Tot ce trebuie să știi despre fier: beneficii, alimente și suplimente cu fier

beneficii fier
Fier Lichid – Complex cu 15 Ingrediente Active – Fier + Vitamina C + Complex B + Acai + Afine + Mix de Fructe și Verdețuri – Produs Vegan – 500 ml
On Sale
Sale!
%
Off
35
Save 45 lei
45lei
35%
45
lei
84,99 lei TVA Inclus

Economisești 45,00 lei

Mai puțin de 2,83 lei per zi de tratament!

Fier Lichid – Ofertă 2 Sticle
On Sale
Sale!
%
Off
38
Save 100 lei
100lei
38%
100
lei
159,98 lei TVA Inclus

Economisești 100,00 lei

Mai puțin de 5,33 lei per zi de tratament!

Fier Lichid – Ofertă 3 Sticle
On Sale
Sale!
%
Off
42
Save 165 lei
165lei
42%
165
lei
224,97 lei TVA Inclus

Livrare Gratis

Economisești 165,00 lei

Mai puțin de 7,49 lei per zi de tratament!

Ginger ULTRA+ Multivitamine + Fier cu 54 Ingrediente Active – Produs Vegan – Sticlă cu 500 ml
VEGAN
On Sale
Sale!
%
Off
25
Save 33 lei
33lei
25%
33
lei
97,00 lei TVA Inclus

Economisești 33,00 lei

Mai puțin de 3,23 lei per zi de tratament!

Dacă în ultimul timp oboseala fizică a fost din ce în ce mai intensă, iar lucrurile pe care le făceai cu ușurință în trecut au devenit din ce în ce mai dificil de dus până la capăt, este foarte posibil ca nivelul de fier din organismul tău să nu fie unul optim. De ce? Pentru că fierul este un nutrient extrem de important pentru organism, ba chiar unul dintre cele mai importante minerale pentru sănătate.

Lipsa fierului este o problemă cu care multe persoane se confruntă, în special multe femei. Carența de fier este una dintre cele mai comune tipuri de deficit de nutrienți la momentul actual. Haide să aflăm, așadar, cât de important este fierul pentru organism, care sunt principalele beneficii, ce alimente cu fier trebuie să incluzi în rutina ta și tot ce trebuie să știi despre suplimentele cu fier. 

Ce este fierul?

Fierul este un nutrient esențial și unul dintre cele mai importante minerale din organismul nostru. Fiecare celulă din organismul uman conține fier, iar acesta se găsește, din abundență, în celulele roșii ale organismului. Fierul este principalul component a hemoglobinei și a mioglobinei. Hemoglobina este componenta celulelor roșii care transportă oxigenul la țesuturile organismului, iar mioglobina face parte din celulele musculare care mențin oxigenul. 

Fără un nivel optim de fier în organism, corpul nu poate produce suficiente globule roșii purtătoare de oxigen. Fără suficient de multe globule roșii, se instalează anemia, afecțiunea care apare în lipsa globulelor roșii. Așadar, fierul este esențial pentru funcționarea optimă a organismului.

Ce se întâmplă în lipsa fierului?

După cum ai văzut, lipsa fierului vine cu o serie de simptome extrem de neplăcute în organism. Cele mai frecvente sunt:

 • Senzația de slăbiciune
 • piele palidă 
 • dificultăți de respirație 
 • amețeli
 • dureri de cap 
 • slăbiciune musculară 
 • dificultăți de concentrare 
 • sistem imunitar slăbit.
suplimente fier

Femeile sunt cel mai des afectate de lipsa de fier. Femeile însărcinate și cele care sângerează masiv în perioada menstruației sunt în grupa de risc. Persoanele care au adoptat un stil de viață vegan sau care au o alimentație proaste fac parte, și ele, din grupa celor care riscă să se confrunte cu deficit de fier. 

Beneficii principale ale fierului

Fierul are o mulțime de roluri esențiale pentru un organism sănătos. Iată-le pe cele mai importante: 

1. Previne anemiei

După cum am menționat și în paragraful anterior, anemia este cauzată de o scădere a producției de celule roșii și hemoglobină, care duce împiedică organismul să se oxigeneze adecvat. Anemia poate provoca o serie de simptome foarte neplăcute pentru organism, de la lipsa de energie și dificultăți de concentrare, până la slăbirea sistemului imunitar. Se estimează că jumătate din cazurile de anemie care există la nivel mondial sunt cauzate de deficit de fier, iar celelalte au ca principală cauză factorii genetici. 

2. Susține nivelul de energie

Fierul susține nivelul de energie al organismului prin transportul de sânge oxigenat la celule. De asemenea, fierul ajută cu procesul metabolic al enzimelor, proces prin care organismul digeră proteinele și absorbe nutrienții din alimente. Acesta este și motivul pentru care un deficit de fier provoacă stări intense de oboseală, extenuare sau sentimentul de „fără vlagă”. 

Fierul este necesar pentru a stoca oxigenul în mușchi. În lipsa fierului pot apărea și alte simptome precum nivel scăzut de concentrare, schimbări de dispoziție sau dificultăți în coordonarea mușchilor. 

3. Susține funcția cognitivă

Fierul este un aliment benefic pentru funcția cognitivă deoarece transportă oxigenul către creier. Până la 20 % din oxigenul din organism este folosit de creier, așadar o carență de fier poate avea consecințe negative asupra funcției cognitive. 

4. Susține sistemul imunitar

După cum am menționat, fierul este necesar pentru a digera corespunzător nutrienții din alimente, datorită rolului său extrem de important în procesul metabolic al enzimelor. În plus, fierul este necesar pentru a transporta oxigen în zonele afectate ale organismului (țesuturi distruse, organe sau celule care sunt predispuse infecțiilor sau dezvoltarea unei afecțiuni).

5. Contribuie la starea ta de bine

Neurotransmițătorii care susțin starea ta de bine se bazează pe un nivel adecvat de fier în sânge. Starea de spirit depinde de echilibrul neurotransmițătorilor precum serotonină, dopamină și alte componente extrem de importante. Acestea nu pot fi sintetizate de către creier dacă nivelul de oxigen este scăzut, iar nivelul de oxigen din sânge depinde mult de cât fier ai în organism. Rezultatul? Dispoziție proastă, somn neodihnitor, nivel scăzut de energie și lipsa de motivație. 

Necesarul zilnic de fier

Pentru a te asigura că nu te vei confrunta cu problemele deficitului de fier, este foarte important să consumi doza zilnică recomandată.  Iată care este doza zilnică recomandată de fier în funcție de vârstă și gen: 

1. Pentru copii și adolescenți

Fierul este esențial pentru copii pentru că susține o creștere și o dezvoltare sănătoasă. Aceștia nu au nevoie de cantități foarte mai de fier, așadar o alimentație corectă și echilibrată le poate furniza doza de care au nevoie:

 • 0-6 luni – 0.27 mg 
 • 7-12 luni – 11 mg 
 • 1-3 ani – 7 mg 
 • 4-8 ani – 10 mg 
 • 9-13 ani – 8 mg 
 • 14-18 ani – 11 mg pentru băieți/ 15 mg pentru fete

2. Pentru bărbați

Bărbații nu au nevoie de o cantitate mare de fier în organism pentru a funcționa la capacitate maximă. În general, bărbații de peste 19 ani au nevoie de 8 mg de fier, cantitate care se regăsește în alimente bogate precum carne sau diverse legume. 

3. Pentru femei

Din cauza pierderilor de sânge cauzate de menstruație, o femeie are nevoie de mult mai mult fier în organism pentru ca sănătatea ei să fie în parametrii optimi. O femeie de peste 19 ani are nevoie de 18 mg. de fier zilnic sau de până la 27 mg. în cazul femeilor însărcinate. 

În cazul femeilor, suplimentele cu fier sunt recomandate, pe lângă o dietă echilibrată și sănătoasă. 

Alimente bogate în fier

Alimentația este cheia unui organism sănătos, așadar includerea unor surse bogate de fier în dieta zilnică este esențială pentru un organism sănătos. Iată o listă cu câteva alimente bogate în fier pe care să le iei în calcul atunci când vrei o dietă bogată în fier: 

alimente fier
 • Spirulina
 • Carnea de vită/pui
 • Ficatul de vită/pui 
 • Ciocolată neagră
 • Spanac 
 • Sardine 
 • Fasole neagră 
 • Fistic 
 • Stafide 
 • Semințe de dolveac 
 • Ouă 
 • Varză kale

Suplimentele cu fier - o doză în plus de energie

Suplimentele cu fier sunt recomandate tuturor persoanelor care au nevoie de un plus din acest nutrient, dar în special femeilor și celor care se confruntă cu carențe de fier, deci anemie. 

Pe piața suplimentelor există o varietate de astfel de produse, cele mai frecvente fiind capsulele cu fier sau fier lichid. Chiar dacă suplimentele sub formă de capsule sunt cele mai populare, fierul lichid este o variantă mult mai sigură, mai ușor de tolerat și care se absoarbe mult mai bine în organism. 

Găsești în gama noastră de produse un nou supliment cu fier lichid, ideal pentru a-ți reface rezervele de fier din organism. Acest supliment conține 22 mg de gluconat de fier la doza zilnică, fiind îmbunătățit cu alte 11 ingrediente active care îi asigură cea mai bună absorbție în organism. 

Referințe

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18390780/

https://www.verywellhealth.com/iron-supplements-benefits-4178814

https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/features/iron-supplements

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *