O relatie de cuplu sanatoasa si armonioasa are nevoie de mai multe ingrediente pentru a asigura o buna comunicare intre parteneri si sentimentul de intimitate, iar actul sexual de calitate este unul dintre ele.
Stresul zilnic, mediul solicitant, aparitia copiilor sau lipsa activitatilor de relaxare pot fi cateva dintre cauzele care creeaza rutina si plictiseala in cuplu, avand o influenta negativa si asupra laturii sexuale. Alaturi de cauzele psihologice, pot exista si cauze fiziologice care impiedica desfasurarea unei vieti sexuale armonioase.
In cazul barbatilor, termenul folosit pentru a denumi disfunctia sexuala este impotenta si se refera la probleme de erectie si/sau ejaculare. La femei, este vorba despre frigiditate, care se caracterizeaza prin vaginism sau absenta orgasmului.
Descopera in acest articol ce hormoni sunt implicati pentru un libidou ridicat, cauzele apetitului sexual scazut, precum si suplimente naturiste care pot fi utile pentru recapatarea dorintei sexuale.
Hormonii sexuali si rolul acestora in organism
Conform studiilor de specialitate, libidoul sau dorinta sexuala este determinata de o serie de complexe biologice, psihologice si socio-culturale.
Din punct de vedere biologic, hormonii sexuali sunt produsi in mod natural de ovare si testicule, cu roluri esentiale in mentinerea functiilor reproducatoare. Cele doua clase principale de hormoni sexuali sunt:
- androgenii, din care face parte si testosteronul, fiind considerati hormoni sexuali masculini
- estrogenii si progestogenii, considerati hormoni sexuali feminini.
Desi sunt prezenti la ambele sexe, atat hormonii sexuali masculini, cat si cei feminini, au concentratii diferite in functie de sex.
Testosteronul este un hormon prezent atat la barbati, cat si la femei, fiind responsabil pentru dezvoltarea caracterelor sexuale masculine si cresterea intensitatii dorintei sexuale la femei, cu multiple alte roluri. La barbati, testiculele produc cea mai mare parte a testosteronului.
Rolul testosteronului la barbati:
- contribuie la productia de sperma
- mentine libidou in parametri normali
- sustine masa osoasa
- sustine masa si forta musculara
- contribuie la cresterea penisului
- stimuleaza cresterea parului pubian si facial
- determina ingrosarea vocii la pubertate.
Estrogenul este un hormon produs in principal de catre ovare, find esential pentru functionarea optima a organismului, mai ales in cazul femeilor. Pe langa rolul sau in sanatatea reproductiva, estrogenul este implicat in numeroase alte functii din organism.
Rolul estrogenului la femei:
- este responsabil pentru dezvoltarea sanilor, aparitia primei menstre si aparitia parului pubian
- mentine dezvoltarea oaselor
- controleaza nivelul de colesterol prevenind aparitia bolilor de inima
- mentine o sanatatea mintala buna
- imbunatatetse functiile pulmonare
- ajuta in dezvoltarea fatului si determinarea sexului unui bebelus
- actioneaza asupra cantitatii de colagen pe care organismul o produce.
Suplimente naturale pentru energie si stare de bine
Multivitamine Lichide
Economisești 9,70 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 7,90 lei
Cauzele care determina scaderea libidoului
Pentru persoanele de sex masculin, lipsa dorintei sexuale poate fi cauzata de un cumul de factori psihologici si fizici.
Din punct de vedere psihologic, stresul de la locul de munca, problemele in relatia de cuplu, anxietatea sau daca au existat traume sexuale din trecut, pot afecta negativ latura sexuala.
Din punct de vedere fizic, pot exista anumite afectiuni care duc la scaderea nivelului seric de testosteron si anume:
- diabetul zaharat
- afectiuni ale inimii
- afectiuni vasculare
- tulburari neurologice
- dezechilibre hormonale
- consum de alcool si droguri
- efectele secundare ale unor tipuri de medicamente, ca de exemplu antidepresivele.
In ceea ce priveste femeile, problemele de natura sexuala pot include pierderea interesului pentru sex, lipsa orgasmului si uscaciune vaginala. Dezinteresul partial sau total fata de sex pot fi rezultatul unei relatii incordate cu partenerul, dezechilibre hormonale sau problemel circulatorii in zona clitorisului si a vaginului.
Printre cele mai frecvente cauze care determina disfunctii sexuale in randul femeilor sunt:
- oboseala excesiva si stresul
- sarcina
- instalarea menopauzei
- stari de depresie si anxietate
- diabet
- hipertensiune
- boli cardiovasculare
- dezechilibre hormonale
- consum de alcool, tutun si droguri
- trauma sexuale anteriorare
- stima de sine scazuta.
Articulații și Oase
Economisești 3,75 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 9,70 lei
Pot ajuta remediile naturale la cresterea libidoului?
Dorinta sexuala este dominata de creier si de hormoni. Acestia pot stimula sau dimpotriva, pot bloca dorinta sexuala a barbatilor si a femeilor, influentand considerabil viata sexuala si relatia de cuplu.
Ceea ce controleaza libidoul sau dorinta sexuala poate fi influentat si de alimentatie sau nutrientii esentiali care ajuta la cresterea libidoului. Pentru ca organismul sa produca mai multa dopamina, o substanta eliberata in cantitati semnificative in timpul orgasmului, organismul are nevoie de alimente bogate in proteine de origine vegetala care se gasesc in seminte de dovleac, stridii, banana, ciocolata sau fructe de mare.
De asemenea, migdalele sunt considerate un adevarat afrodisiac pentru femei, datorita continutului ridicat de acizi grasi esentiali. Totodata, sunt recomandate si penteu barbati, deoarece stimuleaza productia de hormoni masculini.
Pentru o mentine o cantitate optima de nutrienti in organism, poti opta pentru o alimentatie diversificata si administrarea suplimentelor alimentare cu rol benefic pentru stimularea dorintei sexuale.
Iata care sunt cele mai benefice remedii naturiste si nutrienti pentru echilibru hormonal si cresterea libidoului:
- Acizi grasi Omega 3
Conform cercetarilor, acizii grasi esentiali Omega 3 ajuta la scaderea anxietatii si depresiei, sporind astfel dorinta sexuala in randul persoanelor care se confrunta cu stari de acest fel. De asemenea, acizii grasi omega 3 reduce uscaciunea vaginala prin mentinerea umiditatii membranelor mucoase si asigura o buna lubrifiere a zonei intime.
Acizii grasi Omega 3 se regasesc in seminte de in, seminte de chia, peste gras, dar si in suplimente alimentare de inalta calitate.
- Ginkgo Biloba
Planta de Ginkgo biloba stimuleaza circulatia sangvina esentiala pentru o buna circulatie a sangelui in organele sexuale si dilateaza vasele de sange, cu efect benefic asupra functiei erectile.
- Complexul de vitamina B si zinc
Vitaminele din complexul de B-uri contribuie la mentinerea functiilor nervoase si la imbunatatirea starii de bine. Zincul este un mineral important pentru cresterea nivelului de testosteron la barbati si femei, sporind astfel dorinta sexuala.
Alti nutrienti si remedii naturale care pot fi utile in caz de libido scazut sunt:
- Ginsengul
- Fierul
- Ashwagandha
- Vitamina E
- Vitamina D.
Nutrienti benefici pentru energie si vitalitate
Multivitamine Femei
Economisești 9,50 lei
- https://www.beaumont.org/conditions/male-female-sexual-dysfunction-types
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9121-sexual-dysfunction
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/female-sexual-dysfunction/symptoms-causes/syc-20372549
- https://www.nhs.uk/conditions/loss-of-libido/
- https://www.healthline.com/health/what-sexual-dysfunction