Tot ce trebuie sa stii despre ovarele polichistice, cea mai frecventa afectiune intalnita la femei

ovare polichistice

Sindromul ovarelor polichistice, cunoscut si sub abrevierea SOP, este o problema frecvent intalnita la femeile cu varsta cuprinsa intre 14 si 40 de ani, cu impact semnificativ asupra organismului si a functiei reproductive normale.

Conform studiilor, sindromul ovarelor polichistice este cea mai raspandita cauza de infertilitate la persoanele de sex feminin, asociata cu menstruatii neregulate, productie anormala de hormoni masculini, obezitate, anxietate si pilozitate excesiva.

Afla in continuare tot ce trebuie sa stii despre sindromul ovarelor polichistice, care sunt cauzele, cum se manifesta, optiunile de tratament disponibile, dar si remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor si imbunatatirea functiei reproductive.

Ce este sindromul ovarelor polichistice?

Asa cum ii sugereaza si numele, sindromul ovarelor polichistice inseamna ca structura ovarelor este modificata si se caracterizeaza prin prezenta unui numar mare de chisturi care se dezvolta pe suprafata acestora.

Chisturile au un diametru de aproximativ 1 cm si se pot observa precum niste mici formatiuni pline de lichide.

ce este sindromul ovarelor polichistice

O persoana care sufera de SOP are cicluri menstruale neregulate din cauza faptului ca ovarele polichistice nu pot produce ovule, si astfel ovulatia nu are loc in mod obisnuit. Totodata, ovarele polichistice produc o cantitate mare de hormoni masculini androgeni care afecteaza ovulatia.

Pentru a intelege cu afecteaza sindromul ovarelor polichistice functionarea normala a sistemului reproducator, este important de mentionat care este rolul ovarelor si principalele functii.

Ovarele sunt organe esentiale care fac parte din sistemul reproducator feminin, cu doua roluri extrem de importante pentru functionarea normala a organismului, si anume:

  • Rol endocrin, prin secretia hormonilor numiti estrogen si progesteron
  • Rol exocrin, prin inducerea ovulatiei lunare.

Sindromul ovarelor polichistice cauzeaza dezechilibre hormonale, tulburari de ciclu, exces de hormoni androgeni si alte complicatii care pot afecta semnificativ calitatea vietii, starea de spirit si fertilitatea. SOP reprezinta o afectiune specific femeilor de varsta fertila, care poate fi imbunatatita semnificativ daca este diagnosticata la timp si este aplicat tratamentul necesar, in functie de caz.

Suplimente naturale pentru sanatatea femeilor si echilibru hormonal

-10%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 87,30 lei. TVA Inclus

Economisești 9,70 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 87,30 lei. TVA Inclus

Economisești 9,70 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 184,32 lei.Prețul curent este: 175,10 lei. TVA Inclus

Economisești 9,22 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 79,00 lei.Prețul curent este: 71,10 lei. TVA Inclus

Economisești 7,90 lei

Semne si simptome frecvente in sindromul ovarelor polichistice

Semnele si simptomele sindromului ovarelor polichistice nu sunt intotdeauna prezente. Atunci cand exista manifestari, apar de regula la varsta pubertatii sau odata cu instalarea primului ciclu menstrual.

Principalul simptom asociat sindromului ovarelor polichistice este ciclul menstrual neregulat. Femeile care sufera de aceasta afectiune au cicluri menstruale rare, care apar la intervale mai mari de 35 de zile, si pot fi prelungite sau anormale. In unele cazuri, menstruatia poate lipsi complet in decurs de cateva luni. Productia de ovule este afectata si astfel pot aparea probleme legate de infertilitate.

ovare polichistice

Un alt simptom frecvent intalnit la femeile cu SOP este hirsutismul, adica cresterea parului in zone specific masculine, pe fata, brate, piept sau abdomen. Acest lucru se intampla din cauza excesului de hormoni androgeni secretati de ovarele polichistice.

Pacientele cu ovare polichistice tind sa ia in greutate, cu depunerea grasimii in zona abdominala. Pielea acestora este, de asemenea, afectata. Poate aparea acneea si prezenta petelor de culoare inchisa pe piept, gat sau axile.

Din cauza dezechilibrelor hormonale cauzate de ovarele polichistice, starea psihica si emotionala a pacientelor poate fi afectata. Femeile cu SOP pot avea stari depresive, anxioase, tulburari de somn, insomnii si dureri de cap.

Cauzele care determina aparitia ovarelor polichistice

Pana in prezent, nu a putut fi complet elucidata cauza specifica care determina aparitia sindromului ovarelor polichistice, insa exista anumiti factori care pot creste probabilitatea unei femei de a dezvolta aceasta afectiune de-a lungul vietii.

Un prim factor ar putea fi cel genetic. O persoana care are istoric familial a SOP este mai predispusa in a dezvolta boala. Un alt factor important este hormonal. Ovarele polichistice o cantitate crescuta de hormoni masculini androgeni care afecteaza ovulatia.

De asemenea, organismul pacientului care sufera de SOP secreta o cantitate mare de insulina, care poate influenta, la randul sau, productia de hormoni androgeni, fapt care duce la disfunctii ovariene.

Un ultim factor care ar putea fi responsabil de SOP este prezenta inflamatiei cronice in organism care afecteaza buna functionare a acestuia si determina aparitia simptomelor specifice.

Colagenuri premium pentru piele frumoasa, unghii rezistente si par bogat

-5%
Prețul inițial a fost: 164,99 lei.Prețul curent este: 156,74 lei. TVA Inclus

Economisești 8,25 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 144,99 lei.Prețul curent este: 137,74 lei. TVA Inclus

Economisești 7,25 lei

-5%
Prețul inițial a fost: 115,00 lei.Prețul curent este: 109,25 lei. TVA Inclus

Economisești 5,75 lei

Tratament ovare polichistice

Tratamentul pentru ovarele polichistice poate varia la fiecare femeie in parte in functie de varsta sau prexistenta altor afectiuni, asadar, nu exista un tratament universal valabil. Tratamentul pentru sindromul ovarelor polichistice nu elimina chisturile de pe ovare, insa poate ameliora simptomele si reduce riscului de aparitie a complicatiilor.

tratament ovare cu chisturi

In general, medicul specialist poate prescrie tratament medicamentos care consta in:

  • Anticonceptionale – care pot contribui la reglarea nivelului de hormoni si a ciclului menstrual
  • Medicamente pentru infertilitate care stimuleaza ovulatia, in cazurile in care pacienta isi doreste o sarcina
  • Metformin pentru pacientele care sufera si de diabet.

Pe langa tratamentul medicamentos, medicul poate recomanda tratamente impotriva caderii parului si tratarea acneei, simptome specifice ovarelor polichistice.

Pentru o crestere sanatoasa si armonioasa, parul are nevoie de vitaminele B6, B7 (Biotina), B8, fier si zinc, iar tenul acneic poate fi ingrijit cu produse cosmetice speciale pe baza de retinol, colagen si vitamina C.

Cosmetice naturale pentru predispus la acnee si eruptii cutanate

-35%
Prețul inițial a fost: 124,99 lei.Prețul curent este: 81,24 lei. TVA Inclus

Economisești 43,75 lei

-35%
Prețul inițial a fost: 124,99 lei.Prețul curent este: 81,24 lei. TVA Inclus

Economisești 43,75 lei

-35%
Prețul inițial a fost: 352,50 lei.Prețul curent este: 229,13 lei. TVA Inclus

Economisești 123,38 lei

-35%
Prețul inițial a fost: 124,99 lei.Prețul curent este: 81,24 lei. TVA Inclus

Economisești 43,75 lei

Remedii naturiste si stil de viata sanatos pentru sanatatea ovarelor

Pentru a controla mai usor simptomele ovarelor polichistice, dar si pentru a preveni instalarea afectiunii si a-ti mentine sanatatea ovarelor, poti da o sansa si remediilor pe baza de plante, cu multiple beneficii asupra starii generale de sanatate si implicit a functiei reproductive.

Remediile naturale pe baza de plante includ produse naturiste pentru sanatatea functiei reproductive si reglare hormonala. Anasonul si feniculul contin fitoestrogeni care contribuie la reglarea hormonala, reduc pilozitatea excesiva si sinteza de testosteron la femeile cu ovare polichistice.

remedii naturiste ovare polichistice

De asemenea, Cretisoara se recomanda atat pentru echilibrarea progesteronului si a estrogenului, precum si sustinerea fertilitatii, inhiband secretia de hormoni barbatesti.

Deoarece pacientele cu SOP au un risc mai ridicat de a acumula kilograme in plus, o alimentatie echilibrata si un stil de viata activ sunt mai mult decat esentiale. Pentru a mentine greutatea in limite normale, se recomanda un regim alimentar bogat in fructe si legume, cereale integrale si miscare fizica in mod regulat, de minim 30 de minute pe zi.

  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/symptoms-causes/syc-20353439#:~:text=Polycystic%20ovary%20syndrome%20is%20a,fail%20to%20regularly%20release%20eggs
  • https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/polycystic-ovary-syndrome-pcos
  • https://www.healthline.com/health/polycystic-ovary-disease#medical-treatments
  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8316-polycystic-ovary-syndrome-pcos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cupoane