In perioada sarbatorilor sau cu diferite ocazii festive avem tendinta de a exagera cu mesele si bautura, fara a tine cont de efectele negative pe care aceste pofte le au asupra corpului nostru. Placerea de a savura o mancare apetisanta este temporara, insa efectele in urma unui abuz raman pe termen lung.
De la cresterea nivelului de insulina, colesterol, indigestii si agravarea afectiunilor hepatice, mesele imbelsugate pot pune presiune pe organism, daca nu suntem atenti la alegerile alimentare. O dieta bogata in grasimi, zahar si alcool are efecte daunatoare asupra organelor vitale precum ficatul, pancreasul sau inima.
Din pacate, excesul alimentar nu este neobisnuit in societate moderna, iar multitudinea de mancaruri si dulciuri de pe rafturile magazinelor nu ne fac mai usoare alegerile alimentare. Stresul, emotiile negative sau anumite situatii de viata sunt factori care, totodata, care declanseaza comportamente de supraalimentare.
Descopera in continuare cum afecteaza excesele alimentare sanatatea pe termen lung, dar si cele mai eficiente reguli generale pentru a avea mese echilibrate si prietenoase cu corpul.
Consecintele exceselor alimentare

Te gandesti cum este posibil ca o masa copioasa sa iti afecteze sanatatea? Intr-adevar, daca vorbim de o singura masa cu exces alimentar, iar in rest se respecta o dieta echilibrata, aceasta nu dauneaza pe termen lung sanatatii.
Daca excesele alimentare sunt frecvente, compuse din alimente bogate in grasimi si zahar, la care se adauga un pahar de alcool si lipsa miscarii fizice, atunci reprezinta o adevarata amenintare pentru sanatate.
Indigestia, flatulenta si extensia abdomenului sunt trei simptome imediate ale exceselor alimentare. Alimentele consumate in exces forteaza organismul sa gestioneze un numar mare de calorii si grasime, cauzand disconfort digestiv si consecinte pe termen lung aduse digestiei si nu numai.
Dupa un exces alimentar resimtit de creier, sistemul intestinal secreta oxintomodulina, un hormon implicat in reglarea apetitului si care cauzeaza senzatia de greata. Atunci cand acest mecanism natural de autoprotectie al corpului este declansat, deja este prea tarziu. Indigestia, balonarea si problemele fiziologice amintite sunt deja prezente.
Pe termen lung, excesele alimentare expune corpul la afectiune grave precum:
- Diabetul zaharat: este cea mai intalnita boala endocrina si se declanseaza atunci cand in organism cantitatea de insulina secretata este prea mare.
- Colesterol si trigliceride marite cauzate de o alimentatie necorespunzatoare, bogata in grasimi saturate.
- Afectiuni intestinale precum balonare, flatulenta, diaree sau constipatie
- Acumularea kilogramelor in plus si obezitate
- Stari depresive sau anxioase cauzate de tulburarile de alimentatie care afecteaza starea psihica.
Multivitamine Femei
Economisești 5,70 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 4,50 lei
Ce determina consumul meselor copioase? Cauzele excesului alimentar

Traim intr-o societate in care alimentele bogate in calorii sunt accesibile si promovate cat mai atragator. Adaosul de conservanti, zaharuri si carbohidrati care pacalesc creierul si creeaza dependenta gustului, stimuleaza in mod direct predispozitia spre excesul alimentar.
De cele mai multe ori, excesele alimentare pot avea la baza o tulburare de alimentatie, deoarece persoana nu se poate controla ce si cat mananca. Componenta emotionala, care tine de stres sau emotii negative, cauzeaza mancatul pe fond emotional si este, de asemenea, un factor principal pentru tendinta excesului alimentar.
In conditii de stres, “creierul primitiv” sau paleocortexul transmite semnale alarmante, actionand instant pentru a cauta confort si siguranta, astfel ca mancarea devine sursa de confort psihic.
Un alt factor care determina excesul alimentar este lipsa educatiei alimentare. Multi dintre cei care mananca in exces nu cunosc informatii esentiale despre ce contin respectivele alimente, ce fel de grasimi contin, zaharuri sau cate calorii, si astfel ca nu constientizeaza eventualele daune ale unor alimente nesanatoase.
Drept urmare, cauzele excesului alimentar se afla in stransa legatura atat cu individul, cat si de factorii sociali.
Cum sa eviti excesul alimentar

Consecintele excesului alimentar sunt nenumarate si variate. Alimentatia sanatoasa nu inseamna doar sa alegem acele alimente considerate a fi sanatoase, ci inseamna sa descoperim de unde provin, ce contin si sa mancam numai atunci cand ne este foame, nu cand ne este pofta.
Metabolizarea alimentelor influenteaza functionarea genelor, de aici a aparut si celebra sintagma “suntem ceea ce mancam”. Pentru ca excesul alimentar sa poate fi evitat, tine cont de urmatoarele reguli pe care sa le adopti chiar de astazi:
- Planifica si pregateste in avans mesele.
- Imparte farfuria in ¼ proteine de calitate, un sfert de sursa de glucide si grasimi sanatoase si jumatate cu legume.
- Opteaza pentru fructe si legume si alimente hranitoare bogate in macronutrienti si micronutrienti sanatosi.
- Evita sa detii in casa alimente care iti pot compromite o dieta sanatoasa, cum ar fi chipsurile, ciocolata sau alimentele de tip fast-food.
- Alege corect bauturile, deoarece multe dintre ele pot contine calorii la fel ca un aperitiv sau fel principal. Opteaza pentru apa cu lamaie indulcita cu miere, fresh-uri de grapefruit sau apa plata simpla in detrimental sucurilor acidulate sau vin dulce.
Avand in vedere ca excesele alimentare sunt asociate, pe buna dreptate, cu acumulare kilogramelor in plus, apeleaza la sport ca la un aliat pretios. Orice fel de activitate fizica, fie usoara, moderata sua intense imbunatateste tranzitul intestinal, ajuta la arderea grasimilor si intareste tonusul muscular.
Se recomanda miscarea fizica usoara, insa niciodata dupa masa. De asemenea, o alta regula de vaza importanta este ca dupa o masa copioasa sa evitam asezarea in pozitie orizontala. Starea de somnolenta si lipsa de energie care se instaleaza dupa un meniu copios pot fi combatute cu o plimbare usoara in aer liber.
In cazurile in care excesele alimentare sunt de natura psihica, pe fond de depresie si anxietate, este recomandat sa apelezi la un ajutor specializat cum ar fi nutritionistul sau psihologul, in functie de caz.
Remedii naturale pentru energie fizica si bunastare psihica
Articulații și Oase
Economisești 4,50 lei
- https://www.elsevier.es/es-revista-clinica-e-investigacion-arteriosclerosis-english-415-articulo-sedentarism-disease-from-xxi-century-S2529912319300658
- https://www.allianzcare.com/en/about-us/blog/sedentary-life.html
- https://medlineplus.gov/healthrisksofaninactivelifestyle.html
- https://www.stmaryshealthcaresystem.org/newsroom/blog-articles/negative-effects-inactive-lifestyle-and-what-you-can-do-prevent-them