Obezitatea consta in acumularea de grasime peste limita normala, care prezinta risc pentru sanatate si afecteaza stima de sine. Cu totii ne dorim o silueta de invidiat sau o greutate corporala in limite normale, insa, din diferite cauze, kilogramele in plus ne dau batai de cap!
In cele mai multe cazuri, obezitatea apare din cauza unui regim alimentar si a unui stil de viata nesanatos, precum si lipsa miscarii fizice, insa specialistii iau in calcul si factorul genetic care poate favorizeaza excesul ponderal.
Obezitatea nu este doar o problema de ordin estetic, ci poate fi cauza unor numeroase afectiuni grave pentru sanatate precum ateroscleroza, boli cardiovasculare, dezchilibre hormonale sau diverse probleme osteoarticulare.
Afla in continuare tot ce trebuie sa stii despre obezitate, cauze si factori de risc, precum si importanta unui stil de viata sanatos pentru a scapa de kilogramele in plus si a preveni aparitia problemelor de sanatate asociate.
Ce este obezitatea?
Obezitatea reprezinta in momentul actual o problema de sanatate publica a lumii moderne datorita prevalentei, costurilor si efectelor sale asupra sanatatii. Nu este doar o problema de ordin estetic, ci una dintre principalele cauze ale bolilor in lume: cardiovasculare, cancer, ateroscleroza sau declin neurologic.
In termeni medicali, obezitatea reprezinta o crestere a greutatii pe seama tesutului adipos cu mai mult de 20% fata de greutatea normala in raport cu inaltimea. In functie de gradul de severitate, obezitatea poate fi clasificata de gradul I, II si III.
Conform statisticilor, in Romania, incidenta obezitatii este de aproximativ 17% in mediu rural si 20% in mediu urban, fiind mai frecvent intalnita la persoanele de sex feminin. Obezitatea este considerata a fi o boala cronica, ceea ce inseamna ca se instaleaza pe o perioada de lunga durata care necesita tratament si modificari ale stilului de viata pe termen lung.
Tratamentul pentru reducerea kilogramelor in plus poate include schimbari in alimentatie, cresterea activitatii fizice in mod regulat, terapie comportamentala sau interventii chirurgicale.
Cauzele obezitatii
Acumularea kilogramelor in plus pentru limita normala poate fi cauzata de o alimentatie excesiva (cauza exogena) sau tulburari ale glandelor endocrine (cauza endogena).
Obezitatea apare, in general, din cauza ca organismul primeste mai multe calorii decat consuma prin activitatile zilnice. Ca urmare, caloriile stocate se depoziteaza sub forma de tesut adipos.
Principalii factori care determina aparitia obezitatii sunt:
- Alimentatia nesanatoasa si hipercalorica bogata in grasimi si calorii
- Lipsa miscarii fizice
- Predispozitia genetica care poate determina modul in care organismul stocheaza si arde grasimile
- Tulburari de alimentatie precum bulimia
- Anumite tulburari pishologice care pot duce la aparitia mancatului compulsiv precum depresie sau anxietate
- Administrarea unor tratamente medicamentoase care pot avea ca efect secundar cresterea apetitului.
Exista anumite conditii care pot duce la obezitate. Ca de exemplu, seniorii sunt mai predispusi in a lua in greutate din cauza masei musculare mai mica si a metabolismului lent care apare odata cu inaintarea in varsta. De asemenea, somnul insuficient poate duce la modificari hormonale care cresc senzatia de foame.
Femeile insarcinate sau care sufera de sindromul ovarului polichistic pot avea probleme de greutate din cauza dezechilibrelor hormonale.
Suplimente naturale pentru Sport si Energie
Multivitamine Femei
Economisești 11,40 lei
Sport și Energie
Economisești 6,79 lei
Complicatii ale obezitatii
Asa cum am mentionat pe parcursul articolului, obezitatea nu reprezinta doar o simpla crestere in greutate sau o problema de ordin estetic, ci este strans legata de o serie de complicatii de sanatatate care pot pune viata in pericol daca nu sunt tratate la timp.
Slabitul nu este doar o optiune in cazul unei persoane obeze, ci este mai mult decat o necesitate pentru a mentine starea de sanatate si a preveni aparitia complicatiilor.
Printre cele mai frecvente boli cauzate de excesul de greutate se numara:
- Boli cardiovasculare
- Boli metabolice, ca de exemplu diabet de tip 2
- Boli digestive precum boala de reflux gastroesofagian sau cancer de esofag
- Afectiuni ale pielii cauzate de modificarile hormonale din organism
- Boli ale sistemului osos si articulatiile din cauza presiunii exercitate de kilogramele in plus pe sistemul osteoarticular
- Depresie si anxietate
- Infertilitate.
Din punct de vedere social si individual, obezitatea are un impact psihologic care poate avea ca si consecinta izolarea sociala si profesionala. Pacientul care sufera de obezitate are dificultati in a se integra in cercurile sociale sau sa isi gaseasca un loc de munca, comparativ cu o persoana cu o greutate normala.
Cum poti trata obezitatea printr-un stil de viata sanatos
Deseori auzim de la specialisti ca obezitatea poate fi redusa cu ajutorul unui stil de viata sanatos, insa ce presupune mai exact acesta? In ce consta?
Alimentatia
Mai intai de toate, alimentatia este unul dintre cei mai importanti factori cand vine vorba de a mentine sanatatea organismului si a preveni aparitia bolilor. O alimentatie sanatoasa presupune consumul alimentelor care sa contina toate substantele nutritive de care corpul are nevoie, prin cele 3 mese principale, cu sau fara gustari.
Alimentele permise in tratarea obezitatii sunt cele sarace in calorii si bogate in antioxidanti, vitamine si minerale. Asadar, pentru a scapa de kilogramele in plus, trebuie limitat numarul de calorii.
Se recomanda consumul fructelor si a legumelor, cereale integrale, carnea slaba gatita prin fierbere si limitarea consumului de carbohidrati simpli, adica zahar, dulciuri si orice produs care contine zahar.
De asemenea, sunt de evitat grasimile nesanatoase, prajelile, produsele semi-preparate din comert sau alimentele de tip fast-food.
Miscarea fizica
Miscarea fizica efectuata in mod regulat este foarte importanta. Ca prim pas, este nevoie de minim 30 de minute pe zi de miscare fizica, pentru cei care nu fac deja sport. Stilul de viata activ ajuta corpul sa consume energia si implicit caloriile, in timp ce imbunatateste calitatea somnului.
Mersul pe jos intre statii, urcatul scarilor, alergarea usoara sau inotul sunt recomandate pentru imbunatatirea tonusului muscular si arderea grasimilor.
Consumul corespunzator de lichide
Pentru eliminarea kilogramelor in plus, hidratarea este necesara. Apa ajuta la pierderea in greutate si la arderea caloriilor, este 100% fara calorii si poate suprima pofta de mancare in exces. Se recomanda consumul apei imbuteliata, din surse naturale sau izvor.
Multivitamine Lichide
Economisești 5,53 lei
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/323551
- https://www.healthline.com/health/obesity
- https://www.cdc.gov/obesity/basics/adult-defining.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fobesity%2Fadult%2Fdefining.html
- https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
- https://www.endocrine.org/patient-engagement/endocrine-library/obesity