Intelegerea anorexiei nervoase si pasi spre o greutate corporala sanatoasa

anorexie

Tulburarile alimentare sunt din ce in ce mai frecvente in randul adolescentilor sau al tinerilor adulti. Standardele de frumusete moderna considera ca un corp slab este automat si un corp atractiv, fapt care poate produce insecuritati psihice si emotionale in randul tinerilor.

Una dintre cele mai frecvente tulburari alimentare este anorexia nervoasa, care se caracterizeaza prin restrictia severa a consumului de alimente, din cauza unei frici excesive de ingrasare si imagine distorsionata a propriei greutati corporale.

Anorexia este clasificata ca fiind o afectiune medicala care poate fi influentata de factori psihologici si emotionali. Cele mai multe cazuri de anorexie nervoasa sunt in randul persoanelor de sex feminin aflate la varsta adolescentei, insa in ultimii ani s-a observat o crestere a numarului de cazuri si in randul persoanelor de sex masculin.

Descopera in cele ce urmeaza mai multe informatii despre anorexie, cauzele acesteia, cum se manifesta, dar si principalele metode de tratament pentru recapatarea unei greutati normale si a increderii in propria persoana.

Profilul pacientului cu anorexie nervoasa

Din punct de vedere medical, anorexia nervoasa este catalogata ca fiind o boala psihica din categoria tulburarilor de comportament care consta in scaderea voluntara a aportului alimentar pana la cazuri severe de incetare a alimentarii.

pacient anorexie nervoasa

Persoanele care sufera de anorexie nervoasa au o teama patologica si nejustificata de a acumula kilograme in plus, au o imagine deformata asupra propriului corp si apeleaza la diverse metode pentru a slabi brusc in greutate.

Ca de exemplu, multe persoane afectate de anorexie tind sa practice sport in mod excesiv, altele folosesc laxative sau tratamente pentru slabit, si, in unele cazuri, isi pot induce in mod regulat voma pentru a elimina alimentele ingerate.

Anorexia nervoasa este intalnita mai ales in randul tinerilor, cu debut intre 14 si 18 ani. Cu toate acestea, persoanele de orice varsta si sex pot dezvolta afectiunea. De regula, cei care ajung sa sufere de anorexie nervoasa sunt tineri cu o greutate normala sau usor peste medie.

Suplimente naturale premium pentru prevenirea deficientelor nutritionale

Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 82,45 lei. TVA Inclus

Economisești 14,55 lei

30 FIOLE
Prețul inițial a fost: 174,99 lei.Prețul curent este: 148,74 lei. TVA Inclus

Economisești 26,25 lei

Prețul inițial a fost: 251,92 lei.Prețul curent este: 214,13 lei. TVA Inclus

Economisești 37,79 lei

BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 59,00 lei.Prețul curent este: 50,15 lei. TVA Inclus

Economisești 8,85 lei

Cauzele anorexiei nervoase

Cauza exacta a anorexiei nervoase nu este pe deplin cunoscuta, insa doctorii considera ca apare ca urmare  a unor combinatii de factori psihologici, biologici si sociali.

Factori psihologici

Multi pacienti care dezvolta anorexie nervoasa au anumite trasaturi de comportament si pot prezenta, de obicei, un nivel ridicat de anxietate. De multe ori, acestia nu reusesc sa faca fata stresului, au dificultati in exprimarea propriilor emotii si au o dispozitie spre depresie.

Factori biologici

Unele studii in domeniu arata ca anumite schimbari ale functiilor creierului responsabile de apetitul alimentar sau a nivelului de hormoni pot determina aparitia anorexiei. De asemenea, riscul de anorexie nervoasa este mai crescut in cazul pacientilor care provin din familii cu istoric de tulburari de alimentatie sau consum de droguri.

Factori sociali

Societatea actuala promoveaza o greutate corporala cat mai scazuta, iar unele persoane predispuse la tulburari emotionale si psihice pot considera acest aspect un ideal sau un mod de a trai. Factorii de mediu pot afecta sanatatea mintala si fac ca tinerii sa se simta nesiguri cu privire la aspectul corpului lor.

cauze anorexie

Simptomele anorexiei nervoase

Persoanele care se confrunta cu anorexie nervoasa au, de regula, atat simptome fizice cat si comportamentale care pot fi observate cu usurinta de catre cei din jur.

In mod frecvent, pacientii cu anorexie prezinta comportamente obsesiv-compulsive legate de alimentatie si slabesc semnificativ intr-un timp scurt, pierzand intre 10% si 15% din greutatea corporala in decurs de cateva luni.

Pierderea rapida in greutate poate provoca simptome fizice precum piele uscata si palida, caderea parului, stari de lesin, ameteala, tulburari de concentrare sau tensiune arteriala scazuta. Persoanele afectate isi monitorizeaza constant caloriile si portiile alimentare, iar in paralel folosesc laxative sau diuretice pentru a-si grabi pierderea in greutate.

Din punct de vedere emotional si comportamental, o persoana anorexica poate avea tendinte de retragere sociala, stari de iritabilitate crescuta, libidou scazut si verificarea obsesiva a corpului in oglinda.

Recomandari pentru stare de bine, energie fizica si sanatate

Prețul inițial a fost: 95,00 lei.Prețul curent este: 80,75 lei. TVA Inclus

Economisești 14,25 lei

Prețul inițial a fost: 125,00 lei.Prețul curent este: 106,25 lei. TVA Inclus

Economisești 18,75 lei

Metode de tratament pentru anorexia nervoasa

Tratamentul pentru pacientii cu anorexie nervoasa poate varia in functie de cauze si simptomele asociate, si este stabilit de o echipa specializata formata din psiholog, dietetician si medic de familie in vederea educarii nutritionale si monitorizarea alimentatiei corecte.

Scopul tratamentului este ca pacientul sa isi recapete obiceiurile alimentare sanatoase, sa revina la o greutate normala si sa isi recapete increderea in propria imagine. Medicul poate recomanda un program alimentar personalizat, in functie de caz, compensarea activitatilor fizice cu activitati sociale si terapie comportamentala individuala, de grup sau familiala, pentru a schimba modul de gandire si de comportament al pacientului si de a-i educa obiceiurile alimentare.

Avand in vedere ca anorexia nervoasa poate genera o serie de complicatii severe precum slabirea rezistentei oaselor, deficiente majore de minerale si vitamine in organism, deshidratare, malnutritie sau afectiuni cardiovasculare, se recomanda ca tratamentul sa contina si administrarea suplimentelor alimentare, in cazul in care exista deficiente.

sanatatea organismului

Iata care sunt cei mai importanti nutrienti pentru a mentine energia si vitalitatea organismului:

  • Fier

Pacientii cu anorexie nervoasa pot avea deficiente majore de fier in organism din cauza alimentatiei incomplete si nesanatoase. Asadar, suplimentarea fierului este importanta pentru a preveni aparitia complicatiilor asociate unei posibile deficiente.

Unul dintre cele mai cunoscute roluri ale fierului pentru organism este ca acesta contribuie la formarea hemoglobinei, o proteina necesara pentru a transporta oxigenul de la plamani in restul corpului.

De asemenea, fierul joaca un rol esential in buna functionare a sistemului imunitar si a sistemului nervos central.

  • Magneziu

Magneziu este un mineral esential pentru functionarea normala a muschilor, a creierului si la mentinerea unui ritm cardiac normal. Deficienta de magneziu poate duce la diverse probleme de sanatate, inclusiv spasme musculare, depresie, insomnii sau anxietate.

  • Calciu

Calciul este un component principal al oaselor si dintilor, fiind esential in perioadele de crestere si dezvoltare, precum copilarie, adolescenta si sarcina. Consumul adecvat de calciu poate contribui la prevenirea osteoporozei si a altor afectiuni osoase, de aceea este importanta suplimentarea acestuia pentru persoanele care au o alimentatie dezechilibrata si prezinta riscul unui deficit, asa cum sunt cei cu anorexie nervoasa.

BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 74,99 lei.Prețul curent este: 63,74 lei. TVA Inclus

Economisești 11,25 lei

NOU!
Prețul inițial a fost: 144,99 lei.Prețul curent este: 123,24 lei. TVA Inclus

Economisești 21,75 lei

Prețul inițial a fost: 84,99 lei.Prețul curent este: 72,24 lei. TVA Inclus

Economisești 12,75 lei

Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 82,45 lei. TVA Inclus

Economisești 14,55 lei

  • https://www.webmd.com/mental-health/eating-disorders/anorexia-nervosa/mental-health-anorexia-nervosa
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anorexia-nervosa/symptoms-causes/syc-20353591
  • https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/anorexia/overview/