Secretele vitalitatii dupa 50 de ani: Remedii naturale pentru energie si focus mental

vitalitate dupa 50 de ani

Odata cu trecerea timpului, procesul de modificare si schimbare a functiilor metabolice si fiziologice ale organismului este inevitabil, insa acest lucru nu ar trebui sa ne sperie.

Este adevarat ca persoanele cu varsta trecuta de 50 de ani trebuie sa depuna mai mult efort pentru a se mentine in forma, fata de semenii lor mai tineri, insa acest lucru poate fi realizabil prin adoptarea unui stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie corecta si miscare regulata.

Atingerea varstei de 50 de ani este un moment potrivit pentru evaluarea starii de sanatate si pentru a incepe adoptarea unor masuri care au ca scop protejarea si imbunatatirea starii de sanatate. Prin mentinerea unui stil de viata echilibrat, care pune accent pe nutrientii cheie si miscare fizica, iti poti creste sansele de a imbatrani sanatos.

Iti prezentam in urmatorul articol care sunt factorii de contribuie la o imbatranire sanatoasa, precum si nutrienti si alimente necesare pentru a-i oferi organismului tot combustibilul de care are nevoie pentru stare de bine, energie si focus mental.

Factorii care contribuie la o imbatranire sanatoasa

stil de viata saantos

Un prim pas pentru a mentine sanatatea organismului pe termen lung este identificarea factorilor care pot fi modificati sau imbunatatiti in relatie cu starea de sanatate.

Unii factori de risc nu pot fi controlati, asa cum este predispozitia genetica sau existenta unor boli, care pot grabi procesul de imbatranire, insa este important sa ne focalizam pe cei care pot fi modificati pentru a reduce riscurile bolilor prin actiuni si comportamente sanatoase.

Asadar, cele mai importante recomandari pentru un stil de viata sanatos pentru persoanele cu varsta trecuta de 50 de ani sunt aceleasi recomandari facute pentru persoanele de orice varsta, indiferent de sex, si anume:

  • Adoptarea unei alimentatii sanatoase
  • Miscare fizica efectuata in mod regulat, de minim 30 de minute pe zi
  • Renuntarea la fumat
  • Evitarea consumului de alcool
  • Monitorizarea starii de sanatate prin efectuarea controalelor periodice de rutina.

De regula, specialistii recomanda pentru persoanele trecute de varsta de 50 de ani sa aiba in vedere monitorizarea valorii tensiunii arteriale, nivelul colesterolului din sange si sanatatea colonului.

Suplimente naturale pentru frumusete si sanatate indiferent de varsta

Prețul inițial a fost: 144,99 lei.Prețul curent este: 123,24 lei. TVA Inclus

Economisești 21,75 lei

Prețul inițial a fost: 125,00 lei.Prețul curent este: 106,25 lei. TVA Inclus

Economisești 18,75 lei

Prețul inițial a fost: 115,00 lei.Prețul curent este: 97,75 lei. TVA Inclus

Economisești 17,25 lei

Nutrienti si alimente necesare pentru energie si focus mental odata cu varsta de 50 de ani

Alimentatia joaca un rol important pe tot parcursul vietii, nu doar la o anumita varsta. Organismul are nevoie de nutrienti pentru a-si putea mentine functiile metabolice si pentru a functiona corespunzator, la capacitate maxima.

Acestia pot fi procurati prin intermediul alimentelor pe care le consumam zilnic si prin aportul de suplimente alimentare pe baza de nutrienti esentiali.

Pe masura ce organismul imbatraneste, capacitatea acestuia de a transforma alimentele in energie scade. Prin urmare, persoanele cu varsta de peste 50 de ani se pot confrunta cu probleme de greutate, colesterol ridicat sau un nivel ridicat de zahar in sange.

De asemenea, poate aparea declinul cognitiv, capacitatea de concentrare scade, functiile vizuale si auditive pot avea de suferit, iar pielea isi pierde din fermitate si elasticitate.

alimentatie sanatoasa

Asadar, iata de ce recomandari poti tine cont pentru a-ti asigura suficienti nutrienti cheie in fiecare zi:

  • Consuma proteine din surse sanatoase

Consumul suficient de proteine ajuta la construirea si pastrarea masei musculare, care se atrofiaza odata cu trecerea timpului. De asemenea, proteinele sunt esentiale pentru un metabolism puternic si o imunitate puternica.

Printre alimentele bogate in proteine se numara:

  • Carnea slaba de pasare de curte, curcan si peste
  • Tofu
  • Oua
  • Fasole si linte
  • Nuci si seminte
  • Lactate nepasteurizate.

Doza zilnica recomandata pentru proteine este de 0,36 grame pe kilogram de greutate corporala pentru un tanar adult, insa, adultii de peste 50 de ani au nevoie de mai mult.

  • Consuma alimente bogate in calciu

Calciul este un mineral cheie pentru sanatatea oaselor, mentinerea functiei nervoase si sanatatea cardiovasculara. Aportul suficient de calciu din alimentatie si prin administrarea suplimentelor alimentare care contin calciu poate ajuta la prevenirea afectiunilor legate de oase, cum ar fi osteoporoza sau artrita.

Printre alimentele bogate in calciu se afla:

  • Produsele lactate precum laptele, branza si iaurtul
  • Frunzele verzi
  • Lapte de soia
  • Migdale.
alimente bogate in calciu
  • Introdu in alimentatia ta zilnica acizi grasi omega 3

Dietele bogate in acizi grasi omega 3 sunt asociate cu rate mai scazute de declin mental, boli neurologice, cum ar fi boala Alzheimer sau dementa, precum si o sanatate mai buna a inimii si a pielii.

Include in alimentatia ta zilnica pentru a-ti asigura o cantitate optima de acizi grasi Omega 3:

  • Peste gras, inclusiv somon, sardine, macrou sau ton
  • Nuci si seminte
  • Ulei de in
  • Alge
  • Fructe de mare.

Pestele gras si alegele sunt principalele surse de acid EPA si DHA omega 3, avand cele mai bune beneficii pentru sanatate. Daca nu consumi de 2-3 ori pe saptamana peste gras sau fructe de mare, poti opta pentru varianta unui supliment de omega 3 pentru a-ti asigura doza zilnica.

  • Antioxidanti

Antioxidantii sunt substante care ajuta la combaterea stresului oxidativ din organism. Stresul oxidativ este asociat cu imbatranirea si cu dezvoltarea unor afectiuni cronice, inclusiv boli de inima, cancer si probleme neurologice.

Printre principalele beneficii pe care antioxidantii le au asupra organismului se afla protejarea sanatatii cardiovasculare, intarirea sistemului imunitar, prevenirea bolilor neurologice si reducerea inflamatiei din organism.

Exemple de antioxidanti sunt vitaminele C si E, betacarotenul, seleniul, zincul, flavonoidele si polifenolii. Acesti antioxidanti pot fi obtinuti prin adoptarea unei diete bogate in fructi si legume colorate, nuci si seminte. Suplimentele alimentare pot fi, de asemenea, o optiune, pentru cei care nu reusesc sa isi asigure un aport optim de antioxidanti din alimentatie.

Nutrienti benefici pentru sanatatea generala a organismului

Prețul inițial a fost: 84,99 lei.Prețul curent este: 72,24 lei. TVA Inclus

Economisești 12,75 lei

Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 82,45 lei. TVA Inclus

Economisești 14,55 lei

Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 82,45 lei. TVA Inclus

Economisești 14,55 lei

BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 59,00 lei.Prețul curent este: 50,15 lei. TVA Inclus

Economisești 8,85 lei

  • https://www.webmd.com/healthy-aging/tips-more-energy
  • https://www.aarp.org/health/conditions-treatments/info-2021/chronic-conditions-after-50.html
  • https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ageing-and-health
  • https://www.webmd.com/healthy-aging/10-questions-ask-doctor-nutrition-healthy-aging
  • https://www.webmd.com/healthy-aging/normal-aging