Seleniu face parte din categoria mineralelor esențiale pentru organism. Acest nutrient vital pentru sănătate are multiple roluri în corp – de la întărirea sistemului imunitar, la protecția împotriva radicalilor liberi și a inflamațiilor. Aportul zilnic necesar de seleniu este vital pentru ca tu să un corp și o minte sănătoasă, așadar haide să descoperim în rândurile de mai jos mai multe despre acest mineral, inclusiv proprietățile sale benefice principale, alimentele bogate în seleniu și la ce suplimente nutritive poți apela pentru a-ți atinge idealul zilnic.
Despre seleniu
Seleniu este un mineral care se găsește în mod natural în sol, în câteva dintre alimentele pe care le consumăm zilnic, ba chiar și în apă în cantități mai mici. Seleniu este vital pentru organismul nostru din varii motive pe care urmează să le vezi în rândurile de mai jos, dar principalul sau rol cu adevărat important în corp este activitatea sa antioxidantă.
Fiind o componentă a enzimelor antioxidante, seleniul sprijină sănătatea țesuturilor din organism. De asemenea, îmbunătățește circulația sângelui și oferă o protecție sporită în fața efectelor negative ale stresului oxidativ. Abilitățile antioxidante ale seleniului se datorează diferitelor tipuri de selenoproteinelor găsite în acest mineral.
Economisești 7,50 lei
Păr, Piele, Unghii, Ten
Economisești 7,25 lei
Economisești 8,25 lei
7 Beneficii pentru organism ale seleniului
Iată care sunt cele mai importante beneficii ale seleniului:
1. Acționează ca un antioxidant
După cum am menționat anterior, cel mai important beneficiu al seleniului este activitatea sa antioxidantă, întărind sistemul imunitar și reducând acțiunea nocivă a radicalilor liberi.
Stresul este unul din factorii care pot cauza afecțiuni pentru boli de inimă, afecțiuni neurologice, ba chiar și anumite tipuri de cancer. Studiile a arătat că seleniul poate oferi protecție sporită în cazurile de cancer la colon, cancer gastric sau cancerul de prostată. De asemenea, seleniul are un efect sinergic cu alți antioxidanți din organism precum vitamina E.
Un alt aspect important este că seleniul contribuie la anumite procese enzimaitica care protejează lipidele din membrana celulelor. Acest proces este esențiale pentru lupta împotriva degradării celulelor provocată de stresul oxidativ.
2. Întărește imunitatea
Seleniul este un nutrient cheie pentru un sistem imunitar puternic și un organism sănătos. Corpul are nevoie de seleniu pentru a lupta împotriva virusurilor periculoși, inclusiv împotriva virusului HIV.
3. Îmbunătățește circulația sângelui
De cele mai multe ori, un nivel scăzut de seleniu în organism este asociat cu un risc mai mare de a dezvolta anumite afecțiuni cardiace. Seleniu crește fluxul sangvin și îmbunătățește considerabil circulația sângelui, fapt care protejează arterele și menține inima sănătoasă.
Să nu uităm de activitatea antioxidantă a seleniului care conferă, de asemenea, protecție împotriva radicalilor liberi. O alimentația sănătoasă, bogată în seleniu, sau un supliment cu multivitamine care să includă și seleniu sunt benefice pentru o inimă sănătoasă.
4. Protejează glanda tiroidă și sprijină buna funcționare a acesteia
Despre seleniu se cunoaște că este un nutrient extrem de important pentru glanda tiroidă. Acesta acționează precum un catalizator la nivelul glandei, sprijinind producția de hormoni tiroidieni.
Studiile au demonstrat că există o legătură strânsă între funcția tiroidiană și deficitul de seleniu. Glanda tiroidă controlează numeroase funcții importante ale organismului, printre care apetitul, somnul, temperatura, greutatea și energia. Orice dezechilibru la nivelul tiroidei poate aduce cu sine efecte negative precum iritabilitate, slăbiciune musculară, oboseală, creștere în greutate și alte simptome neplăcute.
Seleniul protejează tiroida datorită activității antioxidante, contribuie benefic la producția de hormoni și protejează glanda de anticorpi care provoacă afecțiuni. Datorită acestor proprietăți benefice, seleniu este benefic în cazul tiroidei Hashimoto sau boala Grave.
5. Poate reduce simptomele astmului
Studiile au demonstrat că pacienții cu astm au un nivel scăzut de seleniu în organism sau sunt predispuși la deficit. Persoanele care suferă de astm și iau suplimente cu seleniu experimentează simptome mult mai blânde. Adesea se recomanda ca, pe lângă tratamentul prescris, să se consume și suplimente cu seleniu. Totuși, este important să te consulți cu mediul înainte de a introduce suplimentele cu seleniu în schema de tratament.
6. Îmbunătățește fertilitatea la bărbați
Seleniul îmbunătățește fluxul sangvin, fiind este necesar pentru motilitatea spermei. Mineralul este încorporat în capsula mitocondriei spermei, ajutând la motilitate în momentul în care aceasta se află în canalul vaginal.
Studiile au arătat că deficitul de seleniu poate avea un efect negativ în ceea ce privește numărul spermatozoizilor. Așadar o alimentație bogată în seleniu sau un supliment pot îmbunătăți fertilitatea bărbaților.
7. Îmbunătățește funcția creierului în cazul persoanelor în vârstă
Odată cu vârsta, organismul nu mai este la fel de puternic și are nevoie de ajutor suplimentar. Afecțiunile precum astmul, artrita și afecțiunile sistemului nervos precum Alzheimer sunt mult mai comune la persoanele în vârstă.
Studiile au arătat că seleniul, datorită proprietăților antioxidante, protejează creierul și scade considerabil riscul de dezvoltare a afecțiunilor precum Alzheimer. Alimentarea organismul cu vitamine și minerale esențiale este extrem de importantă odată ce înaintăm în vârstă, tocmai pentru a reduce riscul de dezvoltare a afecțiunilor comune acestei perioade.
De unde îți poți lua doza zilnică necesară de seleniu?
Alimentația și suplimentele alimentare sunt modalitățile principale prin care îi poți asigura organismului tău un nivel optim de seleniu.
În ceea ce privește alimentele, acestea trebuie gătite corespunzător, la temperaturi nu foarte ridicate, pentru a nu-și pierde din cantitatea de seleniu în timpul procesului. Somonul, tonul, curcanul, puiul, sardinele, ouăle și ficatul de vită sunt surse excelente de seleniu. Ca alimente crude bogate în seleniu, cele mai bogate surse sunt nucile, brânza cottage, ciupercile, semințele de floarea soarelui sau ovăzul.
În ceea ce privește suplimentele cu seleniu, poți opta pentru capsule care să te ajute să îți atingi doza zilnică. Totuși, recomandarea noastră este să încerci un supliment complex cu multivitamine și minerale cu ajutorul căruia nu doar că îi vei asigura corpului necesarul zilnic de seleniu, ci și de ceilalți nutrienți necesari.
Multivaminele lichide din gama Swedish Nutra conțin 147 de vitamine, minerale și alte extracte benefice din plante, oferindu-ți necesarul zilnic de nutrienți pentru un corp sănătos. Forma lichidă și concentrația bogată asigură o absorbție maximă și o eficiență sporită, astfel că vei vedea efectele benefice în scurt timp.
Suplimente lichide multivitamine si minerale pentru un corp sanatos
Multivitamine Lichide
Economisești 7,40 lei
Multivitamine Lichide
Economisești 7,90 lei