Sfaturi si remedii naturale pentru a combate raceala si a intari imunitatea

raceala comuna

Raceala comuna este un termen folosit pentru a descrie infectiile tractului respirator superior, mai ales nas, gat si sinusuri. Este o afectiune foarte des intalnita, in special in lunile de iarna si primavara, din cauza schimbarilor de temperatura care pot slabi sistemul imunitar.

Racelile apar la persoanele de toate varstele, atat la copii, cat si la adulti. De cele mai multe ori, sistemul imunitar reuseste sa elimine virusurile responsabile de aparitia racelii si poate vindeca raceala chiar si fara tratament. In alte cazuri insa, simptomele se pot agrava si pot aparea complicatii.

Afla in urmatorul articol tot ce trebuie sa stii despre ce este raceala, care sunt cauzele, cum se manifesta, dar si care sunt remediile naturale la care poti apela pentru a-ti intari imunitatea.

Ce este raceala si care sunt cauzele?

Raceala este o infectie a tractului respirator superior, care afecteaza in principal nasul si gatul. Virusul racelii se raspandeste pe cale aeriana prin contactul cu secretiile nazo-faringiene emise in timpul stranutului, tusei sau vorbitului si prin contact direct cu o persoana infectata.

ce este raceala

De multe ori, o raceala poate fi confundata cu gripa. Chiar daca ambele sunt afectiuni respiratorii si sunt contagioase, acestea sunt cauzate de virusuri diferite iar simptomele pot sa difere.

In cazul gripei, manifestarile sunt mai grave si persista pe o perioada mai indelungata, pe cand raceala se manifesta prin simptome inofensive, chiar daca uneori pot fi neplacute.

In general, copiii racesc mai frecvent decat adultii deoarece mediul scolar poate favoriza transmiterea virusurilor. De asemenea, persoanele care sufera de o boala cronica, au un sistem imunitar slab, fumeaza sau consuma des alcool, sunt mai predispusi riscului de a raci.

Exista o varietate de virusi care produc raceala comuna, cel mai frecvent dintre acestia fiind rinovirusul, cauza a 40% dintre raceli. Alti virusi care cauzeaza aparitia racelii sunt:

  • Virusul sincitial respirator
  • Virusurile parainfluenza
  • Adenovirusurile
  • Coronavirusurile
  • Metapneumovirusul uman.

Suplimente naturale pentru imunitate si combaterea racelii

30 FIOLE
Prețul inițial a fost: 174,99 lei.Prețul curent este: 148,74 lei. TVA Inclus

Economisești 26,25 lei

Prețul inițial a fost: 251,92 lei.Prețul curent este: 214,13 lei. TVA Inclus

Economisești 37,79 lei

BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 74,00 lei.Prețul curent este: 62,90 lei. TVA Inclus

Economisești 11,10 lei

Prețul inițial a fost: 79,00 lei.Prețul curent este: 67,15 lei. TVA Inclus

Economisești 11,85 lei

Care sunt simptomele racelii

Virusurile care provoaca simptomele asociate racelii irita mucoasa cailor nazale si a sinusurilor, provocand urmatoarele simptome:

  • Rinoree sau scurgerea mucozitatilor nazale
  • Senzatia de nas infundat
  • Tuse
  • Dureri de cap
  • Dureri musculare
  • Stranut
  • Febra usoara
  • Dureri in gat
  • Stare generala de rau.

Unii pacienti cu raceala se pot confrunta cu pierderea totala sau partiala a mirosului, care revine dupa vindecarea racelii. In mod obisnuit, o raceala dureaza intre 7 si 10 zile, cu simptome care vor trece de la sine in cateva zile. Tusea cauzata de raceala comuna poate sa dureze pana la cateva saptamani.

Remedii naturale pentru un sistem imunitar puternic

remedii naturale pentru imunitate

Sistemul imunitar este format din diferite celule, organe si proteine si reprezinta un mecanism de aparare natural al organismului prin care acesta se protejeaza impotriva microorganismelor si invadatorilor din mediul exterior.

Imunitatea functioneaza ca o bariera naturala de aparare sau ca un scut care detecteaza si distruge agentii patogeni pentru a mentine sanatatea organismului. Exista o serie de factori care pot contribui la scaderea imunitatii, precum stilul de viata nesanatos, fumatul, consumul de alcool, malnutritia sau obezitatea.

Un sistem imunitar slabit ne face susceptibili la dezvoltarea unor infectii, boli sau raceli care pot avea consecinte negative asupra sanatatii organismului.

In ceea ce priveste imunitatea scazuta, cele mai bune remedii sunt cele care tin de stilul de viata. Ingrijirea adecvata a sistemului imunitar implica adoptarea unui stil de viata sanatos, care include alimentatia echilibrata, miscare fizica efectuata in mod regulat, odihna si evitarea obiceiurilor nocive, cum ar fi fumatul si consumul excesiv de alcool.

Alimentatie echilibrata si diversificata

alimentatie echilibrata

Prin alimentele pe care le consumam zilnic, ii asiguram organismului nutrientii de care are nevoie pentru sanatate si buna functionare. O alimentatie echilibrata si diversificata presupune consumul de alimente din toate grupele alimentare, fara excese sau deficit.

Pentru un sistem imunitar puternic, este necesar consumul de:

  • Fructe si legume care contin vitamina C precum lamaie, grapefruit, catina, patrunjel, broccoli, varza de Bruxelles
  • Cereale integrale
  • Fasole, mazare, linte
  • Uleiurile vegetale extravirgine
  • Peste gras si carnea slaba
  • Vegetalele murate, cum ar fi varza murata, castraveti murati
  • Alimente probiotice, care contin bacterii benefice pentru microflora intestinala si imunitate.

Sport si miscare fizica

Sportul si miscarea fizica ajuta la imbunatatirea sistemului cardiovascular, reduce stresul si ofera o stare generala de bine. Pentru persoanele care nu au conditie fizica, se recomanda mersul pe jos, alergatul usor, dansul, plimbarile in natura sau inotul.

Pentru cei care sunt apti de efort fizic moderat spre intens, specialistii recomanda efectuarea exercitiilor fizice de minim 3 ori pe saptamana in cadrul salilor de forta sau practicarea unui spor precum fotbal, baschet sau volei.

miscare fizica

Odihna si respectarea orarului de somn

Somnul odihnitor este esential pentru reglarea sistemului imunitar si reducerea inflamatiei din organism. In timpul somnului, corpul produce un hormon care are rolul de a repara celulele. Odihna insuficienta, perturba productia acestui hormon si slabeste astfel imunitatea. In mod normal, un adult are nevoie de minimum sapte ore de somn pe noapte.

Suplimente alimentare

Pentru intarirea imunitatii, poti lua in calcul administrarea periodica a suplimentelor alimentare pe baza de nutrienti esentiali. Suplimentele cu vitamina C sunt cele mai eficiente atunci cand vine vorba de prevenirea infectiilor si distrugerea virusilor din organism.

Alte suplimente alimentare pe care le poti utiliza pentru intarirea sistemului imunitar sunt cele care contin vitamina D, calciu, zinc, fier, polen sau laptisor de matca.

De asemenea, anumite suplimente alimentare pe baza de plante pot contribui la intarirea sistemului imunitar datorita compusilor activi pe care acestea le contin. Usturoiul, ghimbirul, turmericul sau ginsengul intra in aceasta categorie.

Recomandari premium pentru un sistem imunitar puternic

BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 74,99 lei.Prețul curent este: 63,74 lei. TVA Inclus

Economisești 11,25 lei

Prețul inițial a fost: 84,99 lei.Prețul curent este: 72,24 lei. TVA Inclus

Economisești 12,75 lei

Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 82,45 lei. TVA Inclus

Economisești 14,55 lei

Prețul inițial a fost: 95,00 lei.Prețul curent este: 80,75 lei. TVA Inclus

Economisești 14,25 lei

  • https://www.webmd.com/cold-and-flu/default.htm
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/symptoms-causes/syc-20351605
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/diagnosis-treatment/drc-20351611