Acnee pe scalp: Cele mai frecvente cauze si remedii naturiste pentru un scalp sanatos

acnee pe scalp

Acneea este o afectiune cutanata care poate afecta atat tenul, cat si alte zone ale corpului precum umerii, bratele, spatele si, nu in ultimul rand, scalpul.

Indiferent de zona aparitiei, acneea apare atunci cand un por din piele este infundat, iar acest por blocat impiedica sebumul si celulele moarte sa iasa la suprafata pielii, favorizand astfel dezvoltarea bacteriilor si aparitia inflamatiei.

Acneea scalpului este adesea o extensie a acneei de pe fata si, cel mai frecvent, apare pe parul cu fir subtire, predispus la ingrasare.

Chiar daca nu reprezinta un pericol pentru sanatate, acneea scalpului poate fi deranjata estetic si, in cele mai multe situatii, afecteaza si firele de par, provocand aparitia mancarimilor, caderea parului sau matreata.

Afla in cele ce urmeaza tot ce trebuie sa stii despre acneea scalpului si care sunt cele mai utile remedii naturiste de tratament pentru a-ti mentine scalpul sanatos si parul bogat.

Ce este acneea scalpului si care sunt cauzele

ce este acneea scalpului si cauze

Acneea scalpului, asemanatoare cu acneea tenului, afecteaza persoane de toate varstele, incepand de la adolescenti, si pana la adulti.

Semnele asociate acneei de la nivelul scalpului precum cosuri, bubite, umflaturi sau noduli cu puroi nu sunt doar inestetice, ci pot deveni uneori dureroase la atingere sau pieptanare.

Cauza aparitiei acneei la nivelul scalpului este aceeasi ca si in cazul celorlalte forme de acnee: blocarea porilor sau a foliculilor de par care retin celulele moarte ale pielii, bacteriile si sebumul la nivelul porilor, favorizand aparitia inflamatiei.

Microorganismele care traiesc in mod natural pe corpul uman, inclusiv pe scalp, determina inflamarea cosurilor si aparitia pustulelor dureroase. In stadiile incipiente, acneea scalpului poate fi tratata folosind remedii naturale sau produse fara prescriptie medicala, insa in cazurile mai severe, este necesar consultul unui medic dermatolog pentru a primi forma de tratament care sa dea rezultate.

Totodata, exista o serie de motive care pot contribui la aparitia acneei pe scalp precum stresul, dezechilibre hormonale, consumul anumitor alimente sau produse de curatare a parului pe baza de ulei care pot provoca infundarea porilor sau a glandelor.

Aparitia cosurilor si a altor semne asociate acneei scalpului pot fi cauzate si de igiena defectuoasa a scalpului, folosirea unor produse de styling in exces sau purtarea de caciuli si sepci care irita scalpul pe parcursul zilei.

Tipuri de acnee a scalpului

tipuri de acnee a scalpului

Acneea scalpului este clasificata, de regula, in functie de severitate si de tipul leziunilor aparute:

  • Acnee blanda
  • Acnee moderata
  • Acnee severa.

De asemenea, in functie de tipul acesteia, acneea se manifesta sub forma de:

  • Puncte negre, numite comedoane deschise
  • Puncte albe, numite comedoane inchide
  • Papule, cunoscute si sub denumirea de umflaturi inflamate
  • Pustule sau umflaturi cu puroi
  • Noduli si chisturi
  • Acnee mixta, care este o combinatie de tipuri.

Suplimente naturale pentru un par bogat si rezistent

-5%
Prețul inițial a fost: 147,00 lei.Prețul curent este: 139,65 lei. TVA Inclus

Economisești 7,35 lei

-5%
NOU!
Prețul inițial a fost: 149,97 lei.Prețul curent este: 142,47 lei. TVA Inclus

Economisești 7,50 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 115,00 lei.Prețul curent este: 109,25 lei. TVA Inclus

Economisești 5,75 lei

Reguli de ingrijire a scalpului acneic

ingrijirea scalpului acneic

Ingrijirea adecvata a scalpului acneic este esentiala pentru a preveni evolutia inflamatiilor si a ameliora semnele asociate.

Avand in vedere ca deseori acneea scalpului provoaca mancarimi, matreata si secretii de puroi in cazurile mai avansate, este necesar ca regulile zilnice de ingrijire sa fie personalizate dupa caz.

Asadar, daca te confrunti cu acneea scalpului, iata cateva reguli de ingrijire care pot contribui semnificativ la reducerea eruptiilor si a leziunilor post-acneice:

  • Spala parul cu un sampon de curatare fara sulfat, pentru a evita uscarea excesiva a scalpului
  • Foloseste produse de curatare pentru par fara uleiuri adaugate, siliconi sau conservanti care ar putea agrava acneea
  • Poti introduce in rutina de ingrijire a parului un sampon sau balsam de par care contine acid salicilic sau peroxid de benzoil pentru a ajuta la curatarea porilor si la reducerea inflamatiei
  • Evita folosirea produselor de styling precum fixativ sau spuma de par, deoarece pot bloca porii
  • Evita sa te scarpini in zonele inflamate ale scalpului, chiar daca acestea iti provoaca mancarime
  • Asigura-te ca pieptenele si peria de par sunt curate si nu contin reziduuri de produse care ar putea irita scalpul
  • Evita expunerea prelungita la caldura provenita de la uscatoarele de par sau aparatele de coafat
  • Spala scalpul de fiecare data dupa efectuarea exercitiilor fizice intense pentru a indeparta urmele de transpiratie.

Remedii naturiste pentru un scalp sanatos si par bogat

remedii naturiste pentru un scalp sanatos

Tratamentul pentru acneea scalpului se recomanda in functie de gravitatea simptomelor si de evolutia afectiunii. In cazul in care acneea de pe scalp nu este severa, o poti combate cu ajutorul remediilor naturale, in timp ce, prin alegerea nutrientilor potriviti, contribui la cresterea parului si la mentinerea sanatatii acestuia.

Alimentatia joaca un rol esential in mentinerea sanatatii generale a organismului si implicit a sanatatii pielii si parului. Prin alimentele pe care le consumam zilnic, corpul isi asigura toti nutrientii de care are nevoie pentru a functiona corespunzator. Atunci cand alimentatia este dezechilibrata si nesanatoasa, organismul are de suferit.

Asadar, iata care sunt cei mai importanti nutrienti care contribuie la sanatatea scalpului si la cresterea parului:

  • Biotina (Vitamina B7)

Biotina, cunoscuta si sub numele de vitamina B7, este o vitamina esentiala pentru mentinerea sanatatii parului si a pielii. Aceasta este esentiala pentru sinteza keratinei, care ii confera rezistenta si elasticitate firului de par, reduce riscul de inflamatii la nivelul scalpului si poate preveni caderea parului.

Cele mai bogate alimente in vitamina B7 sunt carnea, ouale, avocado, conopida, fructele de padure si pestele. Daca, din diverse motive, nu iti poti asigura o cantitate suficienta de vitamina B7 din alimentatie, poti opta pentru varianta administrarii suplimentelor alimentare lichide care contin doza zilnica recomandata de vitamina B7.

Varianta lichida a suplimentelor alimentare cu Biotina asigura o absorbtie rapida si eficienta in organism.

  • Zinc

Zincul este un mineral implicat in procesul de diviziune celulara a organismului, inclusiv in celulele responsabile de cresterea parului. Astfel, un aport suficient de zinc consumat zilnic previne caderea parului, ii confera rezistenta si elasticitate si mentine sanatatea firelor de par existente.

Zincul, administrat impreuna cu Biotina, actioneaza complementar asupra organismului, favorizand absorbtia nutrientilor din alimentatie si stimularea productiei de keratina.

  • Vitamina C

Vitamina C este un antioxidant natural recunoscut pentru beneficiile sale asupra intregului organism. Pe langa functia sa de intarire a sistemului imunitar, vitamina C contribuie la sanatatea pielii si a scalpului, protejeaza celulele impotriva daunelor cauzate de stresul oxidativ, stimuleaza circulatia sangvina in zona scalpului si este utila in tratamentul naturist pentru acnee, eczema sau furunculi.

In plus, Vitamina C contribuie la o mai buna absorbtie a biotinei de catre organism.

Recomandari pentru sanatatea scalpului acneic

-5%
Prețul inițial a fost: 95,00 lei.Prețul curent este: 90,25 lei. TVA Inclus

Economisești 4,75 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 84,00 lei.Prețul curent este: 79,80 lei. TVA Inclus

Economisești 4,20 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 189,66 lei.Prețul curent este: 180,18 lei. TVA Inclus

Economisești 9,48 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 144,99 lei.Prețul curent este: 137,74 lei. TVA Inclus

Economisești 7,25 lei

  • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/what-to-know-about-scalp-acne
  • https://www.verywellhealth.com/bump-on-head-5186736
  • https://www.tuasaude.com/en/bump-on-head/
  • https://www.healthline.com/health/bumps-on-scalp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cupoane