Rolul biotinei in cresterea parului si beneficiile ei pentru frumusete

biotina pentru frumusete

Este cunoscut faptul ca pentru a ne mentine frumusetea, trebuie sa actionam, in primul rand, din interior. Sanatatea celulelor este sustinuta pe termen lung prin intermediul proceselor chimice ale organismului, mult maim ult decat prin compusii aplicati la exterior.

Biotina, sau vitamina b7, este o vitamina solubila in apa care face parte din complexul de vitamine B, un grup de nutrienti necesari atat pentru cresterea parului si frumusete, cat si pentru functiile metabolice, nervoase, digestive si cardiovasculare sanatoase.

De la unghii fragile pana la par lipsit de stralucire, biotina este deseori recomandata de specialisti pentru mentinerea unui aspect exterior atragator, fiind unul dintre cele mai populare ingrediente in industria frumusetii.

Descopera in continuare ce este biotina, cum contribuie aceasta la cresterea parului si beneficiile ei pentru sanatate, simptomele deficitului de biotina, care sunt alimentele bogate in aceasta vitamina si, nu in ultimul rand, vom analiza daca suplimentele cu biotina pot avea efecte secundare. Ramai alaturi de noi!

Ce este biotina?

ce este biotina

Biotina este o vitamina din familia complexului B, cunoscuta si sub denumirea de vitamina b7. Istoric a fost numita vitamina H, deoarece provine de la cuvintele germane “Haar” si “Haut”, care inseamna “par si piele”.

Pentru a nu complica lucrurile, vom ramane la termenul de biotina. In primul rand, biotina are un rol important in productia de energie de care depinde fiecare celula. De exemplu, biotina ajuta la descompunerea nutrientilor stocati, cum ar fi acizii grasi si aminoacizii, asigurandu-se ca corpul tau nu ramane fara energie.

Un par bogat si o piele cu aspect sanatos sunt elemente atractive la o persoana, deoarece le asociem cu o stare buna de sanatate. O nutritie buna nu doar mentine procesele vitale interne in ordine, ci contribuie si la frumusetea exterioara.

Pentru frumusete, biotina reprezinta un nutrient cu rol major in mentinerea sanatatii parului, unghiilor si pielii noastre.

Avand in vedere ca organismul nostru nu poate sintetiza biotina, este esential sa o obtinem din alimentatie sau suplimente alimentare pentru a evita deficitul.

Rolul biotinei in cresterea parului

biotina pentru cresterea parului

Cresterea parului este un proces complex care depinde de mai multi factori, inclusiv de aportul de nutrienti esentiali. Biotina este adesea asociata cu cresterea parului si cu o podoaba capilara puternica si sanatoasa, deoarece ea stimuleaza productia de keratina, o proteina-cheie care intra in alcatuirea parului.

Totodata, biotina imbunatateste circulatia sangelui catre foliculii pilosi, sustinand cresterea uni par mai gros si mai rezistent. Desi dovezile nu sunt foarte clare in acest sens, deficitul de biotina este in stransa legatura cu caderea parului. Studiile sugereaza ca problemele de par cauzate de deficienta de biotina se pot imbunatati in cateva luni de la suplimentare.

De altfel, biotina este folosita frecvent ca ingredient in sampoane, lotiuni, balsamuri si tratamente contra caderii parului.

Suplimente naturale cu biotina si alti nutrienti esentiali pentru par bogat si rezistent

-6%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 84,00 lei.Prețul curent este: 78,96 lei. TVA Inclus

Economisești 5,04 lei

-6%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 115,00 lei.Prețul curent este: 108,10 lei. TVA Inclus

Economisești 6,90 lei

-6%
Prețul inițial a fost: 259,44 lei.Prețul curent este: 243,87 lei. TVA Inclus

Economisești 15,57 lei

Beneficiile biotinei pentru sanatate si frumusete

De la sustinerea sanatatii parului, pielii si unghiilor si pana la promovarea unui metabolism optim, biotina este un aliat valoros in mentinerea unui stil de viata sanatos.

Iti explicam in continuare de ce! Biotina este esentiala pentru o serie de procese biologice fundamentale. Aceasta functioneaza ca o coenzima care activeaza enzimele implicate in metabolismul grasimilor, carbohidratilor si proteinelor.

Astfel, biotina contribuie la transformarea alimentelor consumate in energie, proces esential pentru buna functionare a organismului.

biotina beneficii sanatate

O alta functie extrem de importanta a biotinei este in creier, unde este necesara pentru sinteza anumitor neurotransmitatori, avand un impact major asupra functiei psihologice. Drept urmare, biotina joaca un rol crucial la structurarea ADN-ului, activand si dezactivand genele dupa nevoie.

Un alt rol important al biotinei, pentru frumusete de data aceasta, este stimularea sintezei de keratina, proteina structurala care intra in alcatuirea parului, pielii si unghiilor. Mai mult, ea ajuta la repararea celulelor deteriorate si sustine procesul de regenerare celulara, fapt care contribuie la cresterea parului, aspectul sanatos al pielii si unghii mai rezistente.

Acest rol al biotinei explica popularitatea ei in industria frumusetii si utilizarea sa in produse special concepute pentru imbunatatirea aspectului exterior.

Simptomele deficientei de biotina

Primele semne ale deficientei de biotina apar in tesuturile care se regenereaza rapid, cum ar fi parul, pielea si unghiile. Astfel ca, unghiile pot deveni mai fragile, parul cade mai frecvent, iar pielea poate deveni uscata si terna.

Simptomele deficientei pot include si alte semne, printre care:

  • Slabiciune generala a sistemului imunitar
  • Oboseala si letargie
  • Pierderea apetitului
  • Inflamatie la nivelul corneei si a conjunctivei.

Surse alimentare bogate in biotina

alimente bogate in biotina

Pentru a te bucura de toate beneficiile biotinei, specialistii recomanda sa adopti o dieta echilibrata care sa includa alimente bogate in aceasta vitamina. Avand in vedere ca biotina este solubila in apa, ea nu poate fi stocata in corp, asadar, organismul isi asigura necesarul de biotina din sursele exterioare.

Cele mai importante surse de biotina sunt:

  • Drojdia de bere
  • Oua fierte
  • Laptisor de matca
  • Nuci si seminte
  • Organe: ficat si rinichi
  • Ciuperci de padure
  • Lapte si produse lactate
  • Soia
  • Conopida
  • Ovaz, cereale integrale si orez brun.

Societatea Germana de Nutritie (DGE) recomanda un aport zilnic de 40 micrograme de biotina pentru adolescenti si adulti, iar in cazul femeilor care alapteaza, este recomandat un aport usor mai mare, de 45 micrograme pe zi.

Exista efecte secundare de la suplimentele cu biotina?

suplimente cu biotina

Biotina are un nivel de siguranta si tolerabilitate ridicat, chiar si la doze crescute. Datorita solubilitatii in apa, excesul este eliminat prin urina. Cu toate acestea, administrarea biotinei de catre femeile insarcinate, cele care alapteaza sau copiii se face doar la recomandarea medicului specialist.

Mai mult decat atat, la asocierea cu alte medicamente, biotina poate duce la scaderea efectului acestora. De exemplu, ea interfereaza cu antibioticele, care reduc nivelul de biotina si cu acidul lipoic, care creste necesarul de biotina.

-6%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 84,00 lei.Prețul curent este: 78,96 lei. TVA Inclus

Economisești 5,04 lei

-6%
Prețul inițial a fost: 144,99 lei.Prețul curent este: 136,29 lei. TVA Inclus

Economisești 8,70 lei

-6%
NOU!
30 FIOLE
Prețul inițial a fost: 174,95 lei.Prețul curent este: 164,45 lei. TVA Inclus

Economisești 10,50 lei

-6%
  • https://cityskinclinic.com/biotin-vitamin-benefits/
  • https://www.webmd.com/diet/health-benefits-biotin
  • https://www.healthline.com/health/the-benefits-of-biotin