Anxietatea sociala: tratament si modalitati de combatere

anxietate sociala

In viata de zi cu zi exista situatii in care te simti emotionat si nesigur, fie ca este vorba de sustinerea unui interviu, fie ca intalnesti pentru prima oara pe cineva sau ca dai un examen.

Este firesc sa simti emotii in diverse contexte sociale, insa in majoritatea cazurilor acestea se reduc pe masura ce te acomodezi cu situatia in care te afli. Atunci cand, insa, emotiile persista, si devin dificile de suportat, poate fi vorba de fobie sociala.

Afla in cele ce urmeaza ce este anxietatea sociala, care sunt cauzele, cum se manifesta dar si cum iti poti depasi emotiile si starile anxioase cu ajutorul tehnicilor potrivite.

Ce este anxietatea sociala?

Anxietatea sociala, cunoscuta si sub numele de fobie sociala, este o afectiune care provoaca tensiune, teama sau rusine atunci cand persoana in cauza se afla in situatii sociale, in preajma oamenilor.

fobie sociala

Aceasta fobie se caracterizeaza prin sentimente de rusine, depresive sau de umilita, afecteaza capacitatea de integrare in activitati sociale si poate afecta relatiile interpersonale dar si dezvoltarea personala.

Persoana afectata se poate simti complesita de situatia sociala in care se afla ceea ce duce la izolare si la evitarea mediului exterior care implica si alte persoane.

De regula, debuteaza in adolescenta sau la inceputul varstei adulte, fiind intalnita la peste 10% din oameni.

Poate fi incadrata in 3 forme:

  1. Fobie sociala usoara – persoana in cauza prezinta unele simptome fizice si psihologice ale anxietatii sociale, insa reuseste sa faca fata contextelor sociale
  2. Fobie sociala medie sau moderata – o persoana cu fobie sociala moderata prezinta simptomele la un nivel mediu in contexte sociale, insa evita unele interactiuni
  3. Fobie sociala ridicata – persoana cu anxietate sociala ridicata poate experimenta simptome mai intense ale anxietatii, evita situatiile sociale, se izoleaza si nu reuseste sa faca fata unui context social.
anxietate sociala

Care sunt cauzele anxietatii sociale?

Din punct de vedere medical, nu au fost deslusite cauzele precise care provoaca aparitia fobiei sociale, insa exista cativa factori care pot declansa dezvoltarea si agravarea anxietatii sociale printre care:

  • Predispozitie genetica – o persoana care are in familie rude de gradul I diagnosticate cu tulburare de anxietate este mai predispus la fobie sociala
  • Traume din copilarie
  • Abuz
  • Neglijenta personala
  • Depresie
  • Stres
  • Consumul de alcool sau substante interzise
  • Stare de oboseala
  • Insomnii.

Suplimente naturale pentru sanatate si bunastare generala

Prețul inițial a fost: 84,99 lei.Prețul curent este: 72,24 lei. TVA Inclus

Economisești 12,75 lei

30 FIOLE
Prețul inițial a fost: 174,99 lei.Prețul curent este: 148,74 lei. TVA Inclus

Economisești 26,25 lei

Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 82,45 lei. TVA Inclus

Economisești 14,55 lei

Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 82,45 lei. TVA Inclus

Economisești 14,55 lei

Simptome ale fobiei sociale

Fobia sociala poate afecta viata de zi cu zi si influenteaza semnificativ starea emotionala cat si fizica. In cazurile avansate, persoana in cauza se poate izola, reduce interactiunile de orice fel si nu reuseste sa faca fata evenimentelor sociale.

fobie sociala si anxietate

Printre cele mai comune simptome fizice ale anxietatii sociale fac parte:

  • Transpiratie
  • Tremor
  • Palpitatii
  • Inrosirea fetei
  • Nervozitate
  • Lipsa contactului vizual
  • Tensiune
  • Postura rigida a corpului.

La nivel comportamental, persoanele cu fobie sociala pot avea:

  • Sentimente de jena sau rusine in fata altor persoane
  • Senzatia de frica si ingrijorare ca pot fi respinse sau judecate negative de alti oameni
  • Tensiune si neliniste psihica
  • Impresia ca pot crea o imagine proasta sau ca se pot face de ras si evita contextele sociale, petrecerile sau evenimentele.

Cum poate afecta anxietatea sociala viata?

Trairile si emotiile sunt firesti in perioadele de tranzitie sau contextele sociale, indiferent ca vorbim despre un nou loc de munca, un discurs in fata multor oameni, participarea la o competitie sau o intalnire importanta. Aceste stari pot fi utile deoarece te fac mai vigilent si prezent la ce se intampla in jur si astfel te poti integra mai usor.

Atunci cand starile interiorare se transforma in neliniste exagerata, nervozitate, tensiune sau teama de a fi respins, poate fi vorba de fobie sociala intrucat afecteaza abilitatea de a face fata situatiei si de a fi indeplinite sarcinile in contextul respectiv.

viata sociala

Fobia sociala este o sursa constanta de stres care provoaca dificultati de afirmare, stima de sine redusa si sentimente de inferioritate fata de oamenii din jur. De cele mai multe ori, anxietatea sociala isi are debutul in adolescenta in urma unor situatii care au contribuit semnificativ la starea psihica si emotionala de rusine, stanjenire sau pericol.

Tratamente disponibile pentru anxietate sociala

Daca te confrunti cu simptomele anxietatii sociale este important sa te adresezi unui medic specialist pentru o evaluare psihologica. Exista mai multe forme si tipuri de tratament in functie de gravitatea fiecarei situatii si de intensitatea simptomelor precum terapia cognitiv-comportamentala, terapie de grup sau tratament medicamentos.

Scopul psihoterapiei este de a ameliora afectiunea si de a controla afectiunea. In cazul tratamentului medicamentos, medicul specialist poate prescrise reteta pentru diminuarea simptomelor anxietatii sociale prin inhibatori ai recaptarii serotoninei sau benzodiazepine.

Pot sa imi depasesc singur fobia sociala?

activitati sociale

Daca experimentezi simptomele fobiei sociale si ai dificultati in a te exprima social, nu ezita sa ceri ajutor specializat. Conform unui studiu efectut la Institutul de Psihiatrie Max Plankt din Germania, peste 20% dintre barbati prezinta simptomele fobiei sociale si peste 30% dintre femei se confrunta cu diverse temeri legate de contexte sociale.

Sanatatea psihica si echilibrul emotional sunt aspecte importante pentru a avea o viata sanatoasa.

Exista cateva strategii si metode zilnice prin care poti preveni si ameliora simptomele anxietatii sociale singur. Iti prezentam in continuare recomandarile noastre:

  1. Evita consumul excesiv de cafea

Cofeina prezenta in cafea stimuleaza creierul si poate accelera simptomele specifice anxietatii precum tahicardie, transpiratie sau aritmii cardiace.

  1. Fa miscare fizica regulat

Exercitiile fizice regulate si activitatile zilnice care iti pun corpul in miscare favorizeaza secretia serotoninei, numita si “hormonul fericirii”.

  1. Renunta la fumat

Nicotina din tutun are acitune directa asupra sistemului nervos central si poate amplifica starile de agitatie, tensiune sau anxietate.

  1. Respecta orele de somn

Lipsa odihnei sau a somnului impiedica gestionarea stresului si creeaza dezechilibre la nivel de perceptie si concentrare. Specialistii recomanda minim 8 ore pe noapte.

  1. Include in alimentatie acizi grasi Omega 3

Acizii grasi Omega 3 sunt grasimi sanatoase care ajuta la mentinerea sanatatii creierului. Se gasesc in peste, seminte si nuci.

  1. Practica tehnici de relaxare fizica precum stretching, meditatie sau yoga
  2. Fii atent la respiratie.

Ritmul respiratiei are impact direct asupra starii psihice si emotionale, de aceea este important sa tii cont de cum respiri si cat de mult oxigen iti aduci in organism prin inspiratii. Tehnica de respiratie 4-7-8 este extrem de simpla de aplicat si poti simti instant efectele.

Inspira aer timp de 4 secunde, mentine respiratia timp de 7 secunde si expira aerul in 8 secunde. Astfel, cu ajutorul acestei tehnici, iti poti controla anxietatea, induci o stare de relaxare creierului datorita nivelului de oxigen din sange si readuci starea de echilibru nervos.

Nutrienti benefici pentru bunastarea generala fizica si psihica

BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 74,99 lei.Prețul curent este: 63,74 lei. TVA Inclus

Economisești 11,25 lei

Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 82,45 lei. TVA Inclus

Economisești 14,55 lei

Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 82,45 lei. TVA Inclus

Economisești 14,55 lei

BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 59,00 lei.Prețul curent este: 50,15 lei. TVA Inclus

Economisești 8,85 lei

  • https://www.nimh.nih.gov/health/publications/social-anxiety-disorder-more-than-just-shyness
  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22709-social-anxiety
  • https://www.ipsos.com/sites/default/files/ct/news/documents/2022-09/Ipsos-global-health-service-monitor-2022-VDEF.pdf
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673608604882
  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22709-social-anxiety

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *