Cu toții ne confruntăm adesea cu stări de oboseală care ne afectează productivitatea și puterea de concentrare. Fie că vorbim de oboseală fizică și psihică, aceste stări sunt prezente în viețile noastre din diverse motive. Cel mai adesea, un somn neodihnitor este cauza principală pentru care ajungem să experimentăm stări de acest tip, iar problemele se remediază odată cu odihna.
Problema apare în momentul în care aceste stări persistă chiar și după un somn odihnitor. În aceste cazuri, factorii determinanți ai oboselii sunt diferiți. Să aflăm împreună care sunt principalii factori care ne seacă de energie și 8 metode eficiente pentru a combate stările de oboseală.
Cauze ale oboselii și lipsei de energie
După cum am menționat anterior, odihna precară este unul dintre principalii factori care determină stările de oboseală. Dar lista continuă și cu alte cauze la care, probabil, nu te-ai fi gândit. Să vedem care sunt acestea:
- Deficit de vitamine și minerale – nutrienții sunt cei care ne dau forță și energie să ducem fiecare zi la bun sfârșit. O alimentație precară determină un nivel scăzut de vitamine precum vitamina D sau vitamina B12, foarte importante pentru menținerea nivelului de energie în organism. De asemenea, mineralele magneziu și fier sunt deosebit de importante pentru organism. În lipsa acestor, poți experimenta senzații puternice de oboseală sau chiar anemie.
- Depresia, anxietatea și negativismul – uneori creierul nostru are o activitate mult prea intensă pe care nu o putem controla. Toate emoțiile și gândurile negative pe care le simțim sunt resimțite și de organism, astfel că, după o perioadă de îngrijorare, supărare sau negativitate, putem experimenta cu ușurință stări de epuizare și oboseală excesivă.
- Dezechilibru hormonal – zilele stresante sau momentele în care ne îngrijorăm mult prea mult determină glandele suprarenale să secrete un nivel mare de cortizol, denumit și hormonul stresului. Cortizolul scade nivelul de energie din organism, iar astfel resimțim stări intense de oboseală și epuizare. Hipotiroidismul este, și el, o cauză comună a stărilor de oboseală. Glanda tiroidă nu secretă suficienți hormoni, iar principalele simptome sunt oboseala, frigul și slăbiciunea.
Pentru a te bucura de un nivel crescut de energie pe timpul zilei, este important să eviți anumite obiceiuri care îți accentuează oboseala. Așadar, iată care sunt cele
8 modalități simple pentru combaterea oboselii
1. Mănâncă odată la 3-4 ore
Hrana este combustibilul organismului nostru. Fără o alimentație corespunzătoare, nivelul nostru de energie are de suferit considerabil. Persoanele care au mese regulate, undeva la 5 pe zi, au mai multă energie deoarece corpul este alimentat constant. Dacă ai tendința să sari peste micul dejun sau peste prânz, poți experimenta cu ușurință scăderi bruște ale nivelului de energie.
Recomandate sunt 3 mese principale și 3 gustări, însă este important să îți asculți organismul. Persoanele care fac zilnic activitate fizică intensă vor resimți foame mai des decât persoanele sedentare, așadar dă-i organismului combustibilul de care are nevoie.
Dacă ai nevoie de un boost imediat de energie, poți apela cu încredere la suplimente energizante. Swedish nutra vine în ajutorul tău cu suplimente lichide de calitate, cu absorbție rapidă și efecte garantate.
Descopera gama noastra de suplimente pentru combaterea oboselii
Sport și Energie
Economisești 14,55 lei
2. Hidratează-te
Un corp care nu este hidratat corespunzător va avea mai mult de muncă când vine vorba de hrănirea organismului cu nutrienți. Fără un nivel optim de apă în corp, inima va depune mai mult efort pentru susținerea fluxului sangvin, iar metabolismul va fi, și el, mai leneș. Bea cel puțin 8 pahare de apă pe zi pentru a-ți menține corpul hidratat corespunzător.
3. Proteine pentru un boost de energie
Mesele bogate în proteine susțin nivelul de energie pe o perioadă mai lungă. Corpului îi ia mai mult timp să asimileze proteina, comparativ cu carbohidrații, așadar mesele bogate în proteine asigură energie pentru o perioadă mai lungă. Un iaurt, puțin unt de arahide, ouă, alege sursa de proteină care îți place și bucură-te de mai multă energie.
4. Odihnește-te
Cauza numărul 1 când vine vorba de stări de oboseală este, fără îndoială, odihna. Este foarte important să îți creezi un program de somn pe care să încerci, pe cât posibil, să îl respecți. Dacă în timpul săptămâni nu te odihnești suficient și plănuiești să recuperezi în weekend, aceasta nu este cea mai bună idee deoarece ritmul tău circadian va avea de suferit. Încearcă să dormi între 7 și 9 ore pe noapte și, pe cât posibil, respectă orele de culcare și trezire, atât în timpul săptămânii, cât și în weekend.
5. Cafeaua nu este mereu o idee bună
O ceașcă de cafea într-un moment de relaxare este oricând binevenită, însă nu îți face un obicei din a consuma cafea pentru mai multă energie. Cafeina ridică nivelul de energie brusc, dar odată ce efectul trece, oboseala resimțită va fi mai intensă. O cafea pe zi, dimineața, este suficientă. În timpul zilei, alege hrana nutritivă ca boost de energie sau chiar o ceașcă de matcha latte.
6. Gustări nutritive
O modalitate simplă și sigură de a ne asigura un nivel crescut de energie pe parcursul zilei este alegerea gustărilor nutritive. Alege gustări bogate în proteine și fibre care îți vor oferi un nivel crescut de energie față de alte alegeri sărace în nutrienți. Nucile, fructele și iaurtul sunt alegeri excelente de gustări pline de nutrienți benefici.
7. Activitatea fizică este importantă
Activitatea fizică este esențială pentru combaterea oboselii și a lipsei de energie deoarece stimulează circulația sângelui, crescând astfel aportul de oxigen și nutrienți la celule, îmbunătățește calitatea somnului, eliberează endorfine care induc o stare de bine, și crește rezistența fizică și mentală, reducând stresul și anxietatea, contribuind astfel la o percepție generală redusă a oboselii.
8. Mai puțin stres, mai multă grijă de tine
Stresul te seacă de energie, iar asta din cauza cortizolului, cum am văzut mai sus. Stresul nu te va lăsa să dormi, însă somnul va scădea considerabil nivelul de cortizol. Găsește activități care te relaxează, activități precum cititul sau muzica. Acestea te vor ajuta să adormi mai ușor. Ai mai multă grijă de tine, de sănătatea ta fizică și psihică. Fă alegeri sănătoase și oferă-ți mai mult timp pentru a te relaxa.
Ține cont de sfaturile noastre pentru a-ți îmbunătăți nivelul de energie. De asemenea , dacă ai nevoie de suplimente lichide de calitate, pe Swedish Nutra găsești o gamă largă de produse care să îți vină în ajutor.
Nutrienti benefici pentru energie si vitalitate
Multivitamine Femei
Economisești 14,25 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 14,55 lei