Vitamine si Minerale pentru Vegani: Ce Suplimente Ai Nevoie Pentru o Dieta Echilibrata?

suplimente pentru vegani

Veganismul este una dintre optiunile la care apeleaza persoanele care tind spre un stil de viata sanatos si echilibrat. Chiar daca reprezinta o alegere alimentara sanatoasa care exclude alimentele de origine animala, o dieta vegana poate fi si un risc de deficiente dietetice, deoarece poate veni cu dificultati in furnizarea unor cantitati adecvate de anumite vitamine, minerale si acizi grasi omega 3, care sunt necesari pentru mentinerea sanatatii fizice.

Exista numeroase beneficii ale adoptarii unei diete vegane, printre care reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 si anumite tipuri de cancer. Totodata, alimentatia vegana poate contribui la mentinerea unei greutati corporale sanatoase si imbunatatirea digestiei.

Daca optezi pentru o dieta vegana, este important sa iti asiguri un aport nutritional adecvat pentru a evita deficientele de nutrienti esentiali, precum fierul, calciul, iodul, acizii grasi omega 3 sau vitamina B12.

Suplimente vegane pentru o dieta sanatoasa si echilibrata

suplimente vegane

Dieta vegana este un stil alimentar care castiga pe zi ce trece tot mai multi adepti. Pentru a evita deficientele nutritionale care pot aparea odata cu excluderea alimentelor de origine animala din alimentatie, este important sa adopti o alimentatie pe baza de plante echilibrata care sa includa toti nutrientii esentiali.

Din pacate, nu intotdeauna ne putem procura toti nutrientii de care are organismul nevoie din alimentatie. Uneori este necesar sa se apeleze la suplimente.

  1. Fier

Persoanele care au o dieta vegana sunt mai predispuse la deficit de fier, deoarece sursele cele mai bogate in acest mineral sunt de origine animala, cum ar fi carnea rosie, fructele de mare si organele. In plus, fierul de origine vegetala este absorbit mai greu de organism in comparatie cu fierul din produsele animale.

Fierul are un rol esential in formarea hemoglobinei, proteina responsabila pentru transportul oxigenului in sange. De asemenea, contribuie la functionarea optima a sistemului imunitar, la productia de energie si la dezvoltarea cognitiva.

Doza zilnica recomandata de fier variaza in functie de varsta si sex: pentru barbatii adulti si femeile aflate la menopauza, necesarul este de aproximativ 8 mg pe zi, in timp ce femeile aflate la varsta fertila au nevoie de aproximativ 18 mg zilnic, din cauza pierderilor menstruale.

In cazul femeilor insarcinate, necesarul creste la 27 mg pe zi pentru a sustine dezvoltarea fatului.

-6%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 84,99 lei.Prețul curent este: 79,89 lei. TVA Inclus

Economisești 5,10 lei

-6%
Prețul inițial a fost: 163,18 lei.Prețul curent este: 153,39 lei. TVA Inclus

Economisești 9,79 lei

-6%
Prețul inițial a fost: 239,67 lei.Prețul curent este: 225,29 lei. TVA Inclus

Economisești 14,38 lei

-6%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 91,18 lei. TVA Inclus

Economisești 5,82 lei

2. Calciu

Calciul este un mineral crucial pentru mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor, avand un rol crucial in coagularea sangelui, functionarea sistemului nervos si a muschilor. De asemenea, contribuie la reglarea ritmului cardiac si la activarea enzimelor implicate in diverse procese metabolice.

Deficienta de calciu poate duce la osteoporoza, fragilitate osoasa, crampe musculare si probleme dentare. Persoanele care urmeaza o dieta bazata exclusiv pe alimente de origine vegetala sunt mai predispuse la deficit de calciu, deoarece principalele surse alimentare ale acestui mineral sunt lactatele, alimente excluse din alimentatia vegana.

Totusi, exista numeroase surse vegetale bogate in calciu, precum legumele cu frunze verzi, seminte de susan, tofu si bauturile vegetale imbogatite cu calciu. In plus, consumul adecvat de vitamina D ajuta la absorbtia eficienta a calciului, iar expunerea la soare contribuie la sinteza acestei vitamine in organism.

Doza zilnica recomandata de calciu variaza in funcatie de varsta si sex. Pentru adulti, necesarul este de aproximativ 1000 mg pe zi, crescand la 1200 mg pentru femeile peste 50 de ani si barbatii peste 70 de ani, din cauza riscului ridicat de osteoporoza.

In cazul adolescentilor si femeilor insarcinate, necesarul ajunge la 1300 mg zilnic pentru a sustine dezvoltarea optima a oaselor.

-6%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 74,99 lei.Prețul curent este: 70,49 lei. TVA Inclus

Economisești 4,50 lei

3. Colagen

Cu totii asociem colagenul cu o piele frumoasa si sanatoasa, insa beneficiile sale nu se opresc doar asupra frumusetii. Colagenul este cea mai abundenta proteina din organism, avand un rol esential in mentinerea frumusetii pielii si este benefic pentru sanatatea articulatiilor, oaselor si tesuturilor conjunctive.

Lipsa colagenului din organism poate duce la aparitia ridurilor, a durerilor articulare, slabiciunii musculare si fragilitatii oaselor. Persoanele care urmeaza o dieta vegana prezinta un risc mai ridicat de deficit de colagen, deoarece sursele primare ale acestei proteine sunt de origine animala, cum ar fi pielea, oasele si tendoanele animalelor, folosite in supe de oase, gelatina si carne bogata in tesut conjunctiv.

Desi colagenul nu se gaseste in alimentele vegetale, exista alternative care sustin productia sa naturala. Vitamina C, zincul si aminoacizii din alimente precum citricele, fructele de padure, legumele verzi, semintele de dovleac si nucile pot stimula sinteza colagenului in organism.

Colagenul vegan este produs in laborator unde oamenii de stiinta pot manipula atat drojdia, cat si bacteriile pentru a exprima genele care creeaza blocurile de constructive a proteinelor de colagen, fara a utiliza produse de origine animala.

-6%
NOU!
30 FIOLE
Prețul inițial a fost: 174,95 lei.Prețul curent este: 164,45 lei. TVA Inclus

Economisești 10,50 lei

-6%
Prețul inițial a fost: 144,99 lei.Prețul curent este: 136,29 lei. TVA Inclus

Economisești 8,70 lei

-6%
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 125,00 lei.Prețul curent este: 117,50 lei. TVA Inclus

Economisești 7,50 lei

-15%
Prețul inițial a fost: 124,99 lei.Prețul curent este: 106,24 lei. TVA Inclus

Economisești 18,75 lei

4. Zinc

Deficienta de zinc poate duce la scaderea imunitatii, incetinirea vindecarii ranilor, caderea parului, probleme dermatologice si tulburari de crestere. Avand in vedere ca zincul este un mineral esential pentru numeroase procese biologice din organism, este important ca persoanele cu un stil alimentar vegan sa isi asigure doza zilnica de zinc.

Cele mai bogate surse alimentare sunt de origine animala, precum carnea rosie, fructele de mare, ouale si lactatele. Exista insa si surse vegetale de zinc, cum ar fi semintele de dovleac, nucile, lintea, nautul, quinoa si cerealele integrale.

Pentru a imbunatati absorbtia zincului, se recomanda inmuierea, fermentarea sau germinarea cerealelor si leguminoaselor. Totodata, combinarea acestor alimente cu surse de proteine poate contribui la o mare buna similar a zincului in organism.

Pentru barbatii adulti, necesarul de zinc de aproximativ 11 mg pe zi, in timp ce femeile adulte au nevoie de aproximativ 8 mg zilnic.

-6%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 74,99 lei.Prețul curent este: 70,49 lei. TVA Inclus

Economisești 4,50 lei

-6%
NOU!
30 FIOLE
Prețul inițial a fost: 174,95 lei.Prețul curent este: 164,45 lei. TVA Inclus

Economisești 10,50 lei

-6%
Prețul inițial a fost: 113,28 lei.Prețul curent este: 106,48 lei. TVA Inclus

Economisești 6,80 lei

  • https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/scientific-benefits-following-plant-based-diet/
  • https://www.mdpi.com/2072-6643/13/11/3884
  • https://www.gradinasanatatii.ro/blog/5-nutrienti-esentiali-in-dieta-vegetariana/