Astăzi, ai 12% Extra Reducere ✨ la toate Suplimentele Vegane - Folosește codul 12VEGAN Vezi Produse 🌱🛒

Nutrienți esențiali pentru organism – sfaturi pentru o alimentație sănătoasă

nutrienti esentiali

Ai atât de multe alegeri de făcut când vine vorba de alimentație, tu le faci pe cele corecte? Să îți iei zilnic doza completă de nutrienți necesari pentru un corp este absolut necesar pentru sănătatea ta generală, așadar ai nevoie de o dietă completă și echilibrată, care să conțină alimente bogate în vitamine, minerale și alți nutrienți importanți pentru starea ta de bine. 

Dar care sunt cei mai importanți nutrienți? Cum poți avea o nutriție sănătoasă? Cât de greu este să adopți o alimentație sănătoasă? Află răspunsul la toate aceste întrebări în rândurile care urmează.

Ce sunt nutrienții?

Nutrienții sunt acele substanțe fără de care organismul nu s-ar putea dezvolta și nu ar putea funcționa. Deci nutrienții sunt substanțele necesare vieții. În această categorie se regăsesc macronutrienții, micronutrienții și toate celelalte substanțe de care corpul tău are nevoie pentru supraviețuire. 

Numărul nutrienților din organism este extrem de mare, fiecare cu funcțiile sale bine stabilite în organism. Totuși, nutrienții se împart în două categorii: nutrienți esențiali și neesențiali.

Suplimente lichide premium cu nutrienti benefici pentru sanatate

-25%
BESTSELLER

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

74,99 lei TVA Inclus

Economisești 25,01 lei

-25%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

97,00 lei TVA Inclus

Economisești 33,00 lei

-25%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

97,00 lei TVA Inclus

Economisești 33,00 lei

-19%
156,60 lei TVA Inclus

Economisești 37,40 lei

Nutrienți esențiali și nutrienți neesențiali

În principul, organismul nostru are nevoie de 6 nutrienți esențiali pentru a supraviețui. O parte din acești nutrienți sunt, mai departe, alcătuiți din alți miconutrienți, la fel de importanți pentru organism. Carbohidrații, proteinele, grăsimile, apa, vitaminele și mineralele sunt cele 6 substanțe esențiale. 

Diferența dintre substanțele esențiali și neesențiale este modul în care le obținem. Nutrienții neesențiali pot fi produși de organism, dar cei esențiali trebuie, neapărat, obținuți din alimentație. 

Cei 6 nutrienți de care ai nevoie pentru un corp sănătos

nutrienti benefici

1. Carbohidrați

Când te gândești la carbohidrați, mintea te duce cu gândul, automat, la ceva nesănătos, la ceva gras. Ei bine nu este așa pentru că fără carbohidrați organismul nu ar avea energie. De ce? Carbohidrații sunt descompuși în glucoză, adică sursa primară de energie a organismului și a creierului. Nu doar că sunt sursa primară de energie pentru organism, dar carbohidrații ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și mențin masa musculară prin prevenirea sintezei proteinelor. 

Pe lângă asta, unele dintre cele mai sănătoase alimente din lume sunt surse importante de carbohidrați. Fructele, legumele și cerealele, de exemplu, sunt câteva exemple de carbohidrați complecși, care îți pot alimenta organismul cu mulți nutrienți. 

2. Proteine

Nu este niciun secret că proteina este foarte importantă pentru sănătate. De la menținerea unei greutăți optime, dezvoltarea masei musculare, până la crearea de noi enzime și hormoni, proteina este absolut esențială în toate aceste procese. 

Proteinele sunt alcătuite din aminoacizi. Există 20 de aminoacizi în organism, iar 9 dintre aceștia sunt considerați esențiali (histidină, izoleucină, leucină, lizină, metionină, fenilalanina, treonina, triptofan, valina). 

Cele mai bogate surse de proteine provin din sursă animală, dar sunt și câteva surse vegetale care merită consumate. Include în alimentația ta produse precum: carnea, ouăle, laptele, nucile sau fasolea și bucură-te de beneficii. 

3. Grăsimi

Nici grăsimile nu au o reputație prea bună pentru că, asemenea carbohidraților, sunt adesea asociate cu excesul de greutate. Grăsimea este un nutrient de care organismul are nevoie pentru producția de energie, pentru apărarea organelor interne și pentru absorbția anumitor vitamine în organism.

Într-adevăr, unele tipuri de grăsimi sunt mai benefice decât altele. Grăsimile saturate pot crește riscul de boală cardiacă, grăsimile nesaturate, pe de altă parte, protejează inima. 

Cele mai bune surse naturale de grăsimi sunt: nucile, avocado, somon, ulei de măsline, untul din nuci. 

4. Vitamine

Cu siguranță ai auzit despre importanța vitaminelor precum vitamina C și vitamina A, deci nu îți este străin faptul că vitaminele sunt esențiale pentru un corp sănătos. Fiecare vitamina are rolul ei binestabilit în organism, dar toate sunt la fel de importante pentru ca tu să funcționezi normal. 

Vitaminele de care ai nevoie pentru sunt vitaminele: A, C, D, E, K și complexul de vitamine B. Cea mai bună modalitate să te asiguri că vei consuma zilnic suficiente vitamine este să mănânci multe fructe și legume. 

5. Mineralele

Asemenea vitaminelor, și mineralele au rolul lor specific în organism, dar toate sunt esențiale pentru sănătatea ta. Mineralele esențiale pentru corp sunt: sodiu, fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor și alte câteva urme de minerale. 

Calciul este necesar pentru oase sănătoase, fierul contribuie la producția de globule roșii, iar magneziu este responsabil de mai bine de 300 de reacții în organism. Fructele și legumele sunt alimentele ideale pentru a obține un aport optim de minerale. 

6. Apă

Organismul poate rezista un timp îndelungat fără mâncare, însă niciun om nu poate rezista mai mult de câteva zile fără apă. Până la 75% din greutatea organismul nostru este apă. Aceasta joacă un rol esențial în eliminarea grăsimilor, digestie, stabilizarea temperaturii corporală. Ba mai mult fiecare celulă din corpul nostru are în componența sa apă. Bea suficient de multă apă pe zi. Nu uita să incluzi în dietă și alimente bogate în apă precum pepenele sau castravetele.

Dă-i organismului tău nutrienții de care are nevoie. Ține cont de sfaturile noastre și ai grijă de sănătatea ta!

-25%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

97,00 lei TVA Inclus

Economisești 33,00 lei

-10%
Livrare Gratuita
241,00 lei TVA Inclus

Economisești 27,00 lei

-43%
BESTSELLER

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

74,00 lei TVA Inclus

Economisești 56,00 lei

-39%
79,00 lei TVA Inclus

Economisești 51,00 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *