Pielea este cel mai mare organ al corpului uman care, pe langa aspectul estetic, are o multime de roluri pentru sanatate si buna functionare a intregului organism. Este esential sa avem grija de aspectul si sanatatea pielii, indiferent de varsta sau sex.
In industria cosmetica actuala, retinolul se numara printre ingredientele preferate ale medicilor dermatologi, fiind considerat unul dintre cele mai eficiente tratamente cosmetice anti-imbatranire pentru piele. Retinolul pentru ten este un derivat al vitaminei A. Atunci cand este aplicat local, substanta se transforma in acid retinoic cu ajutorul enzimelor care se regasesc la nivelul pielii.
Exista numeroase studii cu privire la beneficiile pe care retinolul pe are asupra pielii, incepand de la combaterea acneei si pana la ameliorarea ridurilor si mentinerea aspectului tanar al tenului.
Afla mai multe despre retinol, beneficiile acestuia pentru piele, care sunt sursele naturale bogate in retinol, dar si contraindicatiile, in urmatorul articol.
Ce este retinolul si care sunt tipurile?
Retinolul este o vitamina liposolubila, ceea ce inseamna ca se dizolva in grasimi. Aplicat local la nivelul pielii, acesta se transforma in acid retinoic, avand actiune directa asupra celulelor pielii – stimuleaza productia de colagen, sporeste productia de elastina si combate efectele daunatoare ale radicalilor liberi asupra pielii.
Din punct de vedere chimic, retinolul este un derivat sintetic al vitaminei A, un nutrient esential pentru frumusetea pielii, dar si pentru sanatatea oculara si buna functionare a sistemului imunitar.
Formula chimica a retinolului este utilizata ca ingredient cosmetic in produsele de infrumusetare, datorita beneficiilor pe care le are pentru piele. Vitamina A si derivatii sai sunt printre cele mai eficiente ingrediente care ajuta la incetinirea procesului de imbatranire.
Retinolul este termenul cel mai frecvent utilizat atribuit tuturor produselor care contin retinol, deoarece acesta face parte fin familia retinoizilor. In industria cosmetica, tot mai des se vorbeste despre retinol, dar si despre retinoizi, in egala masura. Deci, care este diferenta?
Asadar, exista mai multe tipuri de retinol si anume:
- Retinoizii – sunt compusi naturali derivati din vitamina A, ce includ retinolul si acidul retinoic, prezenti in mod natural in organism.
- Retinolul – ca ingredient cosmetic in produsele de ingrijire a pielii.
Atat retinolul, cat si retinozii, sunt eficienti in tratarea problemelor pielii, indiferent de tipul acesteia, incepand cu combaterea semnelor de imbatranire si pana la ameliorarea acneei. Retinolul este utilizat frecvent pentru ingrijirea de zi cu zi a pielii, pe cand retinoizii, se recomanda in tratamente de noapte mai concentrate.
Retinolul se gaseste in diferite produse de ingrijire a pielii, de la ser, creme cu retinol pentru zi si noapte, sau sub forma de suplimente alimentare. Care este rezultatul? O piele vizibil intinerita, mai luminoasa si mai neteda!
Descopera gama noastra de cosmetice naturale cu retinol pentru un ten mai sanatos si vizibil intinerit
Economisești 18,75 lei
Economisești 18,75 lei
Cosmetice Naturale
Pachet RETINOL BOOST 3 in 1 cu Ser Facial + Crema de Zi + Crema de Noapte – Swedish SkinCare
Economisești 52,88 lei
Cosmetice Naturale
Ser cu Retinol, Acid Hialuronic, Vitamina C si E, Aloe Vera si Ceai Verde, 30ml – Swedish SkinCare
Economisești 18,75 lei
Beneficiile retinolului pentru piele
Acum ca ai descoperit ce este retinolul, iata care sunt principalele lui beneficii pentru piele:
- Remediu excelent pentru combaterea si ameliorarea acneei
Persoanele care se confrunta cu acneea, indiferent de tipul acesteia, pot apela cu incredere la retinol. Acesta desfunda porii, curata pielea si previne astfel secretia excesiva de sebum. In plus, stimuleaza productia de celule noi ale pielii, fapt care ajuta la regenerarea si cicatrizarea leziunilor lasate de acnee.
- Are efect anti-imbatranire
Odata cu inaintarea in varsta, celulele pielii se regenereaza mult mai lent, iar straturile pielii isi pierd din elastina si colagen. Retinolul incetineste descompunerea colagenului, ba chiar ajuta la producerea acestuia la nivelul pielii, facand pielea mai elastica, ferma si vizibil hidratata.
- Reduce petele pigmentare
Aplicat local, retinolul stimuleaza circulatia de la nivelul pielii si grabeste procesul natural de regenerare celulara. Acest lucru ajuta la estomparea petelor pigmentare care apar odata cu inaintarea in varsta sau din cauza expunerii la radiatiile ultraviolete, prevenind totodata daunele cauzate de razele soarelui. Ca rezultat, nuanta tenului devine mai uniforma si mai luminoasa.
- Contribuie la reducerea inflamatiilor de la nivelul pielii
Datorita actiunii sale antiinflamatoare, retinolul reduce inflamatia de la nivel cutana. Psoriazisul, de exemplu, este o afectiune a epidermei care determina multiplicarea necontrolata a celulelor noi, provocand astfel inflamatii. Retinolul are efectul de a incetini cresterea excesiva a celulelor pielii, in timp ce reduce inflamatia si imperfectiunile bolii.
Crema de zi si crema de noapte profesionala cu retinol din gama Colagen Deluxe
Crema de Noapte
Economisești 21,00 lei
Economisești 21,00 lei
Cosmetice Naturale
Pachet RETINOL DAY & NIGHT cu Crema de Zi + Crema de Noapte – Gama Colagen Deluxe
Economisești 40,32 lei
Surse naturale bogate in retinol
Pentru un ten sanatos si o piele frumoasa, corpul nostrum are nevoie de alimente bogate in vitaminel, minerale si antioxidanti. Sursele naturale bogate in retinol sunt de origine animala si vegetala. In alimentele de origine vegetala se regaseste betacarotenul, care, odata ajuns in organism, se transforma in vitamina A.
Asadar, iata care sunt alimentele bogate in retinol:
- Carnea: in special ficatul de vita si de miel
- Pestele: somon, macrou, icre
- Ulei de peste
- Branzeturile: branza de capra, branza feta, branza cu mucegai
- Oua fierte tare
- Untul.
Daca doresti sa optezi pentru alimentele de origine vegetala care sa iti asigure o doza semnificativa de vitamina A, sunt recomandate cele care contin betacaroten, si anume mocrovul, dovleacul, cartofii dulci sau ardeiul gras.
Retinolul este absorbit de catre organism imediat dupa ce ajunge in intestine, iar celulele ficatului sunt cele care stocheaza vitamina A pentru a o folosi apoi la nevoie. Retinolul din alimentatie nu reprezinta un pericol, deoarece este eliminat din organism.
In cazul in care optezi pentru administrarea unui supliment cu vitamina A, este important sa respecti cu strictete doza zilnica recomandata, pentru a preveni excesul de retinol care poate provoca hepatotoxicitate.
Contraindicatii la aplicarea si administrarea retinolului
Dermatologii recomanda folosirea retinolului incepand cu varsta de 30 de ani, deoarece cu aceasta varsta productia de colagen din organism incepe sa scada. Doza zilnica de vitamina A difera in functie de genul si de varsta fiecarei persoanel.
Pentru persoanele de sex feminin, adulte si adolescente, doza recomandata de vitamina A este de 600 micrograme. Pentru barbati, adulti si adolescenti, doza necesara este de 700-800 micrograme.
Retinolul poate deveni toxic atunci cand este utilizat in exces, de aceea se recomanda sa consulti lista de ingrediente si sa respecti modul de aplicare a produselor cosmetice care contin retinol.
De asemenea, este important de mentionat faptul ca retinolul nu ar trebui folosit, sub nicio forma, de catre femeile insarcinate sau care alapteaza, deoarece poate afecta sanatatea copilului.
Economisești 22,50 lei
Economisești 22,50 lei
Economisești 29,25 lei
Colagen Beauty
Economisești 56,15 lei
- https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-does-retinol-work#what-it-treats
- https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/do-retinoids-really-reduce-wrinkles
- https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/retinoid-retinol
- https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/what-is-retinol