Tensiune arteriala mare la pacientii varstnici: Cum poate fi tinuta sub control?

tensiune arteriala varstnici

Hipertensiunea arteriala este o afectiune cardiovasculara intalnita frecvent in randul varstnicilor. Netratata corespunzator, poate avea consecinte grave asupra sanatatii, fiind principalul factor de risc pentru accident vascular cerebral, atac de cord, insuficienta cardiaca sau anevrism.

Gestionarea tensiunii arteriala la varstnici este vitala pentru pastrarea sanatatii. Conform studiilor, controlul tensiunii arteriale reduce agravarea complicatiilor cardiovasculare la pacientii varstnici, chiar si la cei cu varsta de peste 80 de ani.

Descopera in urmatorul articol ce este hipertensiunea arteriala la varstnici, care sunt cauzele, simptomele, tratamentul, precum si modalitati prin care poate fi prevenita pentru a mentine sanatatea cardiovasculara.

Ce este hipertensiunea arteriala la varstnici si care sunt cauzele?

Hipertensiunea arteriala este o conditie medicala care se manifesta prin cresterea presiunii sangelui arterial. Ea poate fi influentata de activitatile de zi cu zi, preexistenta altor afectiuni, obiceiuri alimentare si de varsta fiecarei persoane.

hipertensiune la varstnici

Tensiunea arteriala creste odata cu varsta, deoarece arterele isi pierd din elasticitate si devin mai rigide. Riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala este ce cel putin 70% pana la varsta de 80 de ani. De cele mai multe ori, hipertensiunea nu provoaca simptome sau acestea pot fi trecute cu vederea si considerate firesti, mai ales la o persoana varstnica.

Conform Colegiului American de Cardiologie si Asociatiei Americane a Inimii, o tensiune arteriala normala la persoanele de 65 de ani trebuie sa fie mai mica de 130/80 mmHg. In stadiul I al hipertensiunii arteriale, tensiunea arteriala sistolica trebuie sa fie de 130-139, iar tensiunea arteriala diastolica de 80-89 mmHg.

Tensiunea arteriala sistolica masoara presiunea din artere atunci cand inima bate, iar tensiunea diastolica masoara presiunea in artere intre contractiile inimii.

In multe situatii, cauzele hipertensiunii arteriale sunt legate de o afectiune preexistenta precum probleme ale glandei tiroide, apnee de somn obstructiva, boli de rinichi, ateroscleroza sau diabet. De asemenea, exista anumiti factori de risc care pot determina o crestere a tensiunii arteriale, precum:

  • Obezitatea
  • Stilul de viata sedentar
  • Consumul de alcool si tutun
  • Administrarea anumitor tipuri de medicamente (antiinflamatoare, decongestionante nazale, medicamente pentru tratamentul racelii)
  • Stresul
  • Nivelul ridicat de colesterol.

Suplimente naturale pentru sanatatea generala a varstnicilor

-10%
Prețul inițial a fost: 84,99 lei.Prețul curent este: 76,49 lei. TVA Inclus

Economisești 8,50 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 87,30 lei. TVA Inclus

Economisești 9,70 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 87,30 lei. TVA Inclus

Economisești 9,70 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 79,00 lei.Prețul curent este: 71,10 lei. TVA Inclus

Economisești 7,90 lei

Valori normale ale tensiunii arteriale la persoane varstnice

Tensiunea arteriala normala la persoanele varstnice poate fi mai ridicata decat la persoanele de varsta mijlocie din cauza ca vasele de sange isi pierd elasticitatea odata cu inaintarea in varsta. Studiile au aratat ca barbatii sunt mai predispusi la hipertensiune arteriala decat femeile.

O persoana varstnica poate avea o tensiune arteriala normala cuprinsa intre 120/80 mmHg si 140/90 mmHg. Atunci cand depaseste 140/90 mmHg, pacientul poate avea dureri de cap, sangerari nazale si poate deveni fatala, daca nu este redusa intr-un interval scurt de timp.

valori tensiune arteriala

Simptomele hipertensiunii arteriale la varstnici

Hipertensiunea arteriala este in general o afectiune silentioasa la persoanele de varsta mijlocie. Odata cu trecerea timpului, boala se manifesta la persoanele varstnice din cauza ca poate deteriora inima, vasele de sange sau alte organe.

Simptomele de tensiune arteriala la varstnici pot include:

  • Inrosirea fetei
  • Pete de sange in ochi
  • Dureri de cap
  • Ameteala si stari de confuzie
  • Agitatie
  • Senzatie de caldura
  • Tulburari de vedere
  • Dureri in piept
  • Stare de rau general.
simptome hipertensiune varstnici

Hipertensiunea arteriala marita la persoanele varstnice determina inima sa munceasca mai mult si sa pompeze sange mai frecvent decat in mod normal. Acest lucru poate determina o inima marita, adica un risc crescut de aparitie a aritmiilor sau insuficienta cardiaca.

Totodata, tensiunea mare netratata poate scadea alimentarea cu sange a creierului si poate provoca blocaje ale fluxului sangvin determinand atacuri ischemice tranzitorii sau moartea celulelor creierului. Astfel, apar probleme legate de memorie, concentrare si vorbire.

Metode de tratament si preventie pentru hipertensiunea arteriala la varstnici

Tratarea hipertensiunii arteriale incepe cu modificari ale stilului de viata si initierea tratamentului medicamentos in functiile de valorile hipertensiunii arteriale.

tratament hipertensiune

Pentru a trata hipertensiunea arteriala primara, cauzata de un stil de viata nesanatos sau a altor factori externi, sunt necesare modificari ale stilului de viata. Alimentatia sanatoasa, alaturi de miscare fizica regulata, sunt esentiale pentru a mentine tensiunea arteriala in limite normale.

Astfel, se recomanda alimente cu un continut redus de sare, zahar si grasimi, evitarea consumului de alcool, renuntarea la fumat si un program de somn regulat. O dieta sanatoasa este vitala pentru reducerea tensiunii arteriale. Aceasta trebuie sa fie bogata in fructe, legume, cereale integrale si proteine slabe, cum sunt cele din carnea de peste, naut, mazare, linte sau fasole.

In cazul in care hipertensiunea arteriala este provocata de o problema de sanatate, tratamentul se aplica in functie de aceasta conditie. In cazul afectiunilor cardiologice, medicul poate recomanda:

  • Antihipertensive
  • Beta-blocante
  • Diuretice
  • Inhibitori ai ECA
  • Alfa-2 agonisti.
tratament hipertensiune arteriala la varstnici

Exista anumite suplimente alimentare pe piata care pot ajuta la obtinerea unor rezultate mai bune, alaturi de o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos.

Printre cele mai eficiente remedii naturale care ajuta la reducerea colesterolului si la reglarea tensiunii arteriale se afla:

  • Ghimbirul
  • Usturoiul
  • Paducel
  • Acizi grasi Omega 3
  • Acid folic.

Astfel, hipertensiunea arteriala poate fi prevenita prin schimbari mici, care sunt benefice oricui isi doreste sa fie sanatos si sa aiba o stare generala cat mai buna. Asa cum am explicat pe parcursul articolului, valorile tensiunii arteriale depind in mare parte de factori genetici, stilul de viata si existenta altor afectiuni.

Chiar daca fluctuatiile pot sa apara, indiferent de varsta pacientului, se recomanda monitorizarea atenta si consultul medical de specialitate pentru a preveni complicatiile si a mentine pe termen lung sanatatea cardiovasculara.

Nutrienti benefici pentru inima si starea generala de sanatate

-10%
Prețul inițial a fost: 84,99 lei.Prețul curent este: 76,49 lei. TVA Inclus

Economisești 8,50 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 87,30 lei. TVA Inclus

Economisești 9,70 lei

-10%
30 FIOLE
Prețul inițial a fost: 174,99 lei.Prețul curent este: 157,49 lei. TVA Inclus

Economisești 17,50 lei

-10%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 59,00 lei.Prețul curent este: 53,10 lei. TVA Inclus

Economisești 5,90 lei

  • https://www.cdc.gov/bloodpressure/about.htm
  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4314-hypertension-high-blood-pressure
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure-medication/art-20046280

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cupoane