Cei mai multi dintre oameni dezvolta un anumit tip de cicatrice de-a lungul vietii. Inca din copilarie de cand invatam sa mergem si sa alergam fara sa obosim, ne putem alege cu semne care ne vor masca aspectul pentru totdeauna.
Cicatricile rezultata din varii motive: arsuri, lovituri, interventii chirurgicale, acnee sau varicela. In timp ce pentru unii oameni cicatricile nu duranjeaza vizual, pentru altii pot fi o problema de ordin estetic si pot fi afectati de aspectul acestora, dezvoltand anxietate si lipsa de incredere.
Chiar daca nu reprezinta un pericol pentru sanatate, unele tipuri de cicatrici sunt permanente, cum ar fi cicatricile hipertrofice sau cheloide. Acestea au, in general, un aspect mai inestetic in comparatie cu celelalte si, de regula, sunt acele tipuri de cicatrici pe care majoritatea dintre cei care le au vor sa le acopere prin diferite tehnici.
Descopera in acest articol cum se produce procesul de cicatrizare, care sunt tipurile cicatricilor in functie de aspectul acestora, precum si modalitati prin care le poti acoperi si estompa pentru a avea un ten cu aspect curat si neted.
Cum se produce procesul de cicatrizare
De-a lungul vietii, pielea poate suferi diverse leziuni, mai mult sau mai putin grave. Taieturile, ranile, loviturile, anumite semne provocate de afectiuni cutanate cum ar fi acneea sau varicela sau inciziile realizate in timpul interventiilor chirurgicale, pot lasa urme vizibile pe suprafata pielii.
Imediat dupa ranire, sistemul imunitar al organismului trimite celule in zona afectata pentru a proteja pielea. Ulterior, sunt produse noi vase de sange si fibre de colagen pentru a ajuta la repararea ranii.
In urma acestora, pielea va da startul procesului de regenerare. Pentru a vindeca zona afectata, corpul formeaza noi fibre de colagen, o proteina structurala extrem de esentiala pentru vindecarea pielii.
Acest tip de proteina are rolul de a remedia tesutul, rezultand aspectul de cicatrice, deoarece noul tesut cicatricial va avea o textura si o calitate diferita fata de tesutul inconjurator.
Asadar, cicatricile se formeaza atunci cand stratul profund si gros al pielii, numit derm, este afectat, iar rana este complet vindecata.
Cosmetice naturale pentru un ten sanatos cu aspect luminos
Economisești 18,75 lei
Economisești 18,75 lei
Cosmetice Naturale
Pachet RETINOL BOOST 3 in 1 cu Ser Facial + Crema de Zi + Crema de Noapte – Swedish SkinCare
Economisești 52,88 lei
Cosmetice Naturale
Ser cu Retinol, Acid Hialuronic, Vitamina C si E, Aloe Vera si Ceai Verde, 30ml – Swedish SkinCare
Economisești 18,75 lei
Tipuri de cicatrici
Procesul de vindecare al cicatricilor este diferit de la persoana la persoana in functie de leziunea produsa la nivelul pielii. Iata care sunt principalele tipuri de cicatrici:
- Cicatricile plate si liniare: rezulta dupa o rana sau o incizie chirurgicala si, in timp, devin mai putin vizibile.
- Cicatrici hipertrofice: apar atunci cand corpul produce prea mult colagen pentru a repara leziunea. Au un aspect in relief fata de pielea inconjuratoare si, in timp, pot deveni rosii sau inchise la culoare. Nu se aplatizeaza in timp si sunt permanente.
- Cicatrici retractile: apar in urma unor leziuni mai grave, cum ar fi arsurile. Pielea incepe sa se “stranga” si isi pierde din elasticitate.
Exista machiaj care poate acoperi cicatricile?
Machiajul poate fi o tehnica eficienta pentru acoperirea cicatricilor, atata timp cat este aplicat corect. Alegerea produselor potrivite este esentiala pentru a obtine un aspect natural al tenului, uniform si luminos.
In industria cosmetica exista numeroase produse de make-up care promit ca fac minuni pentru ten, insa alegerea lor este dificila iar multe dintre acestea contin ingrediente neprietenoase cu tenul, cum ar fi conservanti, parabeni sau ftalati.
In primul rand, inainte de a aplica orice produs pentru machiaj, este importanta curatarea si hidratarea tenului. O piele curata si hidratata permite o aplicare mai uniforma a produselor de machiaj.
Primul produs recomandat pentru machiaj este primerul, care functioneaza ca o baza pentru machiaj. Acesta netezeste suprafata pielii si imbunatateste textura. Alegerea unui primer care contrine ingrediente calmante si hidratante, cum ar fi acidul hialuronic sau aloe vera, poate ajuta la estomparea cicatricilor si la mentinerea pielii sanatoase.
Economisești 22,50 lei
Colagen Fara zahar
Economisești 21,75 lei
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 18,75 lei
Economisești 24,75 lei
Fondul de ten sau bb cream-ul este urmatorul pas. Nuanta acestora trebuie aleasa in functie de tonul pielii, pentru o acoperire adecvata si naturala. Fondurile de ten cu acoperire medie spre mare sunt adesea preferate pentru acoperirea cicatricilor, insa dermatologii recomanda o formula mai lejera care sa permita pielii sa respire si sa nu incarce tenul.
Fondurile de ten pe baza de apa sau minerale sunt excelente pentru pielea sensibila sau predispusa la acnee, deoarece nu infunda porii si nu provoaca iritatii.
Mai apoi, pentru a fixa machiajul si a asigura rezistenta acestuia pe parcursul intregii zile, se poate folosi o pudra translucida. Aceasta poate ajuta la fixarea fondului de ten, prevenind transferul lui.
O pudra translucida cu textura fina este de preferat, deoarece nu va accentua texturile nedorite, cicatricile sau liniile fine.
Ce trucuri poti folosi pentru a acoperi cicatricile?
Desi nu exista un truc miraculos pentru a face o cicatrice sa dispara definitiv, exista totusi cateva modalitati prin care le putem estompa si chiar ascunde. Avand in vedere ca fiecare cicatrice este unica, in functie de tipul de leziune si de piele, se recomanda consultarea unui medic dermatolog pentru adaptarea tratamentului personalizat.
De asemenea, exista cateva trucuri suplimentare care pot acoperi in mod natural si eficient cicatricile. Iata care sunt acestea:
- Foloseste crema de protectie solara pentru a preveni agravarea si hiperpigmentarea aspectului unei cicatrici.
- Aplica frecvent creme pe baza de vitamina E, retinoizi si colagen pentru un aspect atenuat al cicatricilor, datorita proprietatilor de regenerare pe care aceste ingrediente naturale le detin.
- Maseaza zilnica zona afectata cu acid hialuronic sau opteaza pentru suplimente alimentare care contin aceasta molecula, intrucat ajuta ssemnificativ la hidratarea tesuturilor pielii, imbunatatirea aspectului cicatricilor si umplerea ridurilor.
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 14,25 lei
Economisești 29,25 lei
Economisești 18,60 lei
Pachete Speciale
Economisești 38,92 lei