Aminoacizi esențiali și aminoacizi neesențiali – Tipuri, beneficii, deficit și suplimente

aminoacizi tipuri si beneficii

Dar care este legătura proteinelor cu aminoacizii? Ei bine, aminoacizii sunt cei care formează proteinele. Practic o proteină este formată din mai mulți aminoacizi, deci o dietă bogată în amino este esențială pentru sănătatea generală a organismului. 

Haide să descoperim împreună care sunt tipurile de aminoacizi, principalele beneficii, ce se întâmplă în momentul în care suferi de un deficit și ce tipuri de suplimente îți pot fi de folos. 

Suplimente lichide premium cu aminoacizi

-6%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 91,18 lei. TVA Inclus

Economisești 5,82 lei

-6%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 91,18 lei. TVA Inclus

Economisești 5,82 lei

-6%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 91,18 lei. TVA Inclus

Economisești 5,82 lei

-6%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 79,00 lei.Prețul curent este: 74,26 lei. TVA Inclus

Economisești 4,74 lei

Ce sunt aminoacizii?

După cum am menționat, aminoacizii sunt elementele care alcătuiesc proteinele. Aceștia sunt compuși din molecule care au în alcătuire grupările carboxil și amino (HN2 și COOH). Sunt 20 de amino în total, și fiecare joacă un rol foarte important în organism. 

O parte dintre ei sunt produși în organism, iar o parte sunt obținuți din alimentație. Cert este că avem nevoie de toți pentru a funcționa la capacitate maximă, iar asta pentru că sunt implicați în procese foarte importante pentru organism, procese precum: vindecarea rănilor, producția de hormoni, funcția imună, creștere musculară și producția de energie. 

Aminoacizi esențiali și aminoacizii neesențiali – diferențe

ce sunt aminoacizii

Cei 20 de amino din organismul uman sunt clasificați în două categorii: aminoacizii esențiali și aminoacizii neesențiali. Hai să aflăm care sunt diferențele și beneficiile pe care le au pentru organism. 

Nutrienții esențiali nu pot fi sintetizați de organismul uman, așadar este nevoie să fie consumați din surse externe: hrană sau suplimente. 

Există 9 aminoacizi esențiali. Iată care sunt aceștia și ce roluri au în organism: 

  • Lizina – necesară pentru creșterea și repararea țesuturilor, dar și pentru producția anumitor hormoni, proteine și enzime 
  • Leucina – nutrient implicat în sinteza proteinelor, vindecarea rănilor, în funcționarea optimă a metabolismului și în menținerea unui nivel echilibrat de zahăr în sânge. 
  • Izoleucina – cercetările arată că izoleucina susține procesul de detoxifiere a organismului, susține producția hormonală și îmbunătățește sistemul imunitar. 
  • Triptofan – este unul dintre cei mai cunoscuți aminoacizi. Acesta are rolul de a crește nivelul de serotonină – neurotransmițătorul care echilibreaza starea de spirit, durerea, apetitul și somnul. 
  • Fenilalanina – contribuie la producere de alți aminoacizi, precum și neurotransmițători 
  • Treonina – cercetările au demonstrat că treonina este aminoacidul de bază în formarea țesuturilor conjunctive 
  • Valina – contribuie la menținerea funcției creierului, la coordonarea mușchilor și la menținerea calmului
  • Histidina – menține sănătatea stratului de mielină – strat de fosfolipide care protejează celulele 
  • Metionina – este cea care menține elasticitatea pielii și întărește părul și unghiile 

O dietă bogată în aminoacizi esențiali este foarte importantă pentru sănătatea generală. Un deficit de aminoacizi poate cauza probleme serioase de sănătatea. 

Pe de cealaltă parte, în organism se regăsesc și 11 aminoacizi neesențiali, care pot fi produși de către organism:

  • Arginina – stimulează funcția imună, combate oboseala și îmbunătățește sănătatea inimii 
  • Alanină – îmbunătățește metabolismul, furnizează energie pentru mușchi, creier, și pentru sistemul nervos central 
  • Cisteină – principalul aminoacid care se regăsește în structura pielii, părului și unghiilor, fiind esențial pentru producția de colagen. 
  • Glutamat – se comportă ca un neurotransmițător în sistemul nervos central 
  • Aspartat – ajută la producerea altor aminoacizi precum lizină sau arginină 
  • Glicină – funcționează ca un neurotransmițător 
  • Prolină –  contribuie la menținerea sănătății articulare și la elasticitatea pielii 
  • Serina – necesară pentru metabolismul grăsimilor și creștere musculară 
  • Tirozină – ajută la sintetizarea hormonilor tiroidieni, a melaninei și a epinefrinei
  • Glutamina – susține procesul metabolic și furnizează energie pentru celulele din organism
  • Asparagina – acționează ca un diuretic, optimizând funcția creierului și a celulelor nervoase.

Principalele 5 beneficii ale aminoacizilor

beneficii aminoacizi

Pe lângă rolurile binestabilite pe care le au acești nutrienți atât de importanți pentru corp, amintim, în continuare, 5 beneficii generale pe care aminoacizii le aduc organismului.

1. Mențin masa musculară

Aminoacizii sunt „piatra de temelie” a fiecărui mușchi din organism, așadar aceștia sunt esențiali pentru menținerea și creșterea masei musculare. Studiile au demonstrat în repetate rânduri ca aminoacizii sunt extrem de benefici în menținerea unei mase musculare optime, fie că vorbim despre sportivi care își lucrează coprul, fie că vorbim despre persoane care pierd în greutate sau îmbătrânesc și își doresc să își mențină masa musculară. 

2. Susține procesul de scădere în greutate

Aminoacizii sunt benefici pentru scăderea în greutate, fără ca acest proces să afecteze prea mult masa musculară. Suplimentarea cu aminoacizi BCAA este, în mod special, benefică pentru acest proces. Studiile de specialitate au demonstrat că 8 săptămâni de antrenamente de rezistență și consum de suplimente cu BCAA au condus la o creștere a masei musculare și o scădere semnificativă a procentului de grăsime din organism.

3. Îmbunătățește starea de spirit și contribuie la un somn odihnitor

După cum am menționat anterior, triptofanul este un aminoacid esențial care are un rol cheie în îmbunătățirea stării de spirit și menținerea sănătății mentale. Este folosit de organism să sintetizeze serotonină, cunoscut și sub denumirea de „hormonul fericirii”. De asemenea, triptofanul îmbunătățește somnul și poate contribui benefic la tratarea insomniei. 

4. Îmbunătățește frumusețea pielii

aminoacizi piele

Pielea este alcătuită din proteine fibroase, incluzând keratină, colagen și elastină. Pentru că aminoacizii stau la baza proteinelor, sunt implicit esențiali pentru sănătatea și frumusețea pielii. În acest caz, suplimentele cu colagen sunt cele mai benefice. Acestea conțin toți aminoacizii care intră în componența colagenului, fiind un adjuvant excelent în menținerea aspectului frumos al pielii. 

5. Îmbunătățesc performanța fizică

Aminoacizii esențiali sunt foarte importanți pentru persoanele cu un stil de viață activ. Isoleucina, valina și leucina sunt necesari pentru recuperare, prevenind durerile sau febra musculară. În acest sens, un supliment cu colagen și BCAA este ideal pentru persoanele care au un stil de viață activ.

Surse alimentare de aminoacizi

amino

Cea mai bună modalitate de a te asigura că atingi necesarul zilnic de aminoacizi este să consumi alimente bogate în proteine. Iată care sunt cele mai potrivite surse naturale de aminoacizi: 

  • Carnea: vită, miel, pui, curcan, rață etc. 
  • Pește: somon, ton, sardine etc. 
  • Ouă și lactate 
  • Legume: mazăre, fasole, linte etc. 
  • Nuci: migdale, fistic etc.  
  • Semințe: de chia, de dovleac etc. 

Deficit sau exces de proteine

Deficitul de proteină este o problemă serioasă care poate apărea în momentul în care nu sunt consumați suficient de mulți aminoacizi. În acest caz, există o listă lungă de simptome cu care te poți confrunta. 

Iată câteva semne ale unui deficit de proteină:

  • păr uscat și deteriorat 
  • căderea părului 
  • unghii fragile
  • scădere în masă musculară 
  • apetit crescut 
  • sistem imunitar scăzut 
  • oase fragile 

Șansele ca cineva să sufere de deficit de proteine sunt slabe, însă riscul este ușor crescut în cazul persoanelor care au adoptat o dietă vegană sau vegetariană. În acest caz, o dietă bogată în surse proteice vegetale sau un supliment alimentar sunt ideale pentru a preveni deficitul. 

Ce se întâmplă dacă consumăm prea mulți aminoacizi?

Excesul de proteine nu este o problemă atât de gravă și se întâmplă rareori. Cele mai comune simptome care apar odată cu excesul de proteine sunt: kilograme în plus, constipație sau respirație urât mirositoare. 

Suplimente cu aminoacizi

Noi îți recomandăm suplimentele lichide cu colagen, o sursă excelentă de aminoacizi și, deci, de beneficii pentru sănătate. În gama noastră de produse găsești colagen pentru piele, colagen pentru articulații și colagen cu bcaa, ideal pentru persoanele cu un stil de viață activ. 

Poți opta oricând pentru suplimente cu aminoacizi care să îți completeze dieta. Există multe tipuri de suplimente cu aminoacizi pe piață, ideale pentru fiecare dintre obiectivele tale. Găsești suplimente sub formă de pulbere, suplimente lichide sau chiar suplimente capsule.

-6%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 125,00 lei.Prețul curent este: 117,50 lei. TVA Inclus

Economisești 7,50 lei

-6%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 125,00 lei.Prețul curent este: 117,50 lei. TVA Inclus

Economisești 7,50 lei

-6%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 147,00 lei.Prețul curent este: 138,18 lei. TVA Inclus

Economisești 8,82 lei

-6%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 135,00 lei.Prețul curent este: 126,90 lei. TVA Inclus

Economisești 8,10 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *