adolescentilor, deoarece poate scadea stima de sine. In prezent, exista forme de tratament care amelioreaza semnificativ aspectul acneei sau chiar trateaza cauza, fara interventii invazive sau disconfort.
Descopera in urmatorul articol informatii utile despre acneea la adolescenti, care sunt cauzele, cum se manifesta, precum si optiunile de tratament pentru un ten sanatos si frumos.
Acneea la adolescenti – ce trebuie sa stim?
Acneea este o afectiune dermatologica comuna in randul adolescentilor. Acneea juvenila este cea mai frecventa forma de acnee care apare in perioada pubertatii si afecteaza aproximativ 80% din fetele cu varsta de 12 ani, iar in cazul baietilor, in jurul varstei de 14 ani.
Manifestarile acneei pot sa varieze, de la forme usoare unde pot fi observate puncte negre si pana la forme severe, care lasa cicatrici. Acneea adolescentilor este provocata de schimbarile hormonale care au lor la pubertate,
In timpul pubertatii, organele sexuale incep sa produca hormoni diferiti: androgeni si testosteron. Androgenii stimuleaza cresterea parului corporal si a masei musculare la ambele sexe, iar la baieti determina schimbarea vocii. De asemenea, androgenii stimuleaza glandele sebacee, acestea producand mai multa grasime. Prin urmare, tenul devine gras, iar porii sunt blocati cu un amestec de sebum si celule moarte.
Asadar, acneea la adolescenti este provocata de acumularea de sebum si celule moarte de la suprafata pielii.
Acneea poate aparea la nivelul fetei, gatului, umerilor, spatelui, piept si brate, adica in zonele unde exista o secretie de sebum mai accentuata.
Cauzele acneei la adolescenti
Responsabile de aparitia acneei la adolescenti sunt bacteriile care fac parte fin flora microbiana normala a pielii, dar care se dezvolta in exces in anumite conditii.
Conditiile sau, mai bine zis, cauzele care favorizeaza colonizarea exagerata si secretia in exces de sebum sunt:
- Modificarile hormonale, mai ales secretia in exces a hormonilor androgeni
- Umplerea foliculilor de par cu sebum si celule moarte
- Consumul de alimente nesanatoase bogate in zahar si grasimi
- Stresul care poate agrava acneea deja existenta
- Igiena deficitara a pielii
- Predispozitia genetica.
Chiar daca nu este periculoasa, acneea poate lasa urme vizibile pe piele si poate crea stres emotional, asadar, poate constitui o problema estetica pentru majoritatea adolescentilor. De aceea, este esentiala ingrijirea corecta a pielii, iar medicul dermatolog poate oferi cele mai bune indicatii si metode de tratament in functie de cauza, severitatea leziunilor si tipul acneei la adolescenti.
Suplimente naturale pentru o piele sanatoasa si frumoasa
Colagen Beauty
Economisești 14,25 lei
Economisești 17,25 lei
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 14,55 lei
Cum se manifesta acneea la adolescenti? Tipuri de leziuni
Primele semne de acnee pot aparea in jurul varstei de 11 ani, cauzand puncte negre. Cel mai frecvent apar pe frunte, coborand apoi inspre tample si pometii obrajilor.
Acneea se manifesta sub forma unor leziuni care pot varia in intensitate, dimensiune si culoare. Acestea pot fi:
- noninflamatorii, care nu sunt infectate de bacterii si creeaza leziuni de tipul punctelor albe si punctelor negre
- inflamatorii, care se refera la leziunile infectate de bacterii. Acestea pot determina cicatrici svere si creeaza leziuni de tipul papulelor, pustulelor, chisturi si noduli.
Desi primele semne care apar pot fi observate cu usurinta in oglinda, diagnosticul de acnee este pus doar de medicul dermatolog in urma consultatiei si a examinarii pielii. Tipul de tratament pe care il urmeaza fiecare pacient depinde de gradul de severitate al acneei.
Tratamentul acneei la adolescenti
Exista un numar variat de tratamente disponibile pentru vindecarea si ameliorarea acneei, incepand de la cele cu aplicare locala si pana la tratamente sub forma de pastile, cu administrare interna.
Cele mai eficiente tratamente pentru acneea la adolescenti sunt cele cu solutii de curatare locala care contin:
- acid salicilic pentru inlaturarea celulelor moarte ale pielii si curatarea punctelor albe si negre
- lotiuni si geluri cu peroxid de benzoil care ajuta la exfolierea si uscarea bolii, blocand activitatea bacteriana.
Pentru formele mai severe ale acneei, specialistii pot recomanda:
- retinoizi topici sub forma de creme, geluri sau lichid
- retinoizi orali, se recomanda doar in cauzrile acneei severe.
De asemenea, pe langa tratamentul clasic, este esential sa tii cont de cateva reguli de baza pentru a preveni agravarea acneei, si anume:
- evita sa iti atingi zona fetei
- evita expunerea excesiva la soare
- foloseste produse de ingrijire cu textura lejera si usoara, dermatocosmetice
- nu stoarce cosurile sau leziunile
- evita alimentele picante si consumul de cafeina
- spala fata de doua ori pe zi, cu apa calda si sapun bland antibacterian.
Nutrienti care pot ajuta la ameliorarea acneei la adolescenti
Adolescenta este o perioada de tranzitie in care multi tineri se confrunta cu probleme legat de acnee, ca urmare a schimbarilor hormonale specifice acestei etape. Pe langa adoptarea unei igiene corespunzatoare a pielii, exista anumiti nutrienti care pot juca un rol important la ameliorarea semnelor cauzate de acnee la adolescenti.
Iata cativa dintre acestia:
- Vitamina C
Vitamina C este un antioxidant important pentru organism, recunoscut nu doar pentru beneficiile sale asupra sistemului imunitar, ci si pentru frumusetea pielii. Vitamina C stimuleaza productia naturala de colagen a organismului si poate contribui la vindecarea leziunilor pielii cauzate de acnee sau alte afectiuni dermatologice.
Vitamina C se gaseste din abundemta in citrice, fructe de padure, catina, patrunjel, ardei rosu sau broccoli. Daca regimul alimentar nu permite obtinerea dozei zilnice de vitamina C recomandata, poti opta pentru varianta suplimentelor alimentare care contin vitamina C.
Administrata impreuna cu acidul hialuronic, actiunea lor complementara contribuie la imbunatatirea aspectului pielii si la hidratarea in profunzime a straturilor pielii, pentru un ten mai luminos si catifelat.
- Acid hialuronic
Acidul hialuronic este o substanta naturala prezenta in mod normal in tesuturile pielii. Acesta are capacitatea de a atrage si de a retine apa in celulele pielii, ajutand la mentinerea hidratarii. Astfel, pielea devine mai moale, catifelata sim ai supla.
Totodata, acidul hialuronic stimuleaza productia de colagen, o proeteina esentiala pentru elasticitatea si fermitatea pielii afectate de leziunile post-acneice.
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 14,25 lei
Pachete Speciale
Economisești 38,92 lei
- Probiotice
Probioticele sunt acele bacterii sanatoase cu proprietati antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamatiei de la nivelul pielii. De asemenea, inhiba dezvoltarea excesiva a bacteriilor asociate cu acneea si accelereaza procesul de vindecare a ranilor sau a leziunilor minore ale pielii.
Alimente precum iaurtul, kefirul si varza murata contin probiotice benefice.
Economisești 22,50 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 11,25 lei
- Zinc
Zincul este un mineral cu beneficii antiinflamatorii care ajuta la reducerea inflamatiei din organism si regleaza productia de sebum ale glandeloc sebacee. Printre sursele alimentare bogate in zinc se afla carnea slaba, nuci, seminte si leguminoase.
Articulații și Oase
Economisești 11,25 lei
Economisești 22,50 lei
Colagen Vegan
Economisești 21,75 lei
Economisești 24,75 lei