Sindromul de intestin permeabil, boala omului modern. Cauze, simptome si metode de tratament

sindromul de intestin permeabil

Stilul de viata agitat, stresul si dieta nesanatoasa sunt din ce in ce mai frecvente in societatea actuala, avand repercursiuni asupra intregului organism si a sistemului imunitar. Sindromul de intestin permeabil este o afectiune digestiva a omului modern care cauzeaza diverse probleme de sanatate, printre care si alergii de sezon, boli degenerative sau malabsorbtie.

Afla in urmatorul articol ce este sindromul de intestin permeabil, care sunt cauzele, simptomele, dar si metode de preventie si tratament pentru mentinerea sanatatii a sistemului digestiv.

Ce este sindromul de intestin permeabil?

sindromul de intestin permeabil

Intestinul este o componenta-cheie a sistemului digestiv. Mucoasa intestinala reprezinta o bariera protectoare pentru organism in fata substantelor daunatoare, ajuta la asimilarea nutrientilor de care corpul are nevoie si determina eliminarea toxinelor.

Atunci cand, din diferite cauze, intestinul nu mai functioneaza optim, anumite bacterii, proteine nedigerate sau alte toxine ingerate trec in fluxul sangvin, limfa si mai apoi in organism, cauzand infectii, probleme de concentrare, lipsa de energie, epuizare, afectiuni autoimune, tulburari digestive sau chiar boli mintale.

Afectarea florei intestinale din cauza alimentatiei nesanatoase, a medicamentelor, intolerantelor sau poluarii poate avea consecinte negative asupra sanatatii si, in timp, favorizeaza dezvoltarea bolilor, printre care si sindromul de intestin permeabil.

Care sunt cauzele sindromului de intestin permeabil?

cauze sindrom de intestin permeabil

Pana in prezent, nu a fost descoperita o cauza specifica care duce la aparitia sindromului de intestin permeabil, insa exista o serie de factori care favorizeaza cresterea permeabilitatii intestinale precum:

  • Predispozitia genetica
  • Stresul psihic si emotional pot avea impact asupra functionarii intestinului
  • Alimentatia nesanatoasa bogata in grasimi procesate si zaharuri care, in timp, afecteaza sanatatea intestinului
  • Infectii microbiene si inflamatii cronice care afecteaza functionarea barierei intestinale
  • Dezechilibru intre bacteriile intestinale protectoare si bacteriile patogene
  • Consumul de alcool si expunerea la toxine
  • Unele tratamente medicale precum chimioterapie sau radioterapie.

Sindromul de intestin permeabil este asociat si cu alte afectiuni care pot cauza deteriorarea mucoasei intestinale precum tulburari digestive, intolerante alimentare, tulburari metabolice, boli autoimune sau malabsorbtia.

Incapacitatea intestinelor de a absorbi substantele nutritive ingerate prin alimentatie poate duce la carente semnificative de zinc, fier, vitamina B12, D sau A.

Suplimente alimentare cu nutrienti benefici pentru sanatate si o digestie sanatoasa

-12%
30 FIOLE
Prețul inițial a fost: 174,99 lei.Prețul curent este: 153,99 lei. TVA Inclus

Economisești 21,00 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 191,99 lei.Prețul curent este: 178,55 lei. TVA Inclus

Economisești 13,44 lei

-12%
Prețul inițial a fost: 74,99 lei.Prețul curent este: 65,99 lei. TVA Inclus

Economisești 9,00 lei

-7%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 74,00 lei.Prețul curent este: 68,82 lei. TVA Inclus

Economisești 5,18 lei

Simptomele sindromului de intestin permeabil

Simptomele pacientilor cu intestin permeabil pot varia in intensitate si durata, in functie de cauza bolii si de alte afectiuni asociate. Avand in vedere ca simptomatologia poate fi intalnita si in alte boli digestive, este important sa mergi la medic pentru un consult medical daca resimti urmatoarele manifestari:

  • Tulburari de tranzit precum balonare, gaze, constipatie sau diaree
  • Cresterea sensibilitatii la lactoza sau gluten
  • Aparitia alergiilor sau a intolerantelor alimentare
  • Oboseala, senzatie de slabiciune sau apatie
  • Aparitia afectiunilor autoimune precum boala celiaca, lupus sau artrita reumatoida
  • Eruptii cutanate, eczema sau acnee
  • Anxietate, depresie sau stari de agitatie
  • Dureri articulare sau musculare din cauza inflamatiei produsa in corp.
simptome tulburari digestive

Permeabilitatea intestinala crescuta, ca in cazul sindromului de intestin permeabil, duce la aparitia simptomatologiei care, in timp, afecteaza semnificativ calitatea vietii. Chiar daca nu este un diagnostic medical in sine, este importanta diagnosticarea si tratarea bolii pentru a evita aparitia complicatiilor si a altor afectiuni ce pot pune sanatatea in pericol.

Metode de tratament pentru sindromul de intestin permeabil

In functie de cauzele care au dus la aparitia sindromului de intestin permeabil, metodele de tratament pot sa difere de la pacient la pacient. In general, cele mai frecvente abordari medicale au in vedere regimul alimentar, administrarea anumitor medicamente si a suplimentelor alimentare pentru refacerea mucoasei intestinale si imbunatatirea digestiei.

Dieta joaca un rol important atunci cand vine vorba de prevenirea si tratarea bolilor digestive, cu caracter inflamator. In sindromul de intestin permeabil, specialistii recomanda evitarea alimentelor care pot irita mucoasa intestinala precum glutenul, lactoza, alimentele procesate, grasimile saturate prajelile sau excesul de zahar.

In schimb, restabilirea florei intestinale se poate face printr-o dieta bogata in legume, alimente fermentate precum kefir, iaurt sau muraturi, probiotice sau prebiotice.

tratament intestin permeabil

Tratamentul medicamentos consta in administrarea medicamentelor pentru gestionarea simptomelor, cum ar fi antiinflamatoarele sau antialergicele, doar la recomandarea medicului in urma prescriptiei medicale.

Unele suplimente alimentare pot fi benefice pentru sprijinirea digestiei si refacerea florei bacteriene de la nivelul mucoasei intestinale. Probioticele, enzimele digestive, aminoacizii precum glutamina sau prebioticele, sunt doar cateva dintre substantele alimentare care sustin cresterea si activitatea bacteriilor benefice din intestin.

De asemenea, sindromul de intestin permeabil, a fost asociat cu malabsorbtia anumitor nutrienti precum fier, zinc, vitamina D, B12 si A. Se recomanda efectuarea analizelor de sange pentru a depista eventualele carente nutritionale si suplimentarea acestora, dupa caz, cu ajutorul alimentatiei sau a suplimentelor alimentare.

Preventia sindromului de intestin permeabil

Chiar daca in momentul prezent, sindromul de intestin permeabil este inca in plina investigatie medicala, adoptarea unei alimentatii sanatoase si echilibrate este benefica nu doar pentru intreg organism, ci si pentru digestie si sanatatea florei intestinale.

Iata cateva dintre cele mai eficiente metode prin care poti reduce riscul de a dezvolta probleme legate de permeabilitatea intestinala:

sanatatea florei intestinale
  • Adopta un regim alimentar bogat in fibre obtinute din fructe, legume si cereale integrale
  • Consuma proteine slabe si grasimi sanatoase care se regasesc in carnea de peste, pui, nuci si seminte
  • Evita alimentele procesate de tip fast-food, mezelurile, afumaturile sau produsele bogate in zaharuri
  • Consuma zilnic minim 2 litri de lichide pentru functionarea optima a tractului intestinal
  • Evita consumul de alcool si fumatul.

Principalii factori declansatori ai sindromului de intestin permeabil se regasesc in stilulul de viata nesanatos, agitat, sedentarism, administrarea anumitor medicamente, infectii parazitare sau poluarea mediului.

Pentru a preveni declansarea bolilor de natura inflamatorie, inclusiv a celor digestive, este important sa reduci cat de mult posibil expunerea la factori si medii cu potential declansator.

Multivitamine si minerale pentru prevenirea deficitului de nutrienti esentiali 

-12%
Prețul inițial a fost: 84,99 lei.Prețul curent este: 74,79 lei. TVA Inclus

Economisești 10,20 lei

-12%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 85,36 lei. TVA Inclus

Economisești 11,64 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 251,92 lei.Prețul curent este: 234,29 lei. TVA Inclus

Economisești 17,63 lei

-12%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 59,00 lei.Prețul curent este: 51,92 lei. TVA Inclus

Economisești 7,08 lei

  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22724-leaky-gut-syndrome
  • https://www.health.harvard.edu/blog/leaky-gut-what-is-it-and-what-does-it-mean-for-you-2017092212451
  • https://www.amymyersmd.com/article/repair-gut-foods

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cupoane