Concentrarea este necesara in multe aspecte importante ale vietii, la scoala, facultate, locul de munca sau rezolvarea sarcinilor zilnice care intretin rutina si obiceiurile, precum cititul unei carti, rezolvarea unui rebus sau condusul unui automobil.
O buna concentrare ne ajuta sa fim mai productivi si eficienti, fara ca aceasta sa fie afectata de vreun stimul extern sau intern.
Pe de alta parte, lipsa de concentrare poate afecta felul in care faci fata sarcinilor si activitatilor zilnice, scazand calitatea vietii si randamentul. Stresul, oboseala, anxietatea sau realizarea mai multor sarcini simultan au un impact negativ asupra atentiei si capacitatii de a procesa informatii, iar in timp poate afecta performanta in educatie, cariera sau relatii personale.
Afla in cele ce urmeaza ce reprezinta dificultatile de concentrare, care sunt cauzele, cum se manifesta, dar si care sunt cele mai bune solutii practice si alimente pentru creier si memorie.
Dificultati de concentrare – ce reprezinta?
Lipsa de concentrare este o problema comuna care poate afecta pe oricine, indiferent de varsta sau ocupatie. Se intampla frecvent ca o persoana sa-si distraga atentia in timpul unei sarcini sau activitati desfasurate pe o perioada de timp mai indelungata, din cauza atentiei care poate fi complesita de ganduri sau stari emotionale.
Dificultatea de concentrare nu este o afectiune medicala specifica, ci o stare comuna, insa, in cazurile avansate si daca persista pe termen lung, poate fi simptomul unei boli sau tulburari psihologice, cum ar fi tulburare de deficit de atentiei sau de personalitate, ADHD, anxietate, depresie sau oboseala cronica.
In acest caz, lipsa de concentrare poate afecta semnificativ functionarea zilnica a pacientului si poate deveni o problema persistenta, avand nevoie de ingrijiri medicale de specialitate.
Cauzele care provoaca dificultati de concentrare
Cauzele lipsei de concentrare pot fi atat fizice, cat si psihologice, sau un simptom al unor afectiuni psihologice. Dificultatea de concentrare este un fenomen normal si periodic pentru cei mai multi dintre oameni, mai ales pentru cei care sunt suprasolicitati mental la scoala, facultate, locul de munca sau in viata de familie.
O multime de factori pot afecta concentrarea, de la multitasking si pana la urmarirea excesiva a retelelor de socializare, insa, in acest caz, capacitatea de concentrare se imbunatateste odata ce au fost eliminati factorii declansatori.
Iata care sunt cele mai comune cauze ale unei slabe concentrari:
- Lipsa somnului
- Lipsa de exercitii fizice
- Oboseala si stresul
- Alimentatie nesanatoasa
- Deficit de vitamina B6, B9 si B12
- Consumul de alcool, cofeina sau droguri
- Administrarea unor medicamente pe termen lung
- Tulburari psihologice care duc la lipsa de concentrare precum ADHD, depresia, anxietate
- Epuizarea fizica si emotionala
- Dezechilibre hormonale
- Activitati sedentare precum timpul petrecut in fata ecranelor.
Majoritatea dificultatilor de concentrare sunt pe termen scurt si se amelioreaza daca factorii de risc sau cauzele sunt inlaturate. Atunci cand, insa, te confrunti cu dificultati de concentrare pe termen lung si se asociaza si cu alte simptome precum dureri de cap, uitarea detaliilor importante sau pierderea interesului pentru sarcinile scolare, de la locul de munca si viata de familie, este important sa se identifice cauzele si sa se ia masuri adecvate pentru a preveni debutul unei boli psihologice si complicatiile asociate.
Nutrienti benefici pentru sanatate si concentrare
Multivitamine Lichide
Economisești 9,70 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 7,40 lei
Cum se manifesta lipsa de concentrare? Semne si simptome
Simptomele si manifestarile lipsei de concentrare pot fi diferite de la persoana la persoana, in functie de varsta si starea generala de sanatate.
Cele mai frecvente manifestari includ:
- Dificultati de gandire
- Probleme de logica si atentie
- Pierderea antrenamentului gandirii
- Sentimentul de visare cu ochii deschisi
- Dezorientare
- Dificultati de organizare si de finalizare a sarcinilor
- Confuzie si dificultate in luarea deciziilor.
Pe termen lung, dificultatile de concentrare pot avea consecinte negative asupra vietii. Treptat, performanta scolara poate scadea la copii si adolescenti, cauzand stari de anxietate, depresie sau iritabilitate.
La adulti, dificultatile de concentrare pot avea impact semnificativ asupra carierei sau a relatiilor personale, in timp ce afecteaza capacitatea de gestionare a timpului si a prioritatilor.
Solutii pentru imbunatatirea capacitatii de concentrare
Creierul este un organ vital si esential pentru corpul uman care modeleaza personalitatea si felul in care experimentam lumea prin imtermediul celor 5 simturi: vaz, auz, miros, gust si tactil. Din punct de vedere medical, sanatatea creierului tine de capacitatea acestuia de a efectua toate procesele mentale ale cognitiei.
Creierul are nevoie de energie constanta si activitate permanenta pentru a asigura transmiterea fluxului nervos si mentinerea sanatatii mintale.
Iata cateva solutii pentru a-ti imbunatati sanatatea creierului si a-ti mentine capacitatea de concentrare:
- Respecta un program de somn de 7-8 ore pe noapte
- Antreneaza-ti creierul prin jocuri de concentrare precum rebus, sah, puzzleuri sau jocuri de cuvinte
- Fa-ti timp pentru exercitii fizice si miscare regulata
- Petrece timp in natura
- Incearca meditatia si respiratia profunda
- Adopta un regim alimentar sanatos si diversificat
- Incearca suplimentele alimentare care ajuta la promovarea concentrarii precum Ginkgo biloba, Ginseng, creatina sau acizi grasi Omega 3.
Cele mai bune alimente si nutrienti pentru sanatatea creierului
Alimentele pe care le consumam zilnic au un impact major asupra functiilor cognitive precum concentrarea, memoria si atentia. Energia de care creierul are nevoie o ia din alimentele care alcatuiesc dieta zilnica, de aceea este important ca regimul alimentar sa fie unul corect, echilibrat si sanatos.
Nutrientii esentiali pentru functionarea optima a creierului sunt proteinele, carbohidratii, grasimile, vitaminele si mineralele. Iata cateva exemple de alimente care contin substantele nutritive esentiale pentru sanatatea creierului:
- Nucile
Nucile sunt bogate in proteine si vitamine care imbunatatesc functia cognitiva si previn afectiunile neurodegenerative.
- Fructele de padure
Sunt bogate in antioxidanti, imbunatatesc capacitatea de concentrare si memoria, in timp ce ajuta neuronii sa formeze noi conexiuni.
- Afinele
Contin vitaminele C, K, fibre si antioxidanti care imbunatatesc memoria pe termen scurt si ofera protectia impotriva stresului.
- Peste gras (somon, pastrav, sardine)
Pestele este o sursa importanta de acizi grasi esentiali Omega 3, proteine, fier si vitamine B care contribuie la imbunatatirea memoriei si protejeaza celulele din creier.
Aproximativ 60% din creier este format din grasime, iar 30% din acizi grasi Omega-3. Creierul are nevoie de aceste grasimi pentru produerea de noi celule si conexiuni, dar si pentru a mentine capacitatea de invatare si concentrare in limite normale.
- Turmeric
Turmericul este un condiment benefic pentru creier, datorita substantei active pe care o contine, curcumina. Aceasta ajuta la ameliorarea depresiei, stimuleaza productia de serotonina si dopamina si imbunatateste capacitate de concentrare la pacientii care sufera de Alzheimer.
Alimente daunatoare pentru creier
Alimentele procesate, cele care contin prea mult zahar, sare sau grasimi nesanatoase, favorizeaza aparitia inflamatiilor in organism, creier si a stresului oxidativ. Iata care sunt acestea:
- Bauturi bogate in zahar: energizante sau sucuri carbogazoase
- Grasimile nesanatoase trans din prajeli, produse congelate, margarina, maioneza, mezeluri, afumaturi
- Alcoolul
- Produsele de patiserie si cofetarie
- Carnea rosie in exces.