Eczema este o afectiune dermatologica cronica a pielii, care poate aparea la orice varsta. Pentru multe persoane afectate, manifestarile fizice precum inflamarea, inrosirea si mancarimea pielii sunt doar o parte a problemei. Pe langa disconfortul si sensibilitatea pielii, eczema poate afecta stima de sine si increderea in propria imagine.
Cunoscuta si sub denumirea de dermatita, eczema nu este o boala contagioasa si se poate ameliora odata cu inaintarea in varsta, insa este posibil ca aceasta afectiune sa recidiveze in unele cazuri. Tratamentele disponibile la ora actuala si masurile de ingrijire corespunzatoare pot ameliora mancarimile si pot preveni recividele.
Afla in cele ce urmeaza ce este, mai precis eczema, care sunt tipurile, de ce apare, cum se manifesta, dar si variantele de tratament pentru ameliorarea eczemei si mentinerea sanatatii pielii.
Ce este eczema si care sunt tipurile?
Eczema este un termen medical utilizat pentru a denumi unele afectiuni dermatologice, printre care si dermatita. Dermatita este una dintre cele mai comune boli de piele, care poate aparea in orice perioada a vietii, iar gravitatea simptomelor depinde in functie de varsta si factorii declansatori.
Clinic vorbind, dermatita este o afectiune inflamatorie care provoaca modificari la nivelul epidermei, cauzate fie de un sistem imunitar hiperactiv, fie de infectii, genetica, alergii sau substante iritante. Cel mai frecvent, eczema cauzeaza mancarime intensa, roseata sub forma de pete, edem sau piele uscata in zona eruptiilor.
In functie de cauzele aparitiei, exista mai multe tipuri de eczeme. Unele pot fi de durata, in timp ce altele apar ocazional. De asemenea, unele tipuri de eczeme sunt mai frecvente in randul copiilor, cum ar fi dermatita de scutec sau cea atopica, iar altele apar mai des la adulti, cum este dermatita de contact sau dishidrotica.
Iata care sunt cele mai frecvente tipuri de dermatita care pot aparea atat la copii, cat si la persoanele adulte:
- Dermatita atopica – este cea mai frecventa forma de eczema, cu avand debutul in copilarie
- Dermatita de contact – apare dupa ce pielea intra in contact cu o substanta care declanseaza o reactie alergica
- Dermatita de scute – este o inflamatie a pielii care apare in randul bebelusilor
- Dermatita dishidrotica – este transmisa genetic si apare frecvent la persoanele care au o alta forma de eczema
- Dermatita seboreica – este mai frecventa in randul barbatilor decat al femeilor si apare in locurile de pe corp unde exista mai multe glande sebacee, cum ar fi scalp, nas sau spate.
Economisești 8,25 lei
Economisești 7,50 lei
Colagen Fara zahar
Economisești 7,25 lei
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 7,25 lei
Eczema: cauzele aparitiei si cum se manifesta
Pana in prezent, specialistii nu au identificat o cauza exacta pentru aparitia eczemei, insa se considera ca apare ca urmare a unei combinatii de factori genetici si de mediu.
Asadar, iata care sunt factorii care pot contribui la aparitia eczemei:
- Factori iritanti care inlcud sapunurile, detergenti sau dezinfectanti
- Anumite alimente cu potential alergen precum produsele lactate, ouale, nucile, alimentele din soia sau grau
- Microbii, bacteriile, ciupercile sau mucegaiurile care pot provoca eczema alergica
- Temperaturi extreme, asa cum este vremea caniculara sau cea rece
- Dezechilibre hormonale din timpul sarcinii, ciclu menstrual sau menopauza
- Exista unor afectiuni, cum ar fi bolile autoimune sau infectii ale cailor respiratorii superioare.
Manifestarile eczemei
Eczema trece prin trei stadii succesive. In prima faza, pielea se inroseste si apar veziculele. Tot aici apar si mancarimile. In a doua faza, veziculele se grupeaza, urmand ca mai apoi sa se sparga si sa elibereze un lichid transparent. In ultima faza, apar crustele care cad si ramane o piele rosiatica, care va evolua spre cicatrizare.
Pe parcursul acestor stadii, eczemele se manifesta prin:
- Senzatia de prurit
- Dureri
- Iritatii cutanate
- Basicute purulente
- Formarea unor cruste
- Uscarea si descuamarea pielii.
Mancarimea accentuata este una dintre cele mai suparatoare simptome ale eczemelor, deoarece provoaca scarpiantul care duce la aparitia leziunilor de la nivelul pielii. Astfel, pot aparea rani care cresc riscul de infectie cu stafilococ auriu sau virus herpes simplex.
Tratamentul eczemelor
In prezent, nu exista un remediu care sa trateze 100% eczemele, insa medicul dermatolog poate sa prescrie un tratament care sa contribuie la ameliorarea simptomelor si la vindecarea pielii afectate. In functie de varsta, simptome si starea generala de sanatate a pacientului, se determina un plan de tratament.
In unele cazuri, pacientul poate avea nevoie de o combinatie de tratamente care sa includa:
- Antibiotice topice sau orale in paralel cu unguente antibiotice
- Antihistaminice pentru ameliorarea senzatiei de mancarime
- Imunosupresoare care amelioreaza hiperactivitatea sistemului imunitar, insa pentru acest tip de tratament este nevoie de o recomandare medicala
- Creme sau unguente cu cortizon.
Eczemele pot sa dispara de la sine, dar pot reaparea mai tarziu. Pentru a preveni reaparitia, trebuie sa tii cont de faptul ca o igiena corespunzatoare a pielii si evitarea factorilor declansatori sunt esentiali. In continuare iti prezentam cei mai importanti nutrienti care ajuta la sanatatea pielii si pot preveni aparitia unor tipuri de eczeme:
- Vitamina E
Este un puternic antioxidant care protejeaza pielea impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, in timp ce mentine sanatatea tesuturilor pielii. De asemenea, vitamina E poate reduce inflamatia si poate accelera procesul de vindecare a pielii afectate de eczema.
- Acizii grasi Omega-3
Acizii grasi Omega-3 sunt benefici pentru sanatatea pielii, deoarece au proprietati antiinflamatorii puternice, protejeaza pielea impotriva inflamatiilor provocate de soare in timp ce diminueaza daunele.
Totodata, acizii grasi Omega-3 au proprietati puternic emoliente, ceea ce inseamna ca sustine sanatatea barierei naturale a pielii. Beneficiile acizilor grasi Omega-3 nu se opresc doar asupra pielii, ci se extind si asupra parului si unghiilor.
- Vitamina C
Este o vitamina cu rol antioxidant care stimuleaza productia de colagen, o proteina importanta pentru sanatatea si elasticitatea pielii. Consumul zilnic de vitamina C poate contribui la reducerea riscului de eczeme si la imbunatatirea aspectului pielii. Aceasta devine mai luminoasa si vizibil intinerita.
- Zincul
Este un mineral cu functii importante pentru organism, dar si pentru sanatatea pielii, deoarece joaca un rol important in vindecarea ranilor, in regenerarea celulara si la mentinerea sanatatii barierei naturale a pielii. Deficitul de zinc poate creste riscul de eczeme si alte afectiuni ale pielii.
Multivitamine Lichide
Economisești 3,70 lei