Cancerul de san sau mamar este cea mai frecventa forma de cancer in randul femeilor, care se dezvolta la nivelul sanilor. Conform statisticilor, se estimeaza ca 1 din 8 femei va fi diagnosticata de-a lungul vietii cu aceasta boala.
Acest tip de cancer poate afecta atat femeile, cat si barbatii, insa cel mai adesea se dezvolta la femei, mai ales la cele cu varsta de peste 50 de ani. Boala se declanseaza atunci cand unele celule din structura glandei mamare se inmultesc necontrolat, formand, in cele din urma, o tumoare canceroasa.
Avand in vedere ca serviciile medicale sunt in continua crestere si dezvoltare, este important de stiut ca ratele de supravietuire a cancerului de san au crescut, iar numarul de decese asociate cu aceasta boala este in scadere.
In momentul actual, Europa este unui dintre continentele cu cea mai crescuta incidenta a cancerului la san, insa, acesta poate fi prevenit si tratat, daca este descoperit in stadiile incipiente.
Afla in continuare ce este cancerul la san, de ce apare, cum se manifesta si metodele prin care poate fi tratat si prevenit.
Despre glanda mamara si tipuri de cancer la san
Glanda mamara sau sanul este o glanda exocrina prezenta la om, situata deasupra coastelor superioare si a muschilor pieptului. Fiecare san este alcatuit din glande, canale si tesut adipos, cu rol de a secreta lapte si de a hrani nou-nascutii si sugarii dupa nastere.
Tesutul adipos al fiecarui san determina dimensiunea acestuia. Sanul este compus din:
- Lobuli sau glande care produc laptele matern
- Conducte sau canale care ies din lobuli si duc laptele la mamelon
- Mamelon: orificiu al sanului care elibereaza laptele din san
- Tesut conjunctiv din jurul canalelor si lobulilor
- Vase de sange.
In majoritatea cazurilor, cancerul de san se formeaza la nivelul celulelor din peretii canalelor. Mai intai, celulele maligne se raspandesc local, apoi evolueaza spre alte tesuturi. Organele cele mai afectate sunt plamanul, ficatul si sistemul osos.
In functie de evolutia sa, cancerul la san poate fi:
- Cancer mamar neinvaziv
In acest stadiu, celulele canceroase nu s-au raspandit la nivelul tesutului conjunctiv, insa pacienta trebuie sa fie monitorizata constant pentru a urmari evolutia.
- Cancer mamar invaziv
Celulele canceroase s-au extins dincolo de canale si de lobuli. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer de san.
Suplimente naturale pentru starea generala de sanatate
Articulații și Oase
Economisești 9,00 lei
Economisești 10,50 lei
Cauzele cancerului la san
Pana in prezent, nu se cunoaste cu exactitate cauza care determina aparitia cancerului la san, insa este cert faptul ca acesta se dezvolta atunci cand celulele anormale de la nivelul sanului se multiplica.
Ca orice alta forma de cancer, exista mai multi factori care actioneaza impreuna, simultan, care pot creste riscul aparitiei cancerului mamar, cum ar fi:
- Istoricul familial: unele cazuri de cancer la san se dezvolta atunci cand exista o gena anormala care se transmite de la parinti la copii
- Varsta: mai mare de 50 de ani
- Fumatul si abuzul de alcool
- Obezitatea
- Expunerea la radiatii
- Terapia de substitutie hormonala
- Prezenta nodulilor de san necancerosi
- Prima menstruatie inainte de 12 ani
- Menopauza dupa 55 de ani
- Sarcina la o varsta inaintata
- Lipsa sarcinii pe parcursul vietii
- Dieta bogata in grasimi, proteine si zahar
- Contraceptivele orale.
Asadar, factorii de risc care pot declansa cancerul de san pot fi hormonali, de mediu, genetici sau legati de stilul de viata.
Simptomele cancerului de san
Cel mai frecvent simptom al cancerului de san este aparitia unui nodul, adica a unei mese nedureroase si solide, cu margini neregulate. In majoritatea cazurilor, o asemenea formatiune poate fi de natura canceroasa.
De asemenea, pot aparea noduli moi sau rotunjiti, de aceea, doar un examen clinic efectuat de un medic specialist poate spune ce fel de leziune sau nodul este.
Prezenta nodulului poate fi insotit si de urmatoarele manifestari:
- Modificarea dimensiunii, formei sau aspectul sanului
- Modificari ale pielii sanului
- Retractia mameloanelor
- Dureri la nivelul sanului sau mameloanelor
- Scurgeri mamelonare
- Existenta unui nodul in zona subratului
- Senzatie de disconfort la nivelul sanului.
Atunci cand este identificata sau observata o modificare inexplicabila la nivelul sanului, este recomandat consultul unui medic specialist pentru investigatii suplimentare. Cancerul de san poate fi tratat daca este descoperit in stadiile incipiente.
Cum se trateaza cancerul de san
Cancerul de san poate fi tratat daca este identificat intr-un stadiu incipient, inainte de a se raspandi in alte parti ale corpului. In stare avansata (metastatic), acesta nu este tratabil, ci exista doar metode de tratament cu rolul de a ameliora simptomele.
Comunicarea dintre pacient si medic este foarte importanta in tratarea cancerului mamar. In functie de stadiul tunorii, medicul recomanda un tratament personalizat. Pentru cancerul mamar exista 4 tipuri de tratamente indicate, si anume:
- Interventie chirurgicala (operatie de cancer de san)
- Radioterapia
- Chimioterapia
- Tratamente hormonale.
Programele regulate de screening si autoexaminarea periodica a sanilor sunt importante pentru detectarea timpurie a oricarui tip de leziune sau tumori in stadiile incipiente. Cu cat este diagnosticat mai devreme, cu atat tratamentul este mai favorabil.
Poate fi prevenit cancerul de san?
Avand in vedere ca nu se stie cu exactitate cauza care determina aparitia cancerului la san, metodele de preventie pot functiona doar in unele cazuri. Daca o persoana are risc crescut de a dezvolta boala, exista tratamente care pot sa reduca acest risc.
De asemenea, specialistii in domeniu sanatatii au concluzionat faptul ca exista o legatura directa intre cancerul de san si stilul de viata al unei persoane.
Femeile care isi mentin o greutate corporala sanatoasa, fac miscare in mod regulat si au un stil de viata sanatos sunt mai protejate fata de cele care nu respecta o dieta alimentara sanatoasa si au un stil de viata sedentar. Totodata, consumul de alcool si fumatul sunt obiceiuri nocive care trebuie eliminate.
Pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 20 – 30 de ani, se recomanda autopalparea lunara a sanilor si examenul clinic al sanilor, o data la 3 ani.
In cazul femeilor cu varsta intre 31 – 40 de ani, se recomanda autopalarea lunara a sanilor si examenul clinic al sanilor anual.
Femeile care depasesc varsta de 40 de ani, se recomanda autopalparea lunara a sanilor, examenul clinic anual al sanilor si ecografie mamara cu elastografie anuala.
Nutrienti benefici pentru sanatatea femeilor
Economisești 11,55 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 6,79 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 11,64 lei