Cum afecteaza alcoolul sanatatea oaselor tale

consumul de alcool

De la petreceri si evenimente sociale, la momente de relaxare dupa o zi lunga si solicitanta, alcoolul face parte din viata multor persoane adulte. In doze moderate, acesta poate avea efecte relaxante si chiar beneficii cardiovasculare, dar atunci cand este consumat in cantitati excesive, efectele asupra sanatatii devin un pericol pentru sanatate.

Consumul regulat de alcool poate afecta numeroase organe si functii ale corpului, printre care ficatul, creierul, inima si, surprinzator, sistemul osos. In contextul sanatatii oaselor, alcoolul perturba procesele de remodelare osoasa, ducand la o scadere a densitatii osoase si o crestere a riscului de fracturi si osteoporoza.

Afla in continuare tot ce trebuie sa stii despre efectele consumului de alcool asupra sanatatii oaselor si ce cantitate de alcool este sigura pentru consum, pentru a te bucura astfel de un pahar de vin de calitate sau un cocktail fara repercursiuni asupra sanatatii.

Poate consumul excesiv de alcool duce la probleme de sanatate la nivelul oaselor?

sanatatea oaselor si alcoolul

Oasele corpului uman se afla intr-un proces constant de remodelare, in care tesutul osos vechi este descompus de osteoclaste si inlocuit de tesut osos nou format din osteoblaste.

Consumul regulat si excesiv de alcool afecteaza acest proces si, astfel, perturba mecanismele structurii osoase astfel:

  • Altereaza echilibrul dintre osteoblaste si osteoclaste: In mod normal, osteoblastele si osteoclastele lucreaza impreuna pentru a asigura o structura osoasa solida si sanatoasa. Consumul excesiv de alcool afecteaza activitatea acestor celule, reduce capacitatea osteoblastelor de a forma os nou si stimuleaza activitatea osteoclastelor care descompun osul vechi. Acest dezechilibru duce la o pierdere de masa osoasa si, implicit, la scaderea densitatii osoase.
  • Deficit de nutrienti esentiali: Alcoolul afecteaza absorbtia de nutrienti esentiali pentru sanatatea oaselor, cum ar fi calciul, vitamina D si magneziul. Calciul si vitamina D sunt cruciale pentru formarea si mentinerea oaselor sanatoase, iar deficientele acestor nutrienti duc, in timp, la fragilitate osoasa. In plus, alcoolul afecteaza ficatul, unde vitamina D este metabolizata in forma sa activa, esentiala pentru absorbtia calciului in organism.
  • Scade nivelul de hormoni: Estrogenul si testosteronul sunt hormoni importanti pentru mentinerea masei osoase. Alcoolul, mai ales atunci cand este consumat pe termen lung, poate duce la scaderea nivelului de estrogen la femei si testosteron la barbati. Acesti hormoni sunt necesari pentru prevenirea pierderii osoase si pentru sustinerea activitatii osteoblastelor.
  • Impact asupra sistemului nervos: Consumul de alcool afecteaza echilibrul si coordonarea, iar acest lucru creste riscul de caderi si accidente. Persoanele care au oasele deja slabite si si-au format obiceiul de consuma frecvent alcool, sunt predispuse la fracturi, chiar si in urma unor traumatisme minore.

Colagenuri premium pentru sanatatea oaselor si articulatiilor

NOU!
Prețul inițial a fost: 144,99 lei.Prețul curent este: 134,84 lei. TVA Inclus

Economisești 10,15 lei

BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 125,00 lei.Prețul curent este: 116,25 lei. TVA Inclus

Economisești 8,75 lei

BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 164,99 lei.Prețul curent este: 153,44 lei. TVA Inclus

Economisești 11,55 lei

BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 164,99 lei.Prețul curent este: 153,44 lei. TVA Inclus

Economisești 11,55 lei

Cum poate alcoolul sa afecteze densitatea osoasa?

Exista mai multe moduri in care excesul de alcool afecteaza sanatatea oaselor. In primul rand, consumul de alcool interfereaza cu productia de vitamina D, o vitamina necesara pentru absorbtia calciului.

Atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor, abuzul de alcool afecteaza productia de hormoni implicati in sanatatea oaselor, cum ar fi testosteronul, estrogenul si cortizolul. Barbatii cu alcoolism produc mai putin testosteron, hormon legat de producerea de celule care stimuleaza formarea osoasa, iar abuzul de alcool la femei poate reduce nivelul de estrogen si poate creste riscul de osteoporoza.

Studiile de specialitate arata ca alcoolul consumat in cantitati mare poate creste riscul de fracturi cu pana la 2-3 ori, mai ales in cazul persoanelor varstnice. Odata aparute, fracturile sunt greu de vindecat, iar la unii pacienti oasele afectate nu se refac in totalitate ca inaintea accidentului.

Ce cantitate de alcool este considerata sigura pentru sanatatea oaselor?

sanatatea oaselor si consumul de alcool

Conform specialistilor, o cantitate moderata de alcool consumata nu are un efect semnificativ asupra sanatatii oaselor. Un pahar de vin savurat seara inainte de culcare sau o bere delicioasa nu provoace daune asupra sanatatii, atata timp cat nu devine un obicei frecvent.

In functie de sex, consumul de alcool este considerat sigur in urmatoarele situatii

  • La barbati, se considera moderat un consum de pana la doua bauturi standard pe zi (aproximativ 20-30 grame de alcool pur).
  • La femei, se recomanda o bautura pe zi (aproximativ 10-15 grame de alcool pur).

O bautura standard reprezinta aproximativ 350 ml de bere, 150 ml de vin sau 45 ml de bauturi spirtoase. Chiar si aceste limite sunt orientative, iar impactul alcoolului asupra oaselor poate varia in functie de varsta, genetica si alti factori de risc.

Pentru persoanele cu osteoporoza diagnosticata, se recomanda evitarea consumului de alcool pentru a minimiza pierderea densitatii osoase.

Recomandari pentru a proteja sanatatea oaselor

sanatatea oaselor si consum de alcool

Un sistem osos sanatos si puternic nu se mentine doar prin reducerea consumului de alcool, ci si prin adoptarea unui stil de viata echilibrat si a unei diete diversificate.

  1. Asigura-ti doza zilnica de calciu si vitamina D: asigura-te ca ai o dieta bogata in alimente care contin calciu (lapte, branzeturi si legume verzi) si vitamina D (peste gras, oua, ciuperci), si ca te expui zilnic la soare minim 15 minute.
  2. Practica exercitii fizice in mod regulat: activitatile care implica greutatea corporala, cum ar fi mersul pe jos, alergatul sau antrenamentele cu greutati, ajuta la mentinerea densitatii osoase si la stimularea formarii de tesut osos nou.
  3. Renunta la fumat: Obiceiul de a fuma interfereaza si el cu metabolismul osos, reducand capacitatea organismului de a forma os nou.
  4. Evita consumul excesiv de cofeina: Cafeina consumata in cantitati mari poate contribui la pierderea calciului din oase. Se recomanda consumul bauturilor bogate in cafeina cu moderatie, si doar in prima parte a zilei.

Suplimente premium pentru oase puternice si rezistente

BESTSELLER
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 74,99 lei.Prețul curent este: 69,74 lei. TVA Inclus

Economisești 5,25 lei

BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 147,00 lei.Prețul curent este: 136,71 lei. TVA Inclus

Economisești 10,29 lei

Prețul inițial a fost: 135,00 lei.Prețul curent este: 125,55 lei. TVA Inclus

Economisești 9,45 lei

Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 191,99 lei.Prețul curent este: 178,55 lei. TVA Inclus

Economisești 13,44 lei

  • https://www.webmd.com/osteoporosis/features/alcohol
  • https://osteoporosis.ca/position-statements/alcohol-intake-and-bone-health/
  • https://www.healthline.com/health/osteoporosis/osteoporosis-and-alcohol
  • https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6761900/