Fara doar si poate, stilul de viata este un factor decisiv pentru starea noastra de sanatate. In societatea actuala, sedentarismul reprezinta o problema majora cauzata de fenomenul de urbanizare care a introdus, treptat, mijloace mecanizate de transport si a inlocuit munca fizica cu meseriile sedentare, de birou.
Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia asupra faptului ca, anual, sunt inregistrate 2 milioane de decese atribuite lipsei de activitate fizica, care provoaca obezitate, hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral sau diabet.
Sedentarismul reprezinta un factor de risc cardiovascular si un factor de risc de mortalitate. Doar 30 de minute de activitate fizica practicata zilnic poate ajuta semnificativ la diminuarea riscurilor de imbolnavire.
Ce este sedentarismul si ce afectiuni provoaca

Sedentarismul este definit ca un stil de viata caracterizat prin activitate fizica redusa sau inactivitate. Fara sa-si dea seama, multi oameni adopta treptat un stil de viata din ce in ce mai sedentar, in care petrec mai multe ori pe zi in sezut sau in pozitia intinsa.
Perioadele prelungite de repaus in fata monitoarelor sau la locul de munca, comunicarea electronica din ce in ce mai frecventa si utilizarea masinii in orice moment al zilei, in defavoarea mersului pe jos, sunt obiceiuri frecvente ale omului modern din mediul urban care au consecinte atat in plan fizic, cat si mental si emotional.
In momentul prezent, sedentarismul a devenit o problema majora de sanatate publica la nivel mondial. Comportamentul sedentar duce la afectiune grave de sanatate, care pot avea un impact major pe termen lung asupra bunastarii fizice si mentale.
Bolile cardiovasculare, care includ acele patologii care afecteaza inima si vasele de sange, cum ar fi hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca sau accident vascular cerebral, sunt principalele afectiuni cauzate de sedentarism.
S-a demonstrat ca repausul de 4 ore pe zi, in timp ce esti treaz, determina incetarea activitatii genelor care regleaza cantitatea de glucoza si grasimi in organism. Astfel, apar tulburari in organism, precum diabetul zaharat de tip II, tulburari metabolice, obezitate, posturi incorecte la nivelul coloanei, anxietate si depresie.
Conform studiilor de specialitate, se estimeaza ca lipsa activitatii fizice este principala cauza pentru 21-25% din cancerele de colon si san, 27% din cazurile de diabet si 30% pentru bolile cardiovasculare.
Nutrienti recomandati pentru un stil de viata sanatos
Pachete Speciale
Economisești 11,52 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 4,50 lei
Cum poti combate comportamentele sedentare

Numarul de persoane supraponderale si obeze a crescut alarmant in ultimii ani si devine din ce in ce mai dificil sa se mentina o greutate normala si sanatoasa, chiar daca exista numeroase sporturi si activitati care ar putea remedia problema.
Specialistii din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) recomanda efectuarea a cel putin 150-300 de minute de activitate fizica pe saptamana, indiferent ca vorbim de practicarea unui sport, mersul in aer liber, alergare usoara, inot sau dans.
Sub 150 de minute de activitate fizica modefarata pe saptamana este un factor de risc major pentru acumularea kilogramelor in plus, atat la adulti, cat si la copii.
Stilul de viata este responsabilitatea fiecarei persoane, iar intelegerea riscului la care se supune o persoana sedentara este important pentru a lua masurile necesare si sanatoase pe termen lung.
Iata cativa pasi importanti pentru a combate comportamentele sedentare, recomandate de specialisti:
- Pauze regulate in timpul zilei
O rutina care implica ridicarea si miscarea corpului la fiecare 30-60 de minute este esentiala. Chiar si activitatile simple, precum intinderea sau mersul cativa pasi, pot stimula circulatia sangelui in timp ce reduc tensiunea musculara.
- Integrarea exercitiilor fizice in rutina zilnica
Activitatile fizice moderate sau cele intense, precum mersul pe jos, alergatul sau exercitiile de stretching, reduc efectele sedentarismului asupra muschilor, psihicului si sanatatii in general.

3. Crearea unor obiceiuri sanatoase
Plimbarile cu bicicleta, urcarea scarilor in detrimental liftului, exercitiile fizice in salile de fitness, inotul sau drumetiile in natura sunt doar cateva dintre obiceiurile sanatoase care nu ar trebui sa lipseasca din programul unui stil de viata sanatos.
Alaturi de o dieta diversificata, bogata in fructe, legume, nuci si antioxidanti, toate aceste practici devin aliati de nadejde pentru a-ti mentine o greutate a corpului sanatoasa si pentru a-ti imbunatati tonusul.
Orice activitate fizica este benefica, indiferent cat de putin efort presupune
In continuare, pentru a diminua efectele comportamentului sedentar, chiar si activitatile fizice usoare care “ ne ridica” din pozitia sezuta, sunt incurajate. Majoritatea oamenilor care traiesc un stil de viata sedentar nu respecta recomandarile privind activitatea fizica.
Chiar daca ne este greu sa urmam un program riguros de exercitii sau practici sportive, este important de mentionat faptul ca orice activitate fizica, oricat de mica, trebuie efectuata pentru sanatatea corpului.
Integreaza miscarea de orice fel zi de zi, astfel:
- Mergeti 5 minute la fiecare 2 ore
- Practicati zilnic exercitii de intindere, flexii ale picioarelor, rotatii ale gleznelor sau impingeri usoare ale membrelor superioare deasupra capului
- Apelati la exercitii de stretching sau yoga in timp ce urmariti seriale sau alte emisiuni de lunga durata
- Urcati scarile in detrimental ascensoarelor
- Creati o rutina care stimuleaza miscarea in aer liber, cum ar fi plimbarea zilnica cu bicicleta sau pe jos in locul statului la cafenea
- Utilizati aplicatii si dispozitive de tipul bratarilor sau a ceajusilor care ajuta la monitorizarea timpului petrecut stand jos
- Completeaza un jurnal individual al activitatii fizice timp de 30 de zile pentru a evalua riscul de sedentarism. Notarea timpului petrecut in diferite activitati din timpul unei zile sau pe parcursul unei saptamani, pot oferi o imagine mai clara si precisa a obiceiurilor legate de activitatea fizica personala.
Multivitamine Femei
Economisești 5,70 lei
Sport și Energie
Economisești 5,82 lei