„Mă dor genunchii, sigur va ploua” sau „Mă dor mâinile, sigur se schimbă vremea!”. De câte ori ai auzit aceste afirmații? Sau de câte ori ai fost chiar tu persoana care a simțit un disconfort articular și a pus acest lucru pe seama schimbărilor de temperatură? Bunicii noștri sunt cei mai buni meteorologi, fără nicio urmă de îndoială.
În marea majoritate a timpului, prezicerile lor era cât de poate de precise, iar acele dureri de genunchi aveau să aducă nori negrii și vânt puternic câteva ore mai târziu. Deci vremea și durerile articulare au ceva în comun.
Să descoperim împreună ce legătură au vremea și durerile articulare și ce putem face pentru a remedia disconfortul creat.
Colagen si alti nutrienti benefici pentru sanatatea oaselor si articulatiilor
Articulații și Oase
Economisești 6,25 lei
Articulații și Oase
Economisești 6,75 lei
Articulațiile și rolul lor în mobilitatea organismului uman
Gândește-te doar că avem 206 oase în organism. Fiecare dintre acesta este legat de minimum un altul prin intermediul articulației. Articulația este cea care permite oaselor să se miște în voie. Practic, datorită articulațiilor noastre putem face o grămadă de acțiuni banale pentru noi precum îmbrăcatul, spălatul pe dinți, așezatul pe scaun sau chiar mersul pe jos.
În funcție de zona și de oasele pe care le unește, articulația permite efectuarea unor mișcări mai mici sau mai ample. Articulațiile noastre ne oferă mobilitate, stabilitate și mișcări ușoare și fluide.
Vremea și durerile articulare - cum se manifestă?
De-a lungul anilor s-au efectuat diverse studii care să confirme sau să infirme relația cauza-efect dintre durerile articulare și schimbările de temperatură. Chiar și așa, nu s-a putut trage nicio concluzie clară. Majoritatea schimbărilor climatice care produc dureri articulare apar concomitent, așadar este dificil să se determine o cauză concretă. Se crede că principalele motive pentru care apar dureri articulare cauzate de vreme sunt:
- Presiunea barometrică scăzută – se referă la presiunea aerului, mai concret, la greutatea pe care o are aerul de-asupra noastră. Modificările presiunii atmosferice au loc înainte de schimbările de temperatură și pot provoca dureri.
- Temperaturile scăzute – schimbările de temperatură, în special de la cald la frig. Se crede că aceste schimbări afectează lichidul sinovial în particular
- Umiditatea crescută/ precipitațiile – ploaia și umiditatea sunt poate cele mai invocate motive atunci când vine vorba despre durerile articulare
7 teorii despre vreme și durerile articulare
Totuși, aceste studii au dat naștere unor teorii care pot sta la baza durerilor articulare provocate de vreme. Iată care ar putea fi principalele 7 motive pentru care vremea influențează durerile articulare:
1. Teoria presiunii barometrice
Cercetătorii cred cu tărie că lichidul sinovial (lichidul care se află la nivelul articulațiilor) este foarte sensibil la schimbările presiunii barometrice. Acest lucru înseamnă că odată cu înregistrarea unor schimbări ale presiunii barometrice, tendoanele, mușchii și țesuturile se dilată sau se contractă, cauzând dureri și disconfort.
Se crede că, în momentul în care presiunea barometrică este foarte scăzută, lichidul sinovial nu mai are, nici el, la fel de multă presiune. Acest lucru face ca articulațiile să se umfle și să se inflameze. Dacă fluidele de la nivelul articulațiilor sunt inflamate, și mușchii pot fi afectați.
Scăderea presiunii barometrice are loc, de regulă, înaintea unei furtuni. Acesta este motivul pentru care predicțiile bunicii nu erau mai deloc greșite.
2. Teoria temperaturii
Cel mai des, durerile articulare sunt asociate cu vremea rece. Din nou, și în acest caz vremea afectează lichidul sinovial. Cercetătorii cred că odată ce vremea se răcește, fluidele de la nivelul articulațiilor se îngroașă tot mai mult. Acest fenomen face ca articulațiile să devină rigide și mult mai puțin flexibile ca de obicei.
3. Teoria precipitațiilor
Umiditatea și precipitațiile sunt o altă teorie care stabilește o legătură între vreme și durerile articulare. E destul de dificil să facem o distincție clară între manifestările vremii, mai ales pentru că vremea vine la pachet și cu presiune barometrică. Totuși un lucru e cert, fie că este vorba despre presiunea barometrică, fie că este vorba despre umiditate, durerile de genunchi, coate, șolduri sau încheieturi pot fi un semn clar că urmează o furtună.
4. Teoria expunerii
Există o altă teorie care pune durerile articulare pe seama expunerilor la schimbările bruște de temperatură. Dacă vremea se schimbă brusc, fluidele și nervii din zona articulațiilor sunt mai expuse ca în mod normal. Acest lucru îngreunează considerabil răspunsul rapid și eficient al acestora la schimbările de temperatură. În consecință, schimbările de temperatură provoacă disconfort articular din cauza răspunsului întârziat la expunere.
5. Teoria fluxului sangvin
Temperaturile reci provoacă schimbări, deci organismul trebuie să se adapteze. Odată cu scăderile de temperatură, organismul încearcă să conserve căldură alimentând cu sânge cele mai importante organe precum inima și plămânii. În acest caz, fluxul sangvin din celelalte zone ale corpului, în special din extremități, este redus. Efectul? Rigiditate și dureri articulare.
6. Teoria stării de spirit
Printre toate aceste teorii s-a strecurat și o explicație psihologică. Este cunoscut faptul că zilele ploioase provoacă modificări ale stării de spirit, iar acest lucru te poate face mult mai receptiv la perceperea durerii. Vremea rece și zilele ploioase îți pot afecta răspunsul la durere prin simplul fapt că îți afectează considerabil starea de spirit.
7. Teoria inactivității
O teorie des întâlnită este cea a activității reduse. Odată cu instalarea temperaturilor reci sau în zilele ploioase, oamenii petrec mult mai mult timp în casele lor și nu mai sunt la fel de activi. Această inactivitate provoacă dureri și rigiditate la nivel articular dintr-un motiv foarte simplu: lipsa de mișcare.
Cum faci față schimbărilor provocate de vreme?
Este nevoie de mult mai multă cercetare pe subiect, însă un lucru este cert: vremea și durerile articulare au o legătură strânsă. În acest caz, este important să știi cum anume să procedezi pentru a reduce durerea și a sta relaxat în zilele friguroase și mohorâte.
- Încălzește-te – mențineți-ți corpul cald și îmbunătățește-ți fluxul sangvin, iar în acest fel durerile articulare nu vor fi la fel de pronunțate. Poată șosete groase și mănuși de fiecare dată când temperatura scade dramatic. Nu uita de băile fierbinți.
- Activitatea fizică este importantă – Fă mișcare! Chiar și în zilele ploioase, găsește o modalitate prin care să îți pui articulațiile în mișcare. Aerobic, exerciții simple de întindere sau chiar yoga sunt modalități ideale de a te pune în mișcare.
- Odihnește-te – Asigură-te că te odihnești suficient în timpul nopții. Creează-ți o rutină benefică înainte de culcare. Redu timpul pe care îl petreci în fața ecranului și ascultă muzică relaxantă.
- Consumă nutrienți benefici – Dieta poate avea un impact major asupra sănătății articulațiilor tale. Consumă alimente bogate în vitamine, minerale și antioxidanți. Renunță la alimentele procesate și alege fructe, legume și pește în locul acestora.
La final, vrem să îți oferim cel mai prețios sfat în lupta cu durerile articulare. Nu uita de suplimentul cu colagen pentru articulații. Pe Swedish Nutra găsești colagenul de tip 2, special creat pentru a susține mobilitatea și sănătatea articulațiilor. Combinația de ingrediente și forma lichidă a acestui supliment asigură o absorbție maximă și efecte sporite, vizibile într-un timp relativ scurt.
Descopera gama noastra de suplimente pentru mobilitatea si sanatatea articulatiilor
Pachete Speciale
Economisești 12,00 lei