Cancerul de piele: Tot ce trebuie sa stii despre cauze, tratament si preventie

cancer de piele

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Chiar daca, de cele mai multe ori, oamenii investesc in produse de infrumusetare pentru pielea de pe fata sau maini, este important de stiut faptul ca pielea de pe restul corpului este la fel de importanta si necesita, de asemenea, ingrijire.

De la protejarea corpului impotriva infectiilor si pana la reglarea temperaturii corpului, pielea are numeroase roluri pentru organism. De asemenea, stocheaza apa, grasimile si produce vitamina D. Principalele straturi ale pielii sunt epiderma (stratul exterior al pielii), derma (stratul interior al pielii) si hipoderma (stratul profund de grasime).

Cancerul de piele se dezvolta in stratul superior al pielii, adica in epiderma si apare atunci cand exista o crestere necontrolata si brusca a celulelor din tesuturile pielii. Conform statisticilor, cancerul de piele este al 17-lea cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial. In anul 2020, statisticile globale au aratat ca au fost confirmate peste 150.000 de cazuri noi de cancer de piele, iar numarul se afla in continua crestere.

Afla din urmatorul articol tot ce trebuie sa stii despre cancerul de piele, incepand cu tipurile acestuia, cauze si pana la modalitatile de preventie si variantele de tratament disponibile.

Ce este cancerul de piele si care sunt tipurile?

tipuri cancer de piele

Cancerul de piele este o afectiune care apare atunci cand, la nivelul tesuturilor pielii, are loc o crestere necontrolata a celulelor care, in timp, formeaza o masa tumorala. Tumorile pot fi de natura canceroasa sau pot fi benigne.

O tumoare canceroasa care apare la nivelul pielii se poate raspandi prin intermediul fluxului sanguin sau limfatic si in alte zone ale corpului, atacand si alte organe, proces numit metastazare. Cel mai adesea, cancerul de piele se dezvolta din cauza expunerii indelungate la directe la radiatiile ultraviolete.

Stratul superior al pielii contine trei feluri de celule care pot duce la dezvoltarea a trei tipuri de cancer de piele, si anume:

  • Carcinom bazocelular

Acest tip de cancer de piele este cea mai frecventa forma si se dezvolta in celulele din piele cre sunt responsabile de producerea celulelor noi pentru a le inlocui pe cele moarte.

  • Carcinom cu celule scuamoase

Celulele scuamoase formeaza straturile superioare ale epidermei. Carcinomul cu celule scuamose este un cancer de piele provocat de soare, fiind al doilea cel mai frecvent tip de cancer de piele. Daca nu este depistat si tratat la timp, poate afecta sever pielea si poate duce la desfigurari sau chiar metastaze.

  • Melanomul

Melanomul este considerat de specialisti cel mai sever tip de cancer, deoarece se dezvolta in celulele responsabile de producerea melaninei, adica a pigmentului care ofera culoare pielii. Conform specialistilor, melanomul este mai frecvent in randul persoanelor de peste 40 de ani, in special la femei.

Cosmetice naturale pentru un ten sanatos si vizibil mai luminos

-35%
Prețul inițial a fost: 124,99 lei.Prețul curent este: 81,24 lei. TVA Inclus

Economisești 43,75 lei

-35%
Prețul inițial a fost: 124,99 lei.Prețul curent este: 81,24 lei. TVA Inclus

Economisești 43,75 lei

-35%
Prețul inițial a fost: 352,50 lei.Prețul curent este: 229,13 lei. TVA Inclus

Economisești 123,38 lei

-35%
Prețul inițial a fost: 124,99 lei.Prețul curent este: 81,24 lei. TVA Inclus

Economisești 43,75 lei

Cancerul de piele – cauze

Cancerul de piele apare atunci cand apar modificari si mutatii in ADN-ul celulelor pielii. O mare parte din deteriorarea celulelor pielii este cauzata de expunerea indelungata si directa la radiatiile ultraviolete transmise de lumina soarelui si de luminile dispozitivelor utilizate pentru bronzul artificial.

Persoanele care folosesc zilnic creme de protectie solara cu factor de protectie SPF mai mare de 15, au pielea cu 25% mai putin imbatranita decat cei care nu o folosesc sau o fac foarte rar.

Conform Agentiei internationale de Cercetare a Cancerului, exista si alti factori care sunt responsabili de aparitia cancerului cutanat, si anume:

  • Un sistem imunitar slabit
  • Expunerea la substante cancerigene precum compusi chimici, tigari si materiale radioactive
  • Lumina ultravioleta a dispozitivelor din saloanele de bronzat.

Persoanele care au pielea deschisa la culoare, se expun excesiv la soare si la radiatiile ultraviolete sau au istoric familial de cancer de piele sunt mai predispuse in a dezvolta una din tipurile cancerului de piele decat persoanele care nu se incadreaza in acesti factori de risc.

Optiuni de tratament pentru cancerul de piele

tratament cancer de piele

Cancerul de piele este o problema de sanatate reala, care poate pune in pericol viata pacientului. Unele forme de cancer de piele sunt extrem de agresive si necesita terapii complexe. Tratat corespunzator si la timp, rata de supravieturire in cancerul de piele este de peste 80%.

Optiunile de tratament depind de multi factori, incepand cu dimensiunea si localizarea cancerului de piele, pana la posibilele efecte secundate si starea generala de sanatate a pacientului. Pentru ameliorarea si vindecarea cancerului de piele, medicii specialisti recurg la urmatoarele forme de tratament:

  • Interventie chirurgicala care consta in extractia tumorii si a tesutului inconjurator
  • Terapia cu radiatii pentru distrugerea celulelor canceroase
  • Tratament medicamentos administrat prin fluxul sanguine pentru a distruge celulele canceroase din tot corpul
  • Alte tratamente locale precum terapia fotodinamica, crioterapia sau terapia cu laser.

Poate fi prevenit cancerul de piele?

preventie cancer de piele

Cele mai multe tipuri de cancer de piele pot fi prevenite, asa cum este si cancerul de piele. Asadar, iata ce poti face pentru a preveni dezvoltarea cancerului la piele:

  • Evita statul la soare dupa-amiaza, mai ales la orele de risc 11:00-14:00

Soarele din mijlocul zilei, mai ales pe timpul verii, genereaza cele mai puternice radiatii ultraviolete care pot cauza dezvoltarea cancerului de piele.

  • Aplica zilnic crema pentru protectie solara

Cremele cu protectie solara nu filtreaza toate radiatiile UV, insa contribuie semnificativ la reducerea riscului de aparitie a cancerului de piele. Specialistii recomanda lotiuni sau unguente cu SPF de minim 30 pe tot parcursul anului de fiecare data cand iesi din casa, inclusiv in zilele innorate.

  • Poarta haine deschise la culoare pe timpul verii pentru a evita absorbtia radiatiilor UB
  • Evita bronzul artificial
  • Monitorizeaza frecvent alunitele care au forme sau aspecte neobisnuite.

Descopera gama noastra de suplimente lichide de ultima generatie pentru frumusetea si sanatatea pielii

-7%
Prețul inițial a fost: 135,00 lei.Prețul curent este: 125,55 lei. TVA Inclus

Economisești 9,45 lei

-7%
NOU!
Prețul inițial a fost: 149,97 lei.Prețul curent este: 139,47 lei. TVA Inclus

Economisești 10,50 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 124,00 lei.Prețul curent este: 115,32 lei. TVA Inclus

Economisești 8,68 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 115,00 lei.Prețul curent este: 106,95 lei. TVA Inclus

Economisești 8,05 lei

  • https://www.webmd.com/melanoma-skin-cancer/default.htm
  • https://www.webmd.com/melanoma-skin-cancer/skin-cancer
  • https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.3322/canjclin.7.6.190?msclkid=52967dbfbbc111ecbd62c60e997c770a
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/skin-cancer/symptoms-causes/syc-20377605?msclkid=52949effbbc111ecbdb3fb41537bb8fc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cupoane