Boala Alzheimer este cea mai frecventa forma de dementa, cu evolutie progresiva, care afecteaza adesea persoane cu varste de peste 65 de ani, desi poate sa apara si la adultii mai tineri.
Boala este o afectiune degenerativa a sistemului nervos care deterioreaza treptat functiile cognitive si capacitatea de gandire, memorare sau comportamentul pacientului.
Simptomele bolii Alzheimer se dezvolta treptat si se agraveaza in timp, avand consecinte severe asupra capacitatii pacientului in a-si desfasura activitatilor zilnice. Desi cauzele exacte ale bolii Alzheimer sunt inca necunoscute, exista anumiti factori precum predispozitia genetica sau stil de viata nesanatos care pot contribui la aparitia ei.
In cele ce urmeaza, va prezentam mai multe informatii despre ce este boala Alzheimer, care sunt cauzele, simptomele, dar si modalitati prin care poate fi prevenit declinul cognitiv.
Ce este boala Alzheimer si care sunt cauzele?
Dementa este o afectiune neurologica intalnita frecvent, avand un impact social major. Desi nu reprezinta o afectiune de sine statatoare, ci mai degraba un termen pentru a defini o problema a capacitatilor cognitive, dementa afecteaza capacitatea pacientului de a-si aminti, de a rationa sau de a lua decizii.
Boala Alzheimer este cea mai intalnita forma de dementa, cauzata de degenerarea neuronilor din mai multe zone ale creierului. Persoana afectatat sufera de pierderi de memorie si declin cognitiv. De obicei, boala afecteaza persoanele cu varsta de peste 65 de ani, ca urmare a inaintarii in varsta.
La inceput, simptomele pot fi usoare, incepand cu tulburari minore de memorie, urmate de cele de orientare si limbaj, insa se agraveaza in timp, evoluand spre dificultati de recunoastere a unor persoane apropiate si tulburari comportamentale.
Cauza exacta a bolii Alzheimer nu este inca pe deplin cunoscuta sau inteleasa, insa se presupune ca este determinata de o combinatie de factori de mediu, genetici si stil de viata. Boala Alzheimer apare atunci cand, la nivel cerebral, se acumuleaza placi de amiloid care altereaza structura fibrelor nervoase si determina simptomele specifice.
Procesul are debutul cu 20 de ani inaintea manifestarii simptomelor initiale si incepe la nivelul hipocampului, raspandindu-se apoi spre alte regiuni ale creierului.
Printre factorii de risc care pot determina aparitia bolii Alzheimer se numara:
- Varsta: inaintarea in varsta este cel mai comun factor de risc
- Predispozitie genetica
- Depresie netratata
- Stil de viata nesanatos care implica consum de alcool regulat, fumatul sau consumul de droguri
- Leziuni cerebrale traumatice severe sau repetate
- Expunerea la poluanti din mediu, cum ar fi metale toxice sau pesticide
- Tulburari de somn
- Sedentarismul
- Obezitatea
- Hipertensiunea arteriala
- Diabet zahar de tip 2
- Nivel crescut de colesterol.
Suplimente naturale pentru sanatatea sistemului nervos
Multivitamine Lichide
Economisești 14,55 lei
Cum se manifesta boala Alzheimer
Asa cum am mentionat pe parcursul articolului, boala Alzheimer este o afectiune progresiva, ceea ce inseamna ca simptomele se agraveaza odata cu trecerea timpului.
Debutul simptomelor presupune scapari de memorie de scurta durata sau dificultate in procesarea informatiilor, dezorientare sau subtile schimbari de comportament, care nu impiedica desfasurarea normala a activitatilor zilnice.
Odata cu progresia bolii, tulburarile de memorie si comportament se agraveaza, iar memoria de lunga durata este afectata.
Cele mai frecvente simptome ale bolii Alzheimer includ:
- Pierderi de memorie si dificultati in a acumula informatii noi. In acest stadiu, pacientul poate uita evenimente importante, drumul spre casa, pierde obiecte sau repeta intrebarile sau nu reusesc sa isi gaseasca cuvintele potrivite intr-o conversatie
- Dificultati de concentrare, planificare si rezolvarea sarcinilor din viata de zi cu zi, cum ar fi imbracatul sau luarea mesei
- Dezorientare si confuzie
- Probleme vizuale sau de orientare in spatiu
- Atacuri de panica nejustificate
- Schimbari de personalitate sau comportament.
In ultimul stadiu al bolii, pacientii devin complet dependenti de alte persoane, deoarece memoria ii este sever afectata si nu isi pot purta singuri de grija. Pot aparea si alte deficite precum probleme la inghitirea mancarii, incontinenta sfincteriana, halucinatii sau scadere brusca in greutate.
Din pacate, afectiunea scurteaza viata pacientului si este puternic degenerativa, speranta de viata a unei persoane diagnosticate cu boala Alzheimer fiind, in medie, de 6 ani si jumatate, dar poate varia de la 3 la 20 de ani.
Evolutia bolii Alzheimer se manifesta diferit de la un pacient la altul, in functie de varsta bolnavului, nivelul intelectual, precum si preexistenta altor afectiuni medicale.
Cum poate fi prevenita boala Alzheimer
Prevenirea bolii Alzheimer si incetinirea declinului cognitiv implica adoptarea unui stil de viata sanatos, adica o alimentatie echilibrata, miscare fizica regulata si o ingrijire medicala adecvata.
Modificarea stilului de viata poate mentine, pe o perioada mai indelungata de timp, o calitate buna a vietii. Iata cateva recomandari care pot mentine sanatatea sistemului nervos pe termen lung:
- Stimularea cognitiva prin invatarea permanenta, cititul, jocuri de sah, puzzle sau sudoku
- Reducerea stresului prin tehnici de relaxare cum ar fi meditatia, masajul sau exercitiile de respiratie
- Mentinerea unei vieti active fizic. Mersul pe jos, alergarea usoara sau drumetiile in natura sunt modalitati simple prin care iti poti pune corpul in miscare si cresc bunastarea psihica
- Renuntarea la fumat sau consum de alcool
- Mentinerea unei greutati corporale sanatoase
- Asigurarea unui sistem cardiovascular sanatos prin controlul tensiunii arteriale, al diabetului sau al colesterolului marit
- Adoptarea unei alimentatii sanatose si diversificate bogata in cereale integrale, antioxidanti, peste, fructe si legume.
Desi nu exista o modalitate exacta care sa previna boala Alzheimer, mentinerea sub control a factorilor de risc pot scadea semnificativ aparitia declinului cognitiv.
De asemenea, exista anumite remedii naturiste care pot imbunatati memoria si pot contribui la mentinerea sanatatii creierului, cum ar fi :
- Ginseng
- Coenzima Q10
- Vitamina D
- Magneziu.
Articulații și Oase
Economisești 11,25 lei
Multivitamine Femei
Economisești 14,25 lei