Lipsa de zinc se recunoaște după aceste semne principale

lipsa de zinc beneficii

În sezonul rece, în special în perioada răcelilor, principala recomandare este un supliment cu vitamina C și zinc. Acest lucru se datorează faptului că zincul susține sistemul imunitar și contribuie benefic în prevenirea și tratarea răcelilor și gripelor. Dar beneficiile acestui nutrient esențial pentru organism nu se opresc aici. Acest micromineral are multiple roluri importante în corpul nostru, iar lipsa de zinc din organism poate provoca probleme neplăcute. 

Care sunt atribuțiile zincului în organism? Cât de periculoasă este lipsa de zinc pentru sănătate? Cum ne dăm seama dacă suferim de un deficit de zinc? Cum combatem deficitul de zinc? Află răspunsurile pentru toate aceste întrebări în rândurile de mai jos. 

Zincul - micromineralul cheie pentru sănătate

alimente bogate in zinc

Zincul este un mineral esențial, cu o mulțime de atribuții cheie în organismul uman. Este considerat un mineral esențial deoarece organismul nostru nu îl poate sintetiza, prin urmare trebuie să îl obținem prin consumul de alimente și suplimente cu zinc. Zincul se clasează pe locul 2, după fier, în ceea ce privește importanța sa pentru organism. 

Este considerat un micromineral deoarece organismul nostru nu are nevoie de cantități foarte mari pentru a se menține în limitele normale. Chiar și așa, sunt persoane care se confruntă cu lipsă se zinc și suferă de problemele cauzate de acest deficit.

Suplimente naturale recomandate cu zinc si alti nutrienti esentiali pentru sanatate

-12%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 74,99 lei.Prețul curent este: 65,99 lei. TVA Inclus

Economisești 9,00 lei

-7%
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 164,99 lei.Prețul curent este: 153,44 lei. TVA Inclus

Economisești 11,55 lei

-12%
Prețul inițial a fost: 144,99 lei.Prețul curent este: 127,59 lei. TVA Inclus

Economisești 17,40 lei

-12%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 59,00 lei.Prețul curent este: 51,92 lei. TVA Inclus

Economisești 7,08 lei

De ce lipsa de zinc vine cu simptome neplăcute?

Pentru a înțelege de ce deficitul de zinc vine cu atât de multe probleme neplăcute pentru organismul nostru, este esențial să cunoaștem care sunt principalele sale atribuții în organism.  Ți-am pregătit mai jos o listă cu cele mai importante proprietăți benefice ale zincului: 

1. Susține sistemul imunitar

După cum ți-am spus și la începutul acestui articol, zincul este un nutrient recomandat în perioadele în care sistemul nostru imunitar are nevoie de puțin ajutor din exterior. De ce? Pentru că zincul are un rol esențial în răspunsul imun al organismului, ajutându-l să revină în homeostază. Zincul ajută și la crearea de celule imune, interferând cu procesul prin care se depune mucusul pe fosele nazale. De asemenea, zincul este folosit și ca remediu pentru combaterea răcelilor de sezon, iar asta datorită capacității sale de a grăbi procesul de recuperare. 

2. Susține echilibrul hormonal

Unul dintre rolurile cheie ale zincului este acela de a susține echilibrul hormonal al organismului. Fără un nivel optim de zinc în organism, nivelul testosteronului, estrogenului și progesteronului ar avea de suferit. Lipsa zincului poate cauza probleme hormonale precum menopauză timpurie, dereglări menstruale, infertilitate sau schimbări bruște de dispoziție. 

3. Menține sănătatea inimii

beneficii zinc

Zincul contribuie benefic la menținerea sistemului cardiovascular. Zincul susține sănătatea inimii și a sistemului circulator prin faptul că are capacitatea de a scădea presiunea arterială și a combate nivelul ridicat de colesterol.  

4. Stabilizează insulina

Insulina este hormonul care reglează nivelul de zahăr din sânge. Zincul este benefic în tot acest proces de echilibrare a nivelului de zahăr din organism pentru că se unește cu insulina, iar în acest fel insulina este stocată în mod corespunzător în pancreas și eliberată în momentul în care glucoza intră în sânge. 

5. Antioxidant și antiinflamator important

Zincul are un rol bine stabilit de antioxidant și antiinflamator. Acest mineral susține diviziunea celulelor sănătoase și previne mutația celulelor cancerigene. De asemenea, zincul contribuie la lupta împotriva stresului oxidativ, scăzând considerabil șansele de dezvoltarea a unor afecțiuni. De asemenea, zincul are un rol important în reducerea inflamațiilor și a infecțiilor din organism.

Care sunt principalele semne că suferi de un deficit de zinc?

lipsa de zinc simptome

Deficitul de zinc este o afecțiune comună peste tot în lume. Principala sa cauză este lipsa unei alimentații cu surse bogate de zinc. O altă problemă care poate duce la deficit de zinc este capacitatea organismului de a absorbi acest nutrient. Anumite probleme digestive pot împiedica absorbția eficientă a zincului, fapt care duce la instalarea rapidă a unui deficit. 

Iată cele mai comune semne prin care îți poți da seama dacă suferi sau nu de un deficit de zinc: 

  • Apetit crescut și nevoia de a consuma alimente dulci sau sărate
  • Scăderea sau creșterea în greutate 
  • Căderea părului 
  • Probleme digestive 
  • Oboseală excesivă 
  • Probleme hormonale 
  • Simptomele menstruației sau ale menopauze se înrăutățesc 
  • Imunitate scăzută 
  • Capacitate de concentrare scăzută
  • Infertilitate 

Există anumite grupe de risc?

Da, există anumite grupe de persoane mai predispuse să sufere de un deficit de zinc. Cei care suferă de afecțiuni digestive sau orice alte probleme care ar putea împiedica absorbția eficientă a zincului în organism sunt predispuși să se confrunte cu astfel de probleme. 

Persoanele care au eliminat sursele animale din alimentație riscă să se confrunte cu deficitul de zinc. Alimentele de origine animală sunt în topul listei celor mai bogate surse naturale de zinc. În cazul acestora, recomandarea noastră este să apeleze cu încredere la un supliment cu zinc sau la un complex cu vitamine și minerale care să le ofere întreaga paletă de nutrienți pentru o funcționare optimă a organismului. 

Cum putem combate deficitul de zinc?

remedii naturale lipsa de zinc

Prin alimentație adecvată sau cu ajutorul suplimentelor alimentare. Sunt o mulțime de alimente foarte bogate în zinc prin care poți să menții un nivel optim în organism. De asemenea, poți apela oricând la suplimente alimentare cu zinc dacă simți că ai nevoie de un ajutor în plus. 

Dacă vrei să îți îmbogățești dieta, iată câteva recomandări de alimente bogate în zinc: 

Carnea de pui – 100 g de carne de pui conține 1 mg de zinc. În plus, te bucuri și de concentrații bogate de alte alimente precum B12, B6, potasiu și fier.

Carnea de miel – conține aproximativ 7 mg pe zinc pentru 30 g de carne. Pe lângă zinc, carnea de miel este bogată și în vitamina B12, fosfor și fier. 

Brânză ricotta – 100 g brânză ricotta conține 1 mg de zinc. Este o sursă bogată de acizi grași esențiali. 

Avocado – te bucuri de 1.3 mg de zinc pentru un avocado mediu. Pe lângă zinc, avocado conține cantități bogate de calciu, magneziu, potasiu, vitamina A și grăsimi sănătoase.

Semințe de dovleac – 1 mg de zinc pentru o lingură de semințe de dovleac. Semințele conțin, în plus, și alți nutrienți precum calciu, magneziu și fier. 

De cât zinc avem nevoie zilnic?

zinc

Pentru ca organismul nostru să funcționeze eficient, avem nevoie de o doză zilnică optimă de zinc. Iată care este doza zilnică recomandată de zinc în funcție de vârstă și gen: 

Pentru copii: 

  • între 1-3 ani: 3 mg/zi  
  • între 4-8 ani: 5 mg/zi 
  • între 9-13 ani: 8 mg/zi

Adolescenți:

  • băieții între 14-18 ani: 11 mg/zi 
  • fetele între 14-18 ani: 9 mg/zi 

Adulți 

  • bărbați peste 19 ani: 11 mg/zi 
  • femei peste 19 ani: 8 mg/zi 

Femei însărcinate sau care alăptează: 11-12 mg/zi 

Include aceste alimente bogate în zinc în dieta ta zilnică și bucură-te de un organism puternic și sănătos. Îți recomandăm, de asemenea, să apelezi la un supliment alimentar cu multivitamine pentru o doză zilnică optimă de nutrienți. Multivitaminele lichide din gama Swedish Nutra, cu 147 de ingrediente, conțin toți nutrienții necesari pentru o funcționare optimă a organismului.

Suplimentul lichid cu multivitamine este recomandat tuturor persoanelor care nu își pot atinge necesarul zilnic de nutrienți prin alimentație. 

Multivitamine lichide pentru un organism puternic si sanatos

-12%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 85,36 lei. TVA Inclus

Economisești 11,64 lei

-12%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 85,36 lei. TVA Inclus

Economisești 11,64 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 90,21 lei. TVA Inclus

Economisești 6,79 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 79,00 lei.Prețul curent este: 73,47 lei. TVA Inclus

Economisești 5,53 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cupoane