Scheletul corpului uman este alcatuit din 206 oase cu ajutorul carora putem sa ne miscam, sa ne deplasam si sa efectuam sarcinile zilnice. Oasele mentin controlul muschilor scheletici, suporta greutatea corpului si protejeaza organele interne. Afectiunile care apar la nivelul oaselor pot afecta calitatea vietii si necesita un tratament adecvat de indata ce a fost pus diagnosticul in urma realizarii controalelor la medicul specialist.
Osteomielita este una dintre afectiunile osoase care poate pune sanatatea in pericol. Aceasta apare din cauza anumitor microorganisme care se raspandesc prin fluxul sangvin provocand dureri si inflamatii care, in timp, duc la deteriorarea oaselor.
Afla in continuare ce este osteomielita, care sunt cauzele aparitiei, cum se manifesta, dar si metode de tratament pentru ameliorarea durerilor si mentinerea sanatatii oaselor.
Ce este osteomielita si care sunt tipurile?
Osteomielita este o infectie care se manifesta la nivelul osului si, in timp, duce la distrugerea matricei osoase. De regula, se formeaza dupa infectarea organismului cu microorganisme patogene, bacterii si fungi care se raspandesc prin intermediul sangelui sau din interiorul structurii osoase in urma unor fracturi sau interventii chirurgicale.
Boala poate afecta atat femei, cat si barbati. Odata cu debutul bolii, tratamentul este necesar deoarece evolutia osteomielitei poate intrerupe circulatia sangelui prin sistemul osos, fapt care provoaca deteriorarea definitiva a oaselor, muschilor si tesuturilor.
In functie de evolutie si localizare, exista mai multe tipuri de osteomielita. Acestea sunt:
- Osteomielita acuta: care apare brusc, insotita de febra si durere in zona infectata
- Osteomielita cronica: se instaleaza progresiv, iar durere osoasa este resimtita intens de catre pacient
- Osteomielita vertebrala: se instaleaza la nivelul coloanei vertebrale si in majoritatea cazurilor apare la persoanele varstnice sau cu boli cronice.
Osteomielita – cauze
Principala cauza care duce la aparitia osteomielitei este infectarea cu bacterii stafilococi sau agenti patogeni care se gasesc la suprafata pielii si in interiorul cavitatii nazale. Acestia pot ajunge in interiorul organismului prin sange, leziuni sau interventii chirurgicale in urma carora germenii patrund pana in oase.
Printre factorii de risc care favorizeaza aparitia osteomielitei se numara:
- Sistemul imunitar slabit
- Leziuni traumatice sau fracturi
- Implanturi osoase compuse din tije, brose sau suruburi
- Diabet zaharat
- Preunomie de cauza infectioasa
- Administrarea intravenoasa de droguri
- Chimio sau radioterapie
- Malnutritie.
Economisești 11,55 lei
Simptomele osteomielitei
In functie de tipul osteomielitei, simptomele pot avea localizari si intensitati diferite de la pacient la pacient. Cele mai comune simptome includ dureri inflamatorii, insotite de roseata, caldura locala sau tumefactie.
In cazul osteomielitei cronice, pacientii prezina simptome locale care se manifesta prin durere si inflamatie. Osteomielita acuta provoaca febra, letargie, pierderea apetitului, varsaturi sau transpiratii nocturne.
De asemenea, pacientii pot resimti:
- Rigiditate articulara
- Stare generala alterata
- Convulsii
- Modificari ale culorii si temperaturii la nivelul zonelor afectate
- Deformare articulara.
Metode de tratament pentru osteomielita
Diagnosticul osteomiolitei se poate pune de catre medicul ortoped in urma efectuarii analizelor de laborator sau investigatii imagistice pentru a constata nivelul celulelor albe din sange si starea structurii osoase.
De regula, se recomanda tratamentul chirurgical prin intermediul caruia se curata si se inlatura toate tesuturile necrotice sau agentii patogeni. De asemenea, se efectueaza lavajul si fixarea fragmentelor osoase pentru a steriliza focarul de fractura.
Ulterior, se recomanda tratamentul medicamentos pe baza de antibiotice pentru prevenirea infectarii operatiei.
In cazurile grave ale bolii, medicul poate recomanda amputarea membrului pentru a limita raspandirea infectiei in alte zone ale corpului.
Remedii naturale pentru mentinerea sanatatii oaselor
Sistemul osos reprezinta structura stabila a corpului uman, fiind in continua modificare atat din punct de vedere al rezistentei, cat si al densitatii. Odata cu trecerea timpului, pot aparea diverse dureri sau inflamatii din cauza degradarii oaselor care, pot fi prevenite cu ajutorul unei alimentatii sanatose.
Pentru a beneficia de oase puternice, trebuie sa ai in vedere adoptarea unui regim alimentar bogat in nutrienti esentiali precum calciu, magneziu, fosfor, vitamine, proteine si antioxidanti care asigura atat densitatea osoasa, cat si prevenirea afectiunilor degenerative.
Exista o serie de alimente si bauturi care contin necesarul zilnic de vitamine si minerale precum: citricele, sucul de portocale, kefirul, legumele cu frunze verzi, nuci, seminte, carnea de peste, cereale integrale sau leguminoasele.
De asemenea, exista si o serie de factori care pot influenta negativ sanatatea oaselor si anume:
- Nivelul de activitate fizic redus
- Supraponderabilitatea
- Consumul de alcool si tutun
- Istoricul familial
- Dezechilibre hormonale
- Sau anumite medicamente precum corticosteroizii.
Iata cateva dintre beneficiile celor mai importanti nutrienti pentru mentinerea sanatatii oaselor:
- Calciu
Este cel mai abundent mineral din organismul uman care intra in alcatuirea oaselor si dintilor in proportie de 99%. Joaca un rol cheie in dezvoltarea, cresterea si rezistenta oaselor, precum si pentru buna functionare a sistemului muscular.
- Magneziu
Magneziul ajuta la mentinerea oaselor puternice si previne aparitia afectiunilor degenerative precum osteoporoza sau deformari osoase. Poate fi obtinut din alimente precum spanac, carnea de curcan, rosii uscate, seminte, avocado, fasole boabe sau tofu.
De asemenea, aportul zilnic de magneziu necesar pentru organism poate fi obtinut prin intermediul suplimentelor alimentare sub forma efervescenta, lichida sau incorporat in capsule.
- Colagen
Colagenul este o proteina esentiala pentru organismul uman, avand un rol important pentru sanatatea oaselor. Acesta ajuta la mentinerea integritatii cartilajelor, previne riscul de aparitie a afetciunilor degenerative de la nivelul articulatiilor si confera structura oaselor, tendoanelor si cartilajului fibros.
De asemenea, se recomanda efectuarea exercitiilor fizice in mod regulat, de minim 30 de minute pe zi, pentru a evitarea rigiditatii articulare si a mentine flexibilitatea. Mersul de jos, drumetiile in natura, yoga, stretchingul sau alergatul usor sunt cateva dintre metodele prin care iti poti tine corpul activ, fara a suprasolicita articulatiile.
Articulații și Oase
Economisești 5,25 lei
Economisești 10,15 lei
Economisești 8,68 lei
- https://www.nhs.uk/conditions/osteomyelitis/#:~:text=Osteomyelitis%20is%20an%20infection%20that,recently%20broken%20(fractured)%20a%20bone
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9495-osteomyelitis
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteomyelitis/symptoms-causes/syc-20375913