Oligoelementele sunt acei compusi chimici de care organismul are nevoie pentru buna functionare. Ei ofera combustibilul necesar pentru activitatile zilnice, mentin un sistem imunitar puternic si regleaza procesele metabolice, acestea fiind doar cateva dintre beneficiile pe care le au asupra sanatatii.
Astazi vom vorbi despre crom, un oligoelement implicat in numeroase procese metabolice ale organismului, cu roluri care nu pot trece neobservate. In cantitati mici, cromul ajuta organismul in mentinerea nivelului normal de glucoza in sange si, totodata, este recomandat pentru persoanele care au probleme cu greutatea, deci poate ajuta la slabit.
Afla in cele ce urmeaza informatii importante despre crom, de cate tipuri este, care sunt beneficiile pentru sanatate, ce surse alimentare putem consuma pentru a ne asigura doza zilnica de crom, precum si riscurile consumului excesiv de crom.
Ce este cromul si care sunt tipurile
Cromul este un oligoelement din clasa metalelor, un mineral de care organismul are nevoie in cantitati foarte mici pentru a functiona in parametri normali. Acesta se gaseste atat in mediu, cat si in alimente.
Cromul se acumuleaza in special in ficat, splina, tesuturi moi si oase, sub forma de rezerve, iar organismul il utilizeaza la nevoie.
Cromul se intalneste sub doua forme si anume:
- Forma trivalenta – o intalnim in alimente si suplimente
- Forma hexavalenta – este forma toxica de crom si se gaseste in poluarea industriala.
In forma sa pura, cromul are o nuanta argintie albastruie si se oxideaza rapid, capatand culoarea rosie. In mod natural, el este implicat intr-o serie de procese metabolice si are un rol important pentru reglarea nivelului de insulina in organism.
Glucoza reprezinta principala sursa de energie de care sistemul circulator, reproducator, muscular si endocrin are nevoie pentru a functiona optim.
Asadar, cromul ii poate ajuta pe cei cu diabet zaharat sa isi controleze glicemia si poate fi gasit sub forma suplimentelor alimentare pentru diferite diete, regimuri pentru detoxifiere sau slabit.
Suplimente lichide care contin Picolinat de Crom
Sport și Energie
Economisești 4,85 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 4,85 lei
Crom – beneficii pentru sanatate
Cromul trivalent se intalneste atat in alimente, cat si sub forma de supliment alimentar, sub numele de picolinat de crom. Conform studiilor de specialitate, s-a demonstrat ca are urmatoarele beneficii:
- Regleaza insulina in organism si ajuta la transportul glucozei din sange la membranele celulelor
- Poate reduce pofta de mancare
- Poate reduce procentul de grasime corporala, fiind deseori recomandat ca adjuvant in curele de slabire
- Contribuie la cresterea masei musculare
- Sustine buna functionare a creierului
- Mentine nivelul de energie optim al organismului.
In plus, pentru ca cromul are un rol important in reglarea nivelului de glucoza din sange, acesta contribuie, indirect, la mentinerea sanatatii ochilor, deoarece previne afectarea lor de anumite boli asociate, ca de exemplu glaucomul, care presupune acumularea de lichide in globul ocular.
Alimente bogate in crom si doza zilnica recomandata
Prin alimentatie, majoritatea oamenilor primesc resursele de crom de care organismul are nevoie. Conform Institutului National de Sanatate din SUA, printre cele mai bune surse alimentare de crom se afla:
- Carnea de vita si curcan
- Cereale integrale
- Broccoli
- Cartofi
- Fasole verde
- Mere
- Banane.
Este important de stiut ca procesul de productie sau de gatire al alimentelor poate afecta continutul acestui mineral. Conform specialistilor, doza zilnica recomanda de crom pentru un organism sanatos este de:
- 35 micrograme pentru barbati
- 25 micrograme pentru femei
- 30 micrograme pentru barbatii cu varsta de peste 50 de ani
- 20 micrograme pentru femeile cu varsta de peste 50 de ani.
Crom sau picolinat de crom?
Doar 5% din aportul alimentar de crom este absorbit la nivelul intestinelor. Asadar, cromul se caracterizeaza printr-o biodisponibilitate si absorbtie foarte scazute in organism.
Oamenii de stiinta au dezvoltat o metoda care a dus la cresterea biodisponibilitatii cromului, si anume combinarea unei molecule de crom cu acid picolinic, cunoscut sub denumirea de crom picolinat.
Picolinatul de crom este utilizat ca terapie alternativa sau ca supliment nutritiv. In cazul unui organism sanatos, este necesara o cantitate mica de crom pentru utilizarea glucozei de catre insulina. Astfel, este recunoscut pentru capacitatea de a reduce pofta de mancare si de ceva dulce.
Contraindicatii si efecte adverse
Chiar daca cromul are o multime de beneficii pentru organism, este important sa avem grija pentru a nu se ajunge la ingerarea unei cantitati prea mari. Cromul care patrunde in organism prin intermediul alimentelor nu este nociv, insa o cantitate prea mare din acest oligoelement consumat sub forma suplimentelor, poate avea efecte adverse nedorite.
O cantitate prea mare de crom poate cauza probleme digestive, precum dureri de stomac, glicemie crescuta care alterneaza cu scaderea brusca a nivelului de glicemie. De asemenea, un aport ridicat de crom poate deveni toxic pentru ficat, rinichi si inima.
Atunci cand decizi sa iei un supliment de crom, este important sa respecti indicatiile de pe prospect. Se recomanda sfatul si indicatiile medicului inainte de a administra un supliment cu crom in urmatoarele conditii:
- In sarcina si alaptare – dezvoltarea fetusului depinde de nutrientii primiti de la mama, insa excesul acestora poate deveni nociv
- Daca ai avut alergii la unele medicamente sau esti alergic la vopsele, coloranti sau conservanti
- Interactiuni cu alte medicamente – picolinatul de crom interfereaza cu absorbtia medicatiei pentru afectiuni tiroidiene, antiacidele, insulina sau cu antiinflamatoarele nesteroidiene. Persoanele care urmeaza un tratament medicamentos cu oricare dintre acestea, dar si pacientii care sufera de diabet, trebuie sa discute cu medicul specialist inainte de administrarea oricarui supliment pe baza de crom.
O alimentatie echilibrata este extrem de importanta pentru prevenirea bolilor si mentinerea starii generale de sanatate. Administrarea nutrientilor sub forma de suplimente alimentare nu are acelasi efect ca ingerarea acestora din alimentatie.
Multivitamine Lichide
Economisești 4,85 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 3,95 lei