Dementa nu reprezinta o afectiune medicala de sine statatoare, ci este un termen folosit pentru a descrie mai multe afectiuni si tulburari neurologice care au dus la deteriorarea capacitatii mentale.
Dementa are un caracter progresiv si afecteaza functiile creierului, in special gandirea, comportamentul si abilitatea de a indeplini sarcinile zilnice. De aceea, dementa are un impact semnificativ asupra calitatii vietii si afecteaza majoritatea abilitatilor sociale.
Simptomele dementei se pot manifesta la orice varsta, insa se intalnesc mai frecvent in randul persoanelor cu varsta de peste 65 de ani.
Afla, in cele ce urmeaza, care sunt tipurile dementei si din ce cauza apar, cum se manifesta, dar si optiuni de tratament pentru a tine sub control bolile neurologice. De asemenea, la finalul articolului, vei descoperi care sunt remediile naturiste pentru a mentine sanatatea creierului si a functiilor cognitive.
Ce este dementa si care sunt tipurile?
Odata cu inaintarea in varsta, functiile interne ale organismului incetinesc, iar regenerarea celulara are loc mai lent, cauzand astfel deteriorarea treptata a celulelor din intregul organism.
In cazul dementei, celulele creierului se deterioreaza intr-un ritm alert si intens, si nu mai functioneaza la capacitate optima, fapt care provoaca declinul activitatilor mintale si, in unele cazuri, fizice.
In cazul multor tipuri de dementa, celulele nervilor din creier pierd legaturile cu alte celule si mor. Dementa se instaleaza treptat in creier si simptomele se agraveaza in timp, afectand memoria, judecata, atentia sau abilitatile de vorbire.
Dementa se asociaza in proportie de 60-80% cu boala Alzheimer, fiind cel mai frecvent tip de dementa. Conform studiilor, aproximativ aproximativ 7% din totalul persoanelor cu varsta de peste 65 de ani sufera de un anumit tip de dementa, procent care se dubleaza la fiecare 5 ani incepand cu aceasta varsta.
Dementa poate fi de mai multe tipuri, in functie de zona din creier afectata. Iata care sunt principalele tipuri de dementa:
- Boala Alzheimer
Este considerata cel mai des intalnit tip de dementa in practica medicala, avand un caracter progresiv si ireversibil. Boala Alzheimer cauzeaza o descrestere treptata a abilitatilor de gandire si se manifesta mai ales prin tulburari de memorie.
- Dementa vasculara
Asa cum se poate deduce din nume, acest tip de dementa afecteaza vasele cerebrale din creier, care poate aparea in urma unui accident vascular cerebral. De regula, apare la persoane varstnice, in special la barbati, care sufera de hipertensiune, diabet zaharat sau valori crescute ale colesterolului.
Dementa vasculara se manifesta prin tulburari de memorie, stari de anxietate, iritabilitate si lipsa de concentrare.
- Dementa cu corpi Lewy
Dementa cu corpi Lewy apare in urma acumularii de depozite proteice in tesutul nervos care afecteaza functiile celulare a creierului. Prezinta semne si simptome comune ale altor demente precum pierderea memoriei si concentrarii, care pot fi insotite de halucinatii, tremor, dificultati de coordonare si rigiditate.
- Dementa temporala frontala
Dementa temporala frontala este cauzata de deteriorarea progresiva a lobilor frontali si/sau temporali, cu simptome care se manifesta adesea incepand cu varsta de 50 de ani.
Avand in vedere zonele afectate, acest tip de dementa se manifesta prin tulburari de comportament, cum ar fi comportamentele agresive sau compulsive, dificultati de comunicare, anxietate sau depresie.
- Parkinson
Boala Parkinson este o afectiune degenerativa a creierului care cauzeaza tulburari motorii si de coordonare, precum mersul sau mentinerea echilibrului. Principalul simptom al pacientilor care sufera de boala Parkinson este tremorul in repaus al membrelor.
Cauzele dementei
Dementa este cauzata de afectarea structurilor nervoase si a conexiunilor dintre ele, avand repercursiuni grave asupra gandirii si a comportamentului.
Cele mai cunoscute cauze ale dementei sunt anumite boli neurologice degenerative precum:
- boala Alzhemier
- boala Parkinson
- scleroza multipla
- tulburari vasculare provocate de leziuni cerebrale traumatice
- infectii ale sistemului nervos
- consum de alcool
- cauze reversibile care constau in chaeguri de sange subcorticale, anumite tumori, hipotiroidism sau hipoglicemia.
De asemenea, exista anumiti factori de risc asociati cu deteriorarea prematura a functiilor cognitive. Printre acestia se afla:
- Istoricul familial
- Prezenta sindromului Down
- Diabetul
- Boli cardiovasculare
- Depresie
- Fumat
- Consumul de alcool si droguri
- Sedentarismul
- Alimentatia nesanatoasa
- Obezitatea
- Leziuni cerebrale
- Accident vascular cerebral.
Suplimente alimentare naturale care sustin sanatatea creierului
Multivitamine Lichide
Economisești 11,64 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 5,53 lei
Cum se manifesta dementa?
Semnele si simptomele dementei sunt complexe si, de regula, variaza in functie de tipul de dementa si zona afectata. Avand in vedere caracterul progresiv al majoritatii tipurilor de dementa, semnele se instaleaza subtil si vag, fara a fi evidente imediat.
Persoanele care sufera de dementa, trec prin diferite stadii de avansare. La inceput, efectele nu sunt vizibile sau sesizabile, insa exista totusi anumite comportamente schimbate legate de memorie si capacitatea de concentrare.
Ulterior, pot fi observate schimbari din punct de vedere al vorbirii si memoria de scurta durata, urmand dificultati de gestionare a planurilor sau amintirea evenimentelor recente
In stadiul avansat, pacientul cu dementa poate prezenta stare de confuzie vizibila, nu isi aminteste ora si ziua din saptamana sau numele persoanelor dragi, iar in ultima faza se observa schimbari ale emotiilor, personalitatii si incapacitatea de a realiza singur sarcini banale precum mersul la toaleta sau mancatul.
Viata pacientului care sufera de dementa ii este afectata din cauza alterarii functiilor cognitive. Acesta prezinta deseori pierderi de memorie, stari de confuzie, incapacitatea identificarii unui anumit cuvant, modificari de personalitate sau schimbari de comportament care consta in apatie si retragere in izolare.
Optiuni de tratament pentru dementa
Majoritatea formelor de dementa au caracter ireversibil, adica nu pot fi vindicate, ci doar tinute sub control. Astfel, scopul tratamentului este de a reduce simptomatologia si de a imbunatati calitatea vietii.
In functie de caz, medicul poate prescrie tratamentul medicamentos si/sau cel de consiliere psihologica.
Tratamentul medicamentos consta in administrarea anticolinesterazicelor si memantina care sustin transmiterea neuronala in procese de memorie, invatare si gandire critica.
Consilierea psihologica poate ajuta pacientul sa isi usureze procesul de concentrare prin modificarea stilului de viata, reducerea numarului de sarcini care trebuie indeplinite, precum sustinerea emotionala a acestuia pentru a gestiona cu usurinta simptomatologia specifica.
Remedii naturale pentru sanatatea creierului
Creierul este un organ vital si esential pentru organism, necesitand o dieta sanatoasa si echilibrata. Pentru mentinerea functiilor cognitive, creierul are nevoie in special de acizi grasi Omega 3, antioxidanti, vitaminele din complexul B si D.
Iata care sunt cele mai benefice remedii naturale pentru mentinerea sanatatii creierului si imbunatatirea puterii de concentrare:
- Ginseng
Ginsengul este o radacina dintr-o varietate de plante din genul Panax, foarte raspandite in Asia. Compusii chimici din ginseng actioneaza la nivelul creierului, fiind benefic pentru memorie, putere de concentrare, in timp ce mentine functiile psihice.
Consumul acestei plante este benefic in special persoanelor care sufera de afectiuni neuro-degenerative, cum ar fi boala Alzheimer si Parkinson.
- Coenzima Q10
Are actiune antioxidanta care reduce daunele cauzate de stresul oxidativ asupra celulelor si ofera protectie impotriva bolilor generate de inaintarea in varsta.
- Complexul de vitamine B
Vitaminele din complexul B, in special vitaminele B6, B9 si B12, protejeaza impotriva declinului creierului asociat cu inaintarea in varsta si sustine functionarea neurotransmitatorilor.
- Vitamina D
Deficitul de vitamina D a fost asociat cu deteriorarea functiilor cognitive si probleme legate de memorie. Cercetarile au mai descoperit ca aceasta vitamina joaca un rol vital in dezvoltarea neuronala.
Specialistii recomanda sa introduce in alimentatia zilnica alimente care contin vitamina D precum sardine, macrou, somon, ulei de peste, ou sau ciuperci, precum si administrarea suplimentelor alimentare pe baza care contin vitamina D.
Nutrienti benefici pentru creier, memorie si concentrare
Multivitamine Femei
Economisești 11,40 lei