Acneea este o afectiune inflamatorie dermatologica care apare, de regula, in randul adolescentilor aflati in perioada pubertatii si la persoanele adulte. Aceasta isi poate face aparitia inclusiv in randul bebelusilor, fiind o afectiune comuna, cu aspect temporar, fara sa puna sanatatea sugarilor in pericol.
Afla in cele ce urmeaza mai multe despre ce este acneea neonatala, cum se manifesta, cauze, dar si ce poti face pentru ameliorarea simptomelor si imbunatatirea aspectului pielii a copilului dumneavoastra.
Ce este acneea neonatala?
Acneea neonatala, cunoscuta si sub numele de acneea bebelusului, este un tip de afectiune dermatologica inflamatorie a pielii care se manifesta la bebelusi la nivelul fetei si a gatului.
Conform studiilor, aproximativ 20% dintre nou-nascuti pot suferi de acnee neonatala, cu debutul in jurul varstei de 2 saptamani. In unele cazuri, micutul se poate naste cu acest tip de acnee.
De regula, acneea neonatala nu prezinta un motiv de ingrijorare si nu are consecinte negative asupra sanatatii bebelusului. Leziunile care apar la suprafata pielii se manifesta sub forma de puncte albe sau umflaturi, cosuri de culoare rosie sau inflamatii.
Cauzele acneei neonatale
Majoritatea formelor de acnee debuteaza in urma dereglarilor hormonale care apar in organismul persoanei afectate. In cazul acneei neonatale, aceasta este produsa de hormonii materni care sunt inca prezenti in corpul bebelusului dupa nastere.
Hormonii materni stimuleaza glandele sebacee ale bebelusilor, fapt care duce la formarea leziunilor acneice.
Cum se manifesta acneea neonatala?
Acneea bebelusului apare sub forma unor cosuri inflamate de dimensiuni mici, pe fata, gat sau piept. Leziunile dispar de la sine dupa cateva saptamani, avand caracter temporar.
Bebelusii au pielea sensibila, in comparatie cu adolescentii sau adultii, si pot prezenta deseori modificari vizibile ale pielii precum roseata, vezicule sau uscaciune, neavand o cauza ingrijoratoare.
De regula, bebelusii diagnosticati cu acnee neonatala prezinta leziuni la nivelul fetei, si, chiar daca nu afecteaza starea generala de sanatate, pot deranja din punct de vedere estetic.
Printre cele mai comune simptome ale acneei bebelusilor se afla:
- Papule mici, de culoare rosiatica
- Pustule ce au continut purulent.
Eruptia specifica acneei nu este o urgenta medicala, insa, atunci cand este insotita de febra sau starea generala alterata a copilului precum lipsa apetitului sau somnolenta, poate fi un semnal de alarma care necesita consultul medicului.
Tratamentul acneei neonatale
Eruptia specifica acneei dispare de la sine in majoritatea cazurilor, pana la varsta de 3 luni. Pentru a preveni aparitia complicatiilor care pot aparea la papule si pustule, se recomanda vizita la medicul dermatolog in vederea prescrierii unui tratament specific in functie de stadiul afectiunii, pe baza de:
- Corticosteroizi cu aplicare locala
- Antibiotice topice
- Vitamina A
- Antibiotice orale.
Daca micutul tau are acnee, este importanta rutina zilnica de ingrijire si spalare a pielii, pentru a nu contribui la inrautatirea simptomelor. Se recomanda:
- Spalarea zilnica a fetei bebelusului cu apa calda, fara produse de curatare dure, abrazive sau cu alcool
- Usuca zona fetei cu un prosop delicat, prin miscari de tamponare
- Evita stoarcerea cosurilor sau a papulelor pentru a preveni cicatricile
- Foloseste produse de curatare cu textura lejera si usoara, recomandate doar de catre medicul specialist.
Remedii naturale pentru tratarea acneei neonatale
Pielea bebelusului are mai putine glande decat pielea unui adult si este sensibila la atingere, de aceea se poate irita cu usurinta la contactul cu produse dermatologice care in general nu dauneaza adultului.
Pentru a mentine pielea micutului curata, se poate folosi o lotiune de curatare pentru pielea sensibila, la recomandarea medicului pediatru, si o crema speciala destinata ingrijirii bebelusului.
Pentru a evita infectarea leziunilor, este absolut necesar sa nu storci, intepi sau sa pui presiune pe zonele iritate. Astfel, inflamatia se poate agrava si pot aparea leziuni care persista pe termen lung.
Unii bebelusi poate avea reactii negative sau alergice la anumite parfumuri sau creme cu textura uleioasa. Daca nu esti sigur pe efectul acestora asupra pielii micutului, poti inlocui produsele de igiena ale bebelusului cu apa de musetel, trandafiri sau galbenele, datorita efectului calmant pe care il are asupra pielii.
De asemenea, apa micelara este o alternativa non-invaziva care hidrateaza si indeparteaza impuritatile fara sa irite pielea.
Chiar daca nu exista studii certe cu privire la acest lucru, unii medici au atras atentia asupra efectelor benefice ale laptelui matern pentru vindecarea acneei neonatale, datorita anticorpilor prezenti in laptele matern care pot fi utili copilului in intarirea imunitatii si vindecarea acneei.
Avand in vedere ca acneea neonatala este cauzata de anumiti hormoni ai mamei din timpul sarcinii, nu exista metode de prevenire a afectiunii. In schimb, poate fi redus riscul de agravare a simptomelor daca sunt respectate masurile de igiena necesare in cazul acneei, precum si evitarea produselor iritante de spalare.
Niciun tratament nu trebuie urmat fara o indicatie prealabila a medicului.
Concluzii
Pielea bebelusilor este un organ delicat si sensibil, care necesita ingrijire suplimentara si atentie deosebita, mai ales atunci cand acestia se confrunta cu acnee neonatala.
Pe langa utilizarea produselor blande si specifice de curatare, se recomanda evitarea expunerii prelungite la soare a pielii micutului pentru a evita agravarea inflamatiilor.
Ingrijirea micutului in functie de nevoile sale si atentia corespunzatoare din partea parintilor, in primele etape ale vietii, pot contribui semnificativ la imbunatatirea aspectului pielii si la mentinerea sanatatii acesteia.
Supliment natural lichid pentru copii cu absorbtie rapida si eficienta sporita
Multivitamine Lichide
Economisești 11,10 lei
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/baby-acne/symptoms-causes/syc-20369880
- www.aad.org/public/diseases/acne/really-acne/baby-acne
- https://www.whattoexpect.com/first-year/baby-care/baby-skin-care/infant-acne.aspx
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/baby-acne/diagnosis-treatment/drc-20369885