Acid folic – rol în organism și cele mai importante beneficii

acid folic

Acidul folic sau Vitamina B9 este o vitamină esențială din Complexul B, ceea ce înseamnă că trebuie extrasă din dietă, întruct organismul nu are capacitatea de-a o produce singur.

Rolul acidului folic

Are un rol esențial în procesul de diviziune celulară și ajută la menținerea nivelurilor normale de globule roșii din sânge.

Surse de acid folic


 

Sursele naturale de acid folic includ legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, salata verde și broccoli. Acesta poate fi regăsit și în carnea slabă, lapte și ouă. În ciuda abundenței sale în multe alimente, absorbția acestuia din dietă este foarte scăzută în comparație cu dozele zilnice recomandate, astfel că suplimentele joacă un rol foarte important în această ecuație.

Acest articol va analiza importanța suplimentării organismului cu acid folic.

Acid folic – beneficii

Corpul tău are nevoie de acid folic pentru buna funcționare a multor funcții vitale

Protejarea ADN-ului

Acidul folic este necesar pentru a produce și repara celulele genetic precum ADN-ul. De exemplu, atunci când pielea este expusă la soare fără protecție solară, razele ultraviolete pot provoca multe daune majore materialului genetic din celulele pielii tale.

Acidul folic acționează pentru a ajuta la repararea daunelor prin adăugarea unei grupări de metil la bazele azotate ale ADN-ului.

Implicarea în procesul de diviziune celulară

Celulele corpului se divid în mod constant; fie că este vorba de celulele din cavitatea bucală, intestine, piele, globule roșii sau celule imunitare, există o diviziune constantă în corp, lucru care se petrece zilnic. Acidul folic asistă diviziunea celulară pentru ca aceasta să decurgă așa cum trebuie.

Facilitează sinteza proteinelor

Acidul folic ajută de asemenea organismul să transforme homocisteina în metionină, un aminoacid folosit în cadrul procesului de sinteză a proteinelor. Totodată, acidul folic ajută și la maturarea celulelor roșii din sânge, reglând nivelurile și păstrându-le în limitele normale.

De cât acid folic avem nevoie zilnic?

Doza zilnică recomandată de acid folic este de 400 micrograme (mcg) pe zi. Aceste valori variază în funcție de țară și de abordările specialiștilor din domeniul sănătății.

Australia recomandă aproximativ 320 mcg pe zi, iar Uniunea Europeană recomandă 200 până la 300 mcg pe zi. Pentru populația generală, nivelurile superioare merg spre 1000 mcg fără niciun efect negativ asupra sănătății.

Deficitul de Acid folic

Sunt o mulțime de factori care contribuie la un deficit de acid folic în organism. Factorul principal îl constituie un aport alimentar slab în legume cu frunze verzi sau cereale. Există și anumite afecțiuni care pot de asemenea influența absorbția acidului folic în sistemul digestiv, ceea ce poate duce la deficiență.

Consumul de alcool în exces poate provoca niveluri scăzute de acid folic în organism, deoarece împiedică capacitatea acestuia de a-l absorbi, precum și capacitatea acestuia de a-l stoca în ficat. Unele medicamente utilizate pentru tratarea diferitelor afecțiunilor cronice pot afecta folaților, în acest caz necesitând suplimentarea la recomandarea medicului.

Un în ultimul rând, sarcina este un moment din viața unei femei care îi va cere să se suplimenteze cu acid folic, deoarece fătul în curs de dezvoltare trece printr-o serie de diviziuni celulare încă din momentul concepției.

Acidul folic și sarcina


 

Aportul de acid folic este extrem de important în timpul sarcinei, deoarece este esențial în dezvoltarea normală a măduvei spinării și a creierului fătului. În urma mai multor studii de cercetare, suplimentarea cu acid folic și vitamine prenatale a relevat o scădere a incidenței deficiențelor de tub neural la copil cu 71%.

Când fătul se dezvoltă în primele săptămâni de sarcină, este format dintr-o multitudine de celule care încep să se dividă și să formeze grupuri de celule. Aceste grupuri se pliază apoi și o parte din el se transformă într-un tub denumit tub neural, din care se va forma în cele din urmă măduva spinării și creierul copilului.

Administrarea acidului folic în cazul sarcinei se va face doar cu acordul medicului, dar este important de știut faptul că așteptarea până la prima vizită prenatală – între a 6-a și a 12-a săptămână de sarcină – pentru a începe consumul de acid folic nu va ajuta la prevenirea defectelor tubului neural, deoarece organele esențiale ale bebelușului au început deja să se dezvolte până în acest moment.

Prin urmare, pentru a ajuta la prevenirea acestora, este esențial ca femeile să înceapă suplimentarea cu acid folic de 400 mcg pe zi chiar înainte de a încerca să rămână însărcinate.

Așa cum aminteam și mai sus, acidul folic transformă homocisteina în metionină, aminoacid care ajută la sinteza proteinelor. Homocisteina este produsă în mod natural de organism atunci când proteinele sunt descompuse. Nu este dăunătoare la niveluri scăzute, dar poate duce la afecțiuni grave ale sângelui la niveluri ridicate.

Se crede că femeile cu niveluri crescute de homocisteină prezintă un risc mai mare de avort spontan, preeclampsie și chiar travaliu prematur – cel mai probabil din cauza nivelurilor crescute de homocisteină.

Dar de ce cresc nivelurile de homocisteină? Metilfolatul, forma activă a acidului folic, joacă un rol decisiv în transformarea homocisteinei în metionină (un aminoacid inofensiv). Deci, dacă metilfolatul nu are niveluri adecvate de acid folic pentru a converti homocisteinei în metionină, aceasta se poate acumula și poate ajunge până la niveluri îngrijorătoare.

Efecte secundare ale acidului folic

Celulele organismului se divid în mod constant, iar cel mai bun stimulent pentru o diviziune optimă o reprezintă vitamina B9 sau acidul folic. Corpul stochează acid folic în ficat, cu niveluri de stocare cuprinse între 10-30 mg, dar acestea pot scădea rapid fără o nutriție și fără suplimente adecvate. E important de luat în considerare suplimentarea dietei cu cel puțin 400 mcg de acid folic pe zi.

Concluzie

Suplimentarea cu acid folic este în general bine tolerată și nu există dovezi definitive în literatura medicală care să indice efecte adverse datorate acidului folic. Au fost raportate cazuri rare de greață, vărsături sau diaree, dar este, în general, un supliment bine tolerat atunci când este administrat.

Deși există surse alimentare de acid folic, acestea nu pot asigura doza zilnică recomandată, așa că cea mai eficientă și practică soluție o reprezintă suplimentele.

Îți recomandăm să incluzi în dieta ta un supliment cu multivitamine lichide care să îți ofere doza optimă necesară din toate vitaminele și mineralele esențiale.

Suplimente lichide premium cu multivitamine si minerale pentru un corp sanatos

-7%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 90,21 lei. TVA Inclus

Economisești 6,79 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 90,21 lei. TVA Inclus

Economisești 6,79 lei

-7%
Prețul inițial a fost: 251,92 lei.Prețul curent este: 234,29 lei. TVA Inclus

Economisești 17,63 lei

-7%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 74,00 lei.Prețul curent este: 68,82 lei. TVA Inclus

Economisești 5,18 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cupoane