Acalazie esofagiana, o cauza frecventa a disconfortului digestiv

aclazie esofagiana

Digestia alimentelor este un proces prin care organismul isi procura din hrana ingerata toti nutrientii de care are nevoie pentru sanatate si buna functionare. Orice disfunctie a digestiei are consecinte negative asupra organismului si asupra starii generale de sanatate.

Acalazia este o boala grava a esofagului care face dificila trecerea alimentelor spre stomac. Desi este rar intalnita, atunci cand se manifesta, are consecinte negative asupra sanatatii si creeaza disconfort digestiv care poate influenta alimentatia si starea pacientului. Atat femeile, cat si barbatii pot sa se confrunte cu aclazie, fiind mai frecventa in randul adultilor decat la copii.

Afla in cele ce urmeaza ce este acalazia, care sunt cauzele, cum se manifesta, optiunile de tratament, precum si remediile naturale recomandate pentru o digestie sanatoasa.

Ce este acalazia?

ce este acalazia

Acalazia este o afectiune medicala a sistemului digestiv care afecteaza muschii tubului muscular in partea inferioara a esofagului si valvei care separa esofagul de stomac, numita sfincter esofagian inferior. Acalazia este cauzata de o pierdere de celule ganglionare din plexul mienteric esofagian, avand ca rezultat slabirea musculaturii esofagiene.

In mod normal, atunci cand inghitim alimentele mestecate, sfincterul se relaxeaza pentru a permite hranei solide si lichide sa ajunga in stomac. Musculatura esofagiana slabita la pacientii care se confrunta cu acalazie, nu poate impinge bolul alimentar in stomac, iar sfincterul nu se relaxeaza, fapt care determina blocarea alimentelor la acest nivel.

Acalazia poate aparea la orice varsta, insa de obicei se manifesta intre 20 si 40 de ani.

Suplimente naturale pentru digestie si sanatate

NOU!
Prețul inițial a fost: 149,97 lei.Prețul curent este: 112,48 lei. TVA Inclus

Economisești 37,49 lei

Prețul inițial a fost: 84,99 lei.Prețul curent este: 63,74 lei. TVA Inclus

Economisești 21,25 lei

Prețul inițial a fost: 74,99 lei.Prețul curent este: 56,24 lei. TVA Inclus

Economisești 18,75 lei

BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 59,00 lei.Prețul curent este: 44,25 lei. TVA Inclus

Economisești 14,75 lei

Cauzele aparitiei acalaziei

Pana in prezent, cauzele exacte ale acalaziei nu sunt pe deplin cunoscute. Unii specialisti considera ca pierderea celulelor nervoase de la nivelul esofagului pot fi din cauza unor infectii virale, sau ca urmare a unor infectii anterioare ale virusului herpes simplex, rujeola sau virusul papilloma uman (HPV).

De asemenea, nu se exclude posibilitatea ca acalazia sa fie o boala autoimuna declansata de aparitia unui virus si de reactia sistemului imunitar care ataca celulele nervosa din inelul muscular esofagian.

Cum se manifesta acalazia?

Aclazia este o afectiune cu debut progresiv, cu simptome care se manifesta pe o perioada lunga de timp. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca muschii esofagului se deterioreaza treptat.

Cele mai frecvente manifestari si simptome resimtite de catre pacientii cu aclazie sunt:

simptome acalazia
  • Dificultate la inghitirea alimentelor
  • Retentia alimentelor la nivelul esofagului
  • Greata si varsaturi
  • Dureri in piept si in spatele sternului
  • Arsuri la stomac
  • Tuse, in special pe timul noptii.

In absenta unui tratament, acalazia poate provoca complicatii prin aparitia riscului de aspirare bronsica a alimentelor. Pe masura ce boala progreseaza, pacientii pot pierde considerabil in greutate si pot suferi de malnutritie din cauza incapacitatii de a se hrani corespunzator.

De asemenea, riscul de a face cancer esofagian este ridicat, mai ales daca afectiunea persista de multa vreme.

Optiuni de tratament pentru acalazie

tratament acalazie

Tratamentul pentru acalazie poate varia in functie de gravitatea simptomelor si de preferintele pacientului. Din pacate, nu exista o forma de tratament care sa reinstaureze perisaltismul, insa exista optiuni prin care presiunea si obstructia de la nivelul sfincterului esofagian inferior sunt reduse.

Astfel, medicul poate recomanda:

  • Tratament minim invaziv prin administrarea medicamentelor care pot ameliora unele simptome asociate
  • Dilatatie preumatica care presupune introducerea unui balonas prin endoscopie si umflarea lui pentru a favoriza trecerea alimentelor si lichidelor spre stomac
  • Injectare de toxina botulinica la nivelul sfincterului esofagian care poate avea efect de relaxare musculara.

Pentru cazurile grave de aclazie, medicul poate propune interventia chirurgicala prin urmatoarele proceduri:

  • Miotomie Heller care presupune sectionarea muschiului din partea inferioara a sfincterului esofagian pentru ca alimentele sa treaca mai usor in stomac
  • Miotomie perorala endoscopica prin care chirurgul efectueaza o incizie in mucoasa interioara a esofagului pentru a permite trecerea alimentelor in stomac. Spre deosebire de miotomia Heller, aceasta interventie chirurgicala este o alternativa eficienta si mai putin invaziva.

Remedii naturale pentru sanatatea esofagului si a sistemului digestiv

remedii naturale pentru digestie

Sistemul digestiv este un sistem fiziologic complex responsabil de descompunerea alimentelor in substante nutritive pe care organismul pe absoarbe si le utilizeaza pentru a-si mentine functiile si sanatatea. Acesta are o importanta vitala pentru bunastarea organismului.

Asadar, exista anumite remedii naturale si obiceiuri zilnice care pot contribui semnificativ la mentinerea sanatatii esofagului si a sistemului digestiv in general.

Iata cateva recomandari generale ale specialistilor din domeniul nutritiei:

  • Adopta o dieta echilibrata si diversificata bogata in fructe, legume, cereale integrale si leguminose. O alimentatie sanatoasa nu contribuie doar la mentinerea unei siluete de invidiat, ci si la aducerea unui aport crescut de fibre si antioxidanti cu efect benefic asupra sanatatii organismului. Printre alimentele care refac flora intestinala se afla acele alimente bogate in probiotice precum kefirul, iaurtul, varza murata, kombucha sau branza de vaci fermentata.
  • Evita alimentele picate, grase sau prajite, deoarece pot irita mucoasa esofagiana
  • Aloe Vera este recomandata pentru reducerea iritatiilor intestinale, reglarea tranzitului si imbunatatirea digestiei. Planta de Aloe Vera contine peste 55 de compusi bioactivi cu puternic rol antiinflamator si digestiv. Poate fi consumata sub forma de sucuri sau prin intermediul suplimentelor alimentare
  • Consumul regulat de ghimbir poate ajuta la calmarea disconfortului esofagian datorita proprietatilor sale antiinflamatorii. Poti adauga ghimbir proaspat in mancare, consumat sub forma de ceai sau prin administrarea suplimentelor alimentare care contin ghimbir.

Totodata, alaturi de un stil alimentar sanatos si diversificat, medicii recomanda evitarea fumatului. Fumatul este un obicei daunator care contribuie la slabirea sfincterului esofagian inferior si poate agrava simptomele refluxului gastroesofagian.

Remedii naturale pentru bunastarea fizica generala

Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 72,75 lei. TVA Inclus

Economisești 24,25 lei

Prețul inițial a fost: 95,00 lei.Prețul curent este: 71,25 lei. TVA Inclus

Economisești 23,75 lei

30 FIOLE
Prețul inițial a fost: 174,99 lei.Prețul curent este: 131,24 lei. TVA Inclus

Economisești 43,75 lei

Prețul inițial a fost: 251,92 lei.Prețul curent este: 188,94 lei. TVA Inclus

Economisești 62,98 lei

  • https://www.webmd.com/digestive-disorders/achalasia-what-to-know
  • https://www.healthline.com/health/achalasia
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/achalasia/symptoms-causes/syc-20352850

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cupoane