In ultima vreme tot mai multi oameni apeleaza la suplimente pe baza de glucozamina pentru a-si ameliora durerile articulare. La ora actuala, exista studii care sprijina si chiar recomanda utilizarea glucozaminei pentru tratamentul osteoartritei genunchiului sau ale altor zone articulare din corp, deoarece se considera ca ajuta la consolidarea cartilajelor.
Odata cu inaintarea in varsta, durerile articulare devin o problema comuna. Uzura cartilajelor, inflamatiile din organism sau afectiunile cronice afecteaza capacitatea naturala de regenerare a tesuturilor articulare, ceea ce duce la disconfort, rigiditate articulara si limitarea mobilitatii.
Glucozamina, asadar, este unul dintre compusii care joaca un rol esential in sanatatea articulatiilor, deoarece este un component natural al cartilajului articular si contribuie la mentinerea elasticitatii si rezistentei acestuia. Dar cat de eficienta este glucozamina si cum poate contribui la sanatatea articulatiilor?
Descopera alaturi de noi din urmatorul articol!
Despre glucozamina si rolul ei pentru articulatii

Glucozamina este un aminozaharid care se gaseste in mod natural in organism, in special in lichidul sinovial din jurul articulatiilor si este implicata in formarea cartilajului. Productia glucozaminei poate fi alterata de diverse inflamatii sau boli cronice, de aceea, in unele cazuri, suplimentarea ei prin administrare orala poate avea efecte benefice.
Glucozamina este esentiala pentru sinteza si mentinerea cartilajului, contribuind la flexibilitatea si rezistenta acestuia.
Rolul glucozaminei pentru sanatatea articulatiilor include:
- Sustine regenerarea cartilajului – ajuta la formarea si repararea tesutului conjunctiv.
- Mentine lubrifierea articulatiilor – contribuie la producerea lichidului sinovial, esential pentru mobilitatea articulara.
- Reduce inflamatia – are proprietati antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea durerilor articulare.
Economisești 14,50 lei
Beneficiile glucozaminei
Descoperirea glucozaminei ca supliment alimentar este rezultatul cercetarilor stiintifice din domeniul medicinei. In anii 1960 au fost demonstrate beneficiile glucozaminei pentru imbunatatirea calitatii cartilajului articular, fiind o descoperire revolutionara in tratamentul afectiunilor articulare.
Atunci cand este utilizata in medicina alternativa, se crede ca glucozamina poate ajuta in urmatoarele probleme de sanatate:
- Ameliorarea disconfortului asociat cu osteoartrita
- Imbunatateste mobilitatea articulatiilor
- Poate proteja articulatiile de uzura prematura
- Permite o mai buna mobilitate si un stil de viata activ
- Colesterol ridicat
- Inflamatii.

Nu doar articulatiile beneficiaza de glucozamina, ci si pielea. Glucozamina poate ajuta, totodata, la hidratarea pielii si la reducerea semnelor de imbatranire, precum ridurile si petele pigmentare. Alte cercetari sugereaza ca glucozamina poate avea efecte benefice si asupra inimii, prin reducerea nivelului de colesterol.
Surse naturale de glucozamina
Glucozamina se gaseste in mod natural in anumite alimente, in special in carapacea crustaceelor (crabi, creveti), in oasele si cartilajele animalelor. Totusi, aceste surse alimentare nu ofera cantitati suficiente de glucozamina, motiv pentru care suplimentele raman cea mai eficienta optiune.
Cui se recomanda administrarea suplimentelor cu glucozamina?

- Persoanelor care sufera de osteoartrita
Osteoartrita este una dintre cele mai comune afectiuni articulare, afectand milioane de oameni din intreaga lume. Aceasta apare ca urmare a uzurii progresive a cartilajului articular, ceea ce duce la dureri si rigiditate. Studiile sugereaza ca suplimentele cu glucozamina pot ajuta la incetinirea deteriorarii cartilajului si la reducerea durerii, imbunatatind astfel calitatea vietii pacientilor.
- Sportivilor si persoanelor active
Sportivii, in special cei care practica sporturi de impact precum alergarea, fotbalul sau baschetul, isi supun articulatiile la un nivel de stres destul de ridicat, care afecteaza in timp structura articulatiilor. Suplimentele cu glucozamina pot ajuta la protejarea cartilajului, prevenind astfel uzura prematura si reducand riscul de accidentari articulare.
Multivitamine Femei
Economisești 9,50 lei
Sport și Energie
Economisești 9,70 lei
3. Persoanelor care desfasoara activitati fizice solicitante
Muncitorii din constructii, fermierii si alte persane care au locuri de munca ce implica ridicarea greutatilor sau miscari repetitive, au un risc mai ridicat ca in timp sa se confrunte cu probleme articulare. Administrarea glucozaminei poate contribui la mentinerea sanatatii articulatiilor si la prevenriea degradarii acestora pe termen lung.
4. Persoanelor in varsta
Odata cu inaintarea in varsta, organismul produce din ce in ce mai putina glucozamina, fapt care, in timp, provoaca rigiditate articulara si durere. Suplimentarea acestui compus poate fi benefica pentru mentinerea flexibilitatii si mobilitatii articulatiilor.
5. Persoanelor supraponderale
Excesul de greutate exercita o presiune suplimentara asupra articulatiilor, in special asupra genunchilor si șoldurilor. Suplimentele cu glucozamina pot ajuta la protejarea cartilajului si la reducerea riscului de aparitie a problemelor articulare cauzate de greutatea in exces.
6. Persoanelor care au suferit accidentari articulare
Rupturile de ligamente, fracturile sau alte leziuni articulare pot duce la deteriorarea cartilajului. Administrarea de glucozamina poate sustine procesul de recuperare si poate ajuta la refacerea tesutului articular afectat.
Exista efecte secundare la administrarea glucozaminei?

Avand in vedere ca produsele cu glucozamina pot deriva din cochilii de crustacee, exista riscul ca suplimentele sa poata provoca o reactie alergica la persoanele cu alergii la crustacee.
Unele persoane pot prezenta efecte secundare usoare a suplimentele cu glucozamina precum somnolenta, dureri de cap, indigestie, diaree sau reactii cutanate.
Un alt aspect important de stiut despre glucozamina este faptul ca aceasta poate provoca cresteri ale nivelului de glucoza (zahar) din sange la unii pacienti. De aceea, nu exista inca date despre siguranta administrarii glucozaminei la persoanele cu diabet.
Contraindicatiile glucozaminei
Glucozamina este in general sigura pentru consum, insa este posibil sa nu fie potrivita pentru toata lumea, in special in urmatoarele situatii:
- Sarcina si alaptare
- Cancer
- Astm
- Alergii
- Probleme legate de sange si circulatie.
Totodata, anumite medicamente pot interactiona cu glucozamina:
- Warfarina: administrarea glucozaminei in timpul tratamentului cu warfarina poate intensifica efectele pe care le are acest anticoagulant.
- Anumite medicamente pentru cancer: glucozamina poate bloca tratamentul pentru cancer, reducand eficacitatea tratamentului.
- Acetaminofen: glucozamina poate reduce eficacitatea tratamentului cu acetaminofen.
- Astm: poate agrava simptomele acestei afectiuni.
- Glaucom: glucozamina poate agrava galucomul prin cresterea presiunii in interiorul ochiului.
Descopera Gama Noastra de Suplimente pentru Sanatatea Articulatiilor si Oaselor
Articulații și Oase
Economisești 7,50 lei
- https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-glucosamine/art-20362874
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/265748
- https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-glucosamine-88809
- https://diabetesjournals.org/care/article/43/4/719/35813/Glucosamine-Use-Inflammation-and-Genetic