Vedere buna indiferent de varsta: Afla totul despre hipermetropie si cum iti mentii sanatatea ochilor

hipermetropie

Ochiul este un organ complex al corpului uman, al doilea dupa creier din punct de vedere al functiilor pe care le ofera. Sanatatea ochilor este extrem de important nu doar pentru mentinerea calitatii vietii, ci si din cauza ca peste 80% din amintirile pe care le avem se datoreaza ochilor.

O vedere neclara poate fi semnul unei afectiuni dermatologice. Hipermetropia este una dintre acestea, care implica prezenta de dioptrii cu plus, adica o vedere neclara, atat la distanta, cat si la apropiere. Pe masura ce pacientul cu hipermetropie inainteaza in varsta, dependenta de ochelari creste.

Afla in cele ce urmeaza tot ce trebuie sa stii despre hipermetropie, care sunt cauzele, cum se manifesta, dar si optiunile de tratament pentru imbunatatirea vederii.

De asemenea, descopera care sunt cei mai importanti nutrienti pentru a-ti mentine vederea buna indiferent de varsta.

Ce este hipermetropia si care sunt tipurile

Hipermetropia este un defect de vedere care determina o imagine neclara, atat de la distanta cat si de la apropiere, in functie de severitatea afectiunii.

ce este hipermetropia

Ochiul pacientului cu hipermetropie face un efort permanent la toate distantele, din cauza ca globul ocular nu poate focalize lumina catre retina. In cele mai multe cazuri, hipermetropia se afla in stransa legatura cu o structura si forma defectuoasa a globului ocular.

Multi copii au la nastere o forma usoara de hipermetropie, fiziologica, care se amelioreaza odata cu cresterea si dezvoltarea normala a ochiului.

Hipermetropia poate fi severa sau usoara, in functie de numarul de dioptrii folosite pentru a corecta vederea:

  • Mica: intre 0 si +2 dioptrii sferice
  • Medie: intre +2.25 si +5 dioptrii sferice
  • Mare: peste +5 dioptrii sferice.

De asemenea, literatura medicala de specialitate imparte hipermetropia in trei tipuri principale si anume:

  • Hipermetropia axiala: se manifesta atunci cand axul ocular este mai lung decat cel normal
  • Hipermetropia refractiva: apare atunci cand cristalinul nu focalizeaza imaginile pe retina
  • Hipermetropia ciclopegica: poate fi provocata din cauza administrarii unor medicamente sau strabism

Este important de mentionat faptul ca hipermetropia este o conditie oculara care afecteaza claritatea vederii, indiferent de tipul acesteia, care necesita tratament adecvat pentru ameliorarea simptomelor, incetinirea evolutiei si imbunatatirea vederii.

Care sunt cauzele hipermetropiei

cauze hipermetropie

Hipermetropia se produce din cauza ca razele de lumina sunt focalizate anormal, in spetele retinei. Acest lucru se intampla din cauza globului ocular care are o lungime mai scurta decat valoarea normala, adica sub 23 mm, si din cauza ca corneea este plata si nu curbata, asa cum este la un ochi sanatos.

In cele mai multe cazuri, hipermetropia este genetica, adica se mosteneste de la unul dintre parinti.

Exista anumiti factori de risc asociati cu aparitia hipermetropiei, si anume:

  • Inaintarea in varsta care poate modifica cristalinul si scade capacitatea de focalizare
  • Fumatul in timpul sarcinii
  • Rasa caucaziana.

Cum se manifesta hipermetropia

Ochiul pacientului cu hipermetropie incearca permanent sa vada mai bine, asadar, efortul este constant atat pentru vederea de la distanta, cat si de la apropiere. Cel mai frecvent, cei care sufera de hipermetropie au dificultati la citit. In cazul in care dioptria depaseste +2, atunci este afectata si vederea de la distanta.

In cele mai multe cazuri, pacientii resimt:

  • Ameteala
  • Dureri de cap
  • Oboseala oculara
  • Incapacitate de concentrare
  • Strabism.

Netrata la timp, hipermetropia poate duce la aparitia complicatiilor. Daca dioptriile sunt mari, poate aparea strabismul convergent, adica devierea ochiului spre nas si incapacitatea desfasurarii activitatilor cotidiene.

Suplimente naturale pentru sanatate si vedere buna

-10%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 87,30 lei. TVA Inclus

Economisești 9,70 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 87,30 lei. TVA Inclus

Economisești 9,70 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 251,92 lei.Prețul curent este: 226,73 lei. TVA Inclus

Economisești 25,19 lei

-10%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 74,00 lei.Prețul curent este: 66,60 lei. TVA Inclus

Economisești 7,40 lei

Metode de tratament pentru hipermetropie

Pana la varsta de 40 de ani, majoritatea pacientilor cu hipermetropie nu necesita corectie optica daca aceasta se incadreaza in maximum +2 dioptrii. Daca dioptriile depasesc +2, atunci tratamentul presupune prescrierea unei corectii optice folosind ochelari sau lentile moi de contact.

Dupa varsta de 20 de ani, atunci cand ochii ajung la maturitate, se pot face interventii chirurgicale de reducere a dioptriilor. Operatiile pentru hipermetropie se fac cu laser si se realizeaza cu succes in hipermetropii pana la 3-4 dioptrii.

In situatiile in care dioptriile sunt mai mari, se poate recurge la implant de cristalin artificial pentru a corecta disfunctionalitatea ochiului.

tratament hipermetropie

Cum sa-ti mentii vederea buna indiferent de varsta

Desi nu toate bolile oculare pot fi prevenite, din cauza ca au provenienta genetica, exista anumiti pasi pe care ii poti urma pentru a-ti mentine sanatatea ochilor indiferent de varsta. Protejarea sanatatii generale a organismului contribuie implicit la mentinerea vederii, de aceea specialistii recomanda un stil de viata sanatos.

Alegerile sanatoase care contribuie la bunastarea generala si la mentinerea ochilor sanatosi sunt alimentatia echilibrata si miscarea fizica regulata.

sanatatea ochilor

A fi activ te ajuta sa ramai sanatos la modul general si sa previi aparitia afectiunilor care pot provoca probleme de vedere, asa cum este diabetul, hipertensiunea arteriala sau colesterolul marit. Totodata, acorda importanta ochelarilor de soare, mai ales in timpul verii, pentru a bloca razele ultraviolete si a preveni deteriorarea retinei.

Din punct de vedere al alimentatiei sanatoase, consumul zilnic de legume cu frunze verzi, aportul de peste cu un continut ridicat de Omega 3 si administrarea suplimentelor alimentare care contin luteina, zeaxantina si zinc contribuie la mentinerea sanatatii oculare.

Cei mai importanti nutrienti pentru sanatatea ochilor sunt:

  • Vitaminele A, C si E

Joaca un rol important in protejarea sanatatii ochilor si a celulelor fotoreceptoare, in timp ce ajuta la combaterea radicalilor liberi.

  • Astaxantina

Este unul dintre cei mai puternici antioxidanti care imbunatateste vederea si protejeaza retina de efectele daunatoare ale luminii ultraviolete.

  • Vitamina D

Este esentiala pentru metabolismul si absorbtia calciului, care previne dezvoltarea afectiunilor oculare.

  • Zinc

Administrat impreuna cu vitamina A, Zincul ajuta la producerea pigmentului numit melanina, cu rol protector pentru ochi.

Recomandari premium cu nutrienti benefici pentru sanatatea ochilor

-10%
Prețul inițial a fost: 84,99 lei.Prețul curent este: 76,49 lei. TVA Inclus

Economisești 8,50 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 87,30 lei. TVA Inclus

Economisești 9,70 lei

-10%
Prețul inițial a fost: 79,00 lei.Prețul curent este: 71,10 lei. TVA Inclus

Economisești 7,90 lei

-10%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 59,00 lei.Prețul curent este: 53,10 lei. TVA Inclus

Economisești 5,90 lei

  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/farsightedness/symptoms-causes/syc-20372495#:~:text=Farsightedness%20(hyperopia)-,Farsightedness%20(hyperopia),close%2Dup%20objects%20appear%20blurry
  • https://patient.info/eye-care/long-sight-hypermetropia
  • https://www.nhs.uk/conditions/long-sightedness/
  • https://www.aimu.us/hypermetropia
  • https://eyewiki.aao.org/Hyperopia#:~:text=Hyperopia%20%20may%20also%20be%20categorized,disk%20margin%2C%20known%20as%20pseudopapilledema%20%E2%80%8C

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cupoane