Nodulii tiroidieni reprezinta acumulari de celule care apar pe glanda tiroida, fiiind destul de frecventi intalniti la peste 50% dintre persoanele cu varsta de pana la 60 de ani, in special la femei.
Aproximativ 95% dintre nodulii tiroidieni sunt benigni, adica nu prezinta formatiuni canceroase, si doar 5% dintre acestia pot fi maligni, cu predispozitie canceroasa. Pentru a identifica cancerul tiroidian in stadiul incipient, nodulii tiroidieni trebuie evaluati pe baza unor teste care includ ecografia tiroidiana si punctia aspirativa cu ac fin.
Afla in cele ce umreaza care sunt tipurile de noduli tiroidieni, de ce apar, cum se manifesta, dar si optiuni de tratament pentru prevenirea cancerului tiroidian.
Care sunt tipurile de noduli tiroidieni?
Nodulii tiroidieni se formeaza pe glanda tiroida care este situata la baza gatului, deasupra sternului. In majoritatea cazurilor, acestia sunt benigni si nu provoaca simptome.
Glanda tiorida are rolul de a produce hormoni tiroidieni T3 si T4, cu rol important pentru functionarea corecta a organelor si modul in care eclulele transforma nutrientii din alimente in energie.
Nodulii tiroidieni care apar la nivelul glandei tiroide sunt de mai multe tipuri, precum:
- Noduli solizi
- Noduli chistici sau cu lichid
- Noduli partial chistici.
Cauzele aparitiei nodulilor tiroidieni
Pana in prezent nu se cunoaste cu exactitate cauza aparitiei majoritatii nodulilor tiroidieni, chiar daca acestia apar frecvent, iar in aproximativ 9% din cazuri, acesti noduli nu au predispozitie canceroasa.
Aparitia nodulilor tiroidieni este mai des intalnita la femei decat la barbati, iar frecventa acestora creste odata cu varsta din cauza dezechilibrelor hormonale ale estrogenului, cat si ale progesteronului.
Printre cauzele care pot duce la aparitia acestora se afla si:
- Chisturile tiroidiene
- Inflamatia cronica a tiroidei
- Gusa
- Deficitul de iod
- Expunerea la radiatii ionizante
- Predispozitie genetica.
Suplimente naturale pentru sanatatea organismului si echilibru hormonal
Multivitamine Lichide
Economisești 9,70 lei
Semnele si simptomele nodulilor tiroidieni
Majoritatea nodulilor tiroidieni nu prezinta semne sau simptome, mai ales in stadiile incipiente. Atunci cand devin vizibili, inseamna ca se afla in stadii avansate de evolutie si pot duce la cresterea in volum a bazei gatului, precum si dificultati de respiratie sau de inghitire.
Atunci cand apar, nodulii tiroidieni pot cauza:
- Crestere inxplicabila in greutate sau scadere brusca in greutate
- Puls neregulat sau crescut
- Oboseala, stari de anxietate sau nervozitate
- Piele uscata.
Adesea, nodulii tiroidieni sunt descoperiti intamplator in timpul unor controale de rutina sau a unor investigatii imagistice pentru alte afectiuni. In unele cazuri, pacientii pot observa unul sau mai multi noduli la baza gatului in timp ce se uita in oglinda.
Pentru a preveni aparitia complicatiilor si a cancerului tiroidian, se recomanda efectuarea unor investigatii mai amanuntite. Astfel, se poate descoperi cu exactitate tipul de nodul, malign sau bening, precum si influenta pe care acesta o poate avea asupra sanatatii.
Noduli tiroidieni – diagnostic
In cele mai multe cazuri, nodulii tiroidieni pot fi simtiti la palpare, in timpul unui examen fizic, insa necesita evaluarea de catre un specialist pentru a depista cu exactitate tipul acestora, daca sunt maligni, adica cancerosi.
Odata cu descoperirea nodulilor tiroidieni, medicul endocrinolog poate face analiza acestora prin:
- Ecografia tiroidiana
- Punctia aspirativa cu ac fin
- Biopsie.
De asemenea, se poate observa daca exista o activitate tiroidiana neobisnuita si prin analize de sange sau scintigrafia tiroidiana.
Multivitamine Femei
Economisești 9,50 lei
Tratamentul nodulilor tiroidieni
Tratamentul nodulilor tiroidieni depinde de tipologia nodulului. Chiar si in cazul celor benigni, care prezinta risc canceros, specialistul poate propune observarea acestora periodica pentru a verifica daca au aparut modificari la nivelul nodulilor. De asemenea, medicul poate recomanda terapia cu hormoni tiroidieni, in cazul in care glanda nu produce suficienti hormoni.
In cazul in care un nodul tiroidian benign are dimensiune marita si ingreuneaza respiratia sau inghitirea, medicul poate lua in considerare interventia chirurgicala pentru extractia acestuia.
Pentru nodulii maligni, care favorizeaza aparitia cancerului tiroidian, medicul recomanda interventia chirurgicala numita tiroidectomie care indeparteaza partial sau total glanda tiroida.
Majoritatea cancerelor tiroidiene pot fi vindecate, fara a cauza ulterior complicatii care pun viata in pericol. Dupa interventia chirurgicala, pacientul necesita tratament pe tot parcursul vietii cu levotiroxina pentru a ajuta organismul sa produca hormoni tiroidieni.
De asemenea, pacientul poate apela la o serie de suplimente alimentare pentru energie, vitalitate si intarirea sistemului imunitar a organismului precum seleniu, zinc, fier, acizi grasi omega 3, vitamina A si vitamina D.
Administrarea oricarui tratament medicamentos sau a suplimentelor alimentare se realizeaza la recomandarea medicului specialist, in functie de necesitate, varsta sau alte afectiuni preexistente.
Dieta recomandata pentru pacientii cu noduli tiroidieni
Pacientii cu noduli tiroidieni nu necesita modificari radicale in alimentatie, doar in cazul in care aceasta este sanatoasa si diversificata. In caz contrar, se recomanda adoptarea unui regim alimentar bogat in fructe si legume, cereale integrale, lactate cu un continut scazut de grasimi, carne slaba de peste sau pui.
Totodata, este important ca alimentatia sa fie alcatuita din suficiente alimente care contin iod precum fructe de mare, sare iodata si carn. Astfel deficitul de iod este prevenit, fiind una dintre cauzele care favorizeaza aparitia nodulilor tiroidieni. Chiar si asa, iodul si produsele care contin iod se consuma cu moderatie.
Unele studii au aratat posibilele legaturi intre aparitia cancerului tiroidian si a deficitului de vitamina D din organism. Vitamina D este esentiala pentru mentinerea unui organism sanatos, avand rol esential in functionarea optima a tiroidei, in timp ce previne aparitia bolilor autoimune cum este tiroida Hashimoto sau boala Graves.
In plus, vitamina D regleaza metabolismul si poate preveni aparitia simptomelor specifice disfunctiilor tiroidiene cum sunt tulburarile de concentrare, starile depresive, tulburari menstruale.
Nutrienti benefici pentru pacientii cu noduli tiroidieni
Articulații și Oase
Economisești 3,75 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 7,90 lei