Astăzi, ai 12% Extra Reducere ✨ la toate Suplimentele Vegane - Folosește codul 12VEGAN Vezi Produse 🌱🛒

Totul despre vitamina A – beneficii pentru corp și surse alimentare

alimente vitamina a

Prima din lista alfabetică a vitaminelor, vitamina A are multe roluri importante în organism pe care, probabil, încă nu le știai. Cel mai cunoscut beneficiu al vitaminei A este susținerea vederii sănătoase, dar vitamina A este mult mai benefică pentru organism decât atât pentru că este crucială pentru sănătatea generală.

Vitamina A este un factor cheie în ceea ce privește menținerea sistemului imunitar și prevenirea anumitor afecțiuni. Un deficit de vitamina A vine la pachet cu simptome extrem de neplăcute pentru organism, deci menținerea unui nivel optim de vitamina A trebuie să fie un obiectiv zilnic pentru fiecare dintre noi. Fie că apelăm la suplimente cu multivitamine sau vitamina A simplă, fie că ne orientăm către către o alimentație bogată în surse naturale de A.

Hai să descoperim împreună mai multe despre această vitamină esențială pentru organism, ce beneficii are, ce înseamnă un deficit de vitamina A și cum poți să te asiguri că ai un aport optim în fiecare zi.

Mai multe despre vitamina A

Trebuie să știi că vitamina A este, înainte de toate, un antioxidant extrem de important pentru organism. Este o vitamină solubilă în grăsimi, ceea ce înseamnă că se regăsesc în aceste tipuri de alimente, adică cele care conțin grăsimi sănătoase. Acestea nu se dizolvă în apă, iar corpul le asimilează în aceeași manieră în care sunt asimilate grăsimile.

Fiind un antioxidant, vitamina A are un rol esențial în menținerea funcției neurologice, a vederii și a frumuseții pielii. Ea este implicară în reducerea inflamațiilor și în lupta contra daunelor cauzate de radicalii liberi în organism.

Formele vitaminei A

Vitamina A se regăsește în două forme: retinol, forma activă a vitaminei A și beta-caroten. Retinolul provine din alimente din sursă animală și este o formă a vitaminei care poate fi utilizată direct de către organism. Celălalt tip, beta caroten, este obținut din legume și fructe. Forma acestui tip este de „carotenoidă”, iar ca să poată fi utilizat de către organism trebuie să fie transformată în retinol.

Care sunt semnele unui deficit de vitamina A?

Înainte de a vă prezenta beneficiile vitaminei A, haide să aflăm care sunt principalele semne prin care îți poți da seama dacă suferi de un deficit. Cei mai predispuși să sufere de deficit de vitamina A sunt persoanele care se confruntă cu afecțiuni ale sistemului digestiv, deoarece aceștia dezvoltă și o problemă în ceea ce privește absorbția nutrienților.

Principalele simptome ale lipsei de vitamina A sunt:

• Uscăciunea la nivelul ochilor
• Buze uscate
• Imunitate slăbită
• Piele îngroșată
• Vedere slabă pe timpul nopții
• Dezvoltare greoaie în rândul copiilor

Principalele beneficii ale vitaminei A


1. Protejează vederea


 

După cum am menționat chiar la începutul acestui articol, beneficiul cunoscut de toată lumea când vine vorba de această vitamină este importanța ei pentru vedere. Ni se spunea încă de copii că morcovii sunt importanți dacă vrem să avem o vedere bună, iar asta pentru că morcovii conțin beta caroten, o formă a vitaminei A.

Aceasta îmbunătățește vederea și îți menține ochii sănătoși deoarece este o componentă a moleculei rodopsină. Rodopsina este ce care ne permite să vedem. Aceasta trimite semnale creierului în momentul în care detectează lumină, fapt care rezultă în abilitatea noastră de a vedea.

2. Menține pielea strălucitoare

Dacă ești pasionată de îngrijirea pielii, probabil utilizezi produse cosmetice pe bază de retinol. Retinolul este, de asemenea, prescris și de medicii dermatologi pentru a combate acneea și ridurile premature. Proprietățile antiinflamatorii alea vitaminei A sunt utilizate pentru tratarea unei varietăți de probleme ale pielii. Aceasta poate fi de folos și pentru ameliorarea simptomelor psoriazisului, eczemelor sau acneei.

3. Susține imunitatea organismului

Vitamina A joacă un rol foarte important în menținerea unui sistem imunitar puternic. Proprietățile antioxidante ale vitaminei A sunt cruciale pentru combaterea diverselor afecțiuni cauzate de radicalii liberi. Un deficit de vitamina A slăbește sistemul imunitar și alterează buna funcționarea a celulelor imune.

4. Susține sistemul osos


 

Nu doar calciu și vitamina D sunt importante pentru oase, vitamina A joacă un rol la fel de important în sănătatea acestora. Studiile au arătat că un nivel scăzut de vitamina A în organism poate fi unul dintre factorii de risc pentru osteoporoză. Rezultatele au arătat că un nivel scăzut de retinol este asociat cu o densitate osoasă scăzută.

5. Ajută la repararea țesuturilor

Având atât de multe beneficii pentru piele, vitamina A este un factor cheie și când vine vorba de refacerea țesuturilor și accelerarea procesului de vindecare a pielii. Studiile realizate în acest sens au dovedit că retinolul este benefic în special pentru reducerea semnelor apărute pe față în urma anumitor proceduri cosmetice.

Surse alimentare de vitamina A

Îți poți lua aportul de vitamina A fie din alimente sau din suplimente. Poți combina alimentația cu un complex de multivitamine și minerale cu ajutorul căruia îți poți asigura un aport optim de nutrienți pentru întregul organsm.

Uite câteva surse alimentare de vitamina A pe care ți le recomandăm: cartoful dulce, kale, cartofi, ficat de vită, spanac, broccoli, unt și gălbenuș de ou.

În ceea ce privește suplimentele nutritive, poți opta pentru diverse forme de vitamina A, fie capsule și lichid. Noi îți recomandăm un complex cu multivitamine lichide care cuprinde o sursă bogată de nutrienți, iar forma lichidă permite o absorbție rapidă și eficientă.

Pe site-ul nostru găsești mai multe produse cu multivitamine și minerale, în special complexul cu 147 de ingrediente. Gama cuprinde variante de multivitamine pentru bărbați și femei, dar si variante adaptate copiilor și adulților de peste 50 de ani. Alege suplimentul potrivit pentru tine și bucură-te de beneficii.

Multivitamine si minerale lichide

-25%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 130,00 lei.Prețul curent este: 97,00 lei. TVA Inclus

Economisești 33,00 lei

-25%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 130,00 lei.Prețul curent este: 97,00 lei. TVA Inclus

Economisești 33,00 lei

-25%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 130,00 lei.Prețul curent este: 97,00 lei. TVA Inclus

Economisești 33,00 lei

-25%

AROMĂ ȘI CULOARE 100% NATURALĂ

Prețul inițial a fost: 130,00 lei.Prețul curent este: 97,00 lei. TVA Inclus

Economisești 33,00 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *