Simptome, cauze, tipuri și tratamente naturiste pentru căderea părului la femei și bărbați

caderea parului

Căderea părului, cunoscută clinic sub numele de alopecie, se manifestă prin subțierea părulului și poate duce la chelie parțială sau totală. Recunoscută mai curând ca o problemă ereditară sau un rezultat al îmbătrânirii (androgeneticalopecie), poate fi, de asemenea, rezultatul stresului fizic sau emoțional, un efect secundar al anumitor tratamente sau medicamente, ori poate avea alte cauze.

Deși căderea părului nu este o urgență medicală, poate fi supărătoare, afectând stima de sine și umori echilibrul mental. Cu toate acestea, există anumite remedii și terapii care pot ajuta la gestionarea acestei probleme. Acest articol discută despre simptomele și posibilele cauze ale alopeciei și caută să ofere perspective asupra modurilor în care poate fi combătută.

Simptomele căderii părului

Căderea părului depinde de ceea ce o cauzează și poate varia în funcție de sex.
Alopecia androgenetică este cel mai frecvent tip. Apare treptat și presupune pierderea a aproximativ 100 de foliculi de păr pe zi. Calviția masculină începe de regulă deasupra tâmplelor și se îndepărtează în jurul marginilor și în partea superioară a capului. La femei, părul se subțiază de obicei mai uniform și există mai puține modificări de-a lungul liniei părului.

Fazele căderii părului

În esență, căderea părului are loc din cauza perturbărilor ciclului de creștere a foliculului de păr. Indiferent câte fire de păr pierde, părul trece prin aceste trei faze:

● Faza anagenă: Acesta este momentul în care părul continuă să crească; faza anagenă poate dura câțiva ani.
● Faza catagenă: Pentru o perioadă de 10 zile, părul se oprește din creștere și se deconectează de la folicul. Foliculii stabilizează părul.
● Faza telogenă: Părul se odihnește până la trei luni, înainte de a cădea în cele din urmă. Ca parte a ciclului natural, oamenii pierd 50 până la 100 de fire de păr pe zi în această fază.
Practic, atunci când acest ciclu este întrerupt, părul cade fără a fi regenerat. În cele mai multe cazuri, acesta este un proces gradual, deși se poate declanșa mai repede la unii oameni.

Tipuri de cădere a părului și cauzele acestora


 

Tipurile comune de cădere a părului sunt alopecia androgenetică, efluviul telogen, efluviu anagen, tinea capitis și alopecia areata.

Alopecia androgenetică

Majoritatea persoanelor care suferă de căderea părului au moștenit afecțiunea de la un părinte. În timp ce calviția masculină este mai frecventă, femeile pot fi și ele afectate. Aproximativ 80% dintre bărbați și 38% dintre femeile de peste 70 de ani se confruntă cu aceasta. Calviția feminină provoacă o subțiere mai difuză (larg răspândită) și este, în general, mai treptată în progresie, în timp ce la bărbați, chelia de tipar cauzează căderea parțială sau completă.

Efluviu telogen

Căderea părului poate apărea și din cauza stresului fizic și emoțional. Denumit clinic efluviu telogen, apare atunci când părul intră într-o fază de repaus, fără a începe ulterior o nouă creștere. Această fază este adesea temporară. Cauzele includ:
● O reacție emoțională severă la un eveniment, cum ar fi o intervenție chirurgicală sau o boală
● Boală tiroidiană
● Naștere
● Menopauză
● Deficiențe de vitamine sau minerale, cum ar fi zincul
● Efecte secundare ale medicamentelor, inclusiv contraceptive

Deși rareori cauzează chelie completă, efluviul telogen provoacă căderea foarte rapidă a părului. Majoritatea oamenilor remarcă o regenerare a părului în aproximativ trei luni după declanșare.

Efluviu anagen

Căderea părului poate fi, de asemenea, un efect secundar al anumitor medicamente sau tratamente. Acest tip de chelie, numit efluviu anagen, se oprește de obicei odată ce terapia se încheie sau medicamentul nu se mai administrează. Acesta este în special cazul chimioterapiei și altor medicamente, cum ar fi:
● Ciclofosfamidă
● Nitrozouree
● Doxorubicină (adriamicină)
● Tamoxifen.

În plus, multe alte tipuri de medicamente pot genera, de asemenea, alopecie, inclusiv:

● Retinoizi (medicamente pentru acnee cu vitamina A)
● Anumite antibiotice (de exemplu, penicilină, cefalexină și eritromicină)
● Controlul nașterii sau oprirea controlului nașterii
● Terapia hormonală
● Antidepresive (inclusiv Prozac, Paxil și Zoloft)
● Medicamente pentru tensiunea arterială (cum ar fi Lopressor, Tenormin și altele)
● Corticosteroizi (de exemplu, Anadrol, Anavar și Primobolan)
● Stabilizatori de dispoziție (cum ar fi Klonopin, Risperdal și Haldol)

Tinea capitis

Tinea capitis – numită în mod obișnuit pecingine a scalpului – este căderea părului din cauza unei infecții fungice. Se observă cel mai adesea la copii. Aceasta duce la căderea părului în pete circulare. Părul poate crește înapoi în timp. Pielea expusă în aceste cazuri este roșie, descuamată, prezintă mâncărime și poate fi acoperită de răni.

Alopecia areată

Acest tip de cădere a părului apare din cauza unei afecțiuni autoimune (cum ar fi lupusul sau fibromialgia), în care sistemul imunitar atacă foliculii de păr și împiedică creșterea acestora. Alopecia areata poate duce la chelie totală.

Alte cauze

Alte cauze ale căderii părului includ:

  • Arsuri: Cicatricele de la o arsură pot împiedica creșterea părului în zona cicatricei.
  • Tumori ale ovarelorsau a glandelor suprarenale: supraproducția ovariană de androgeni (hormoni sexuali care pot declanșa dezvoltarea trăsăturilor în mod tradițional masculine) este o afecțiune care face ca ovarele să producă prea mult testosteron. În cele din urmă, acest lucru va duce la o femeie să dezvolte caracteristici masculine, care pot include chelie masculină.
  • Trichotilomania: Aceasta este o tulburare mentală mai rară de smulgere a părului în care cineva își smulge în mod repetat firele de păr din cap și/sau corp.
  • Produse pentru păr: Trichorhexis nodosa este căderea părului cauzată de deteriorarea acestuia. Apare din cauza periajului excesiv, a tratamentelor termice, a coafurilor prea strânse sau a tratamentelor dure, cum ar fi decolorarea sau moartea foliculilor.
  • Expunerea la toxine: Expunerea la niveluri ridicate de anumite toxine poate duce, de asemenea, la căderea părului. Acestea includ elemente ca bismut sau arsen.

Tratament pentru căderea părului


 

Aceste metode poate că nu vor stopa căderea părului, dar pot ajuta la controlul acesteia:

  • Spălare blândă: Folosește un șampon ușor și o cremă hidratantă atunci când vă spălați părul. Usucă-l mai degrabă cu un prosop absorbant decât cu un uscător.
  • Nu îți vopsi părul acasă: nu mai utiliza decolorarea, vopsirea sau alte tipuri de tratamente pentru păr acasă. Apelează doar la saloane care au profesioniști capabili să vă inspecteze scalpul și să vă ofere servicii la cel mai înalt nivel.
  • Evită căldura: Limitează sau stopează folosirea ondulatoarelor, a lămpilor de încălzire, a uscătoarelor de aer și a altor instrumente care îți expun părul la căldură.
  • Coafuri mai lejere: împletiturile, cozile de cal și alte stiluri care implică strângerea părului pot cauza sau agrava căderea părului. Scăderea  tensiunii poate fi de mare ajutor.
  • Periere ușoară: Folosește un pieptene sau o perie doar atunci când ai nevoie cu adevărat, cu mișcări lente și consistente.
  • Dieta: Adoptă o dietă sănătoasă, echilibrată și asigură-te că primești suficiente calorii în fiecare zi. Nutriția precară poate contribui la căderea părului.

Metode eficiente de îngrijire a părului

O serie de terapii medicale și cosmetice pot ajuta la gestionarea căderii părului.

Acestea includ:

  • Antiandrogeni (blocante de testosteron)
  • Terapie cu progesteron sau estrogeni (pentru chelie feminină)
  • Vitaminele B12, C, Dși Zinc
  • Transplantul de păr (părul dintr-o altă parte a capului este grefat chirurgical pentru restaurare)
  • Terapia cu laser și cu lumină, care a fost recent aprobată de Food and Drug Administration (FDA)
  • Suplimentele cu colagen, în special cele cu colagen lichid

Concluzie

Pentru unii oameni, căderea părului provoacă o suferință semnificativă, afectează calitatea vieții și stima de sine. Așadar, poate provoca jenă și te poate face să te simți prost. Reține totuși că aceasta este o problemă comună care afectează din ce în ce mai multă lume, datorită stilului de viață tot mai stresant.

Atâta timp cât căderea părului nu are loc brusc și nu este însoțită de simptomele îngrijorătoare enunțate mai sus, este puțin probabil ca aceasta să se datoreze unei afecțiuni medicale serioase și astfel rămâne un inconvenient de ordin estetic pentru care există produse și proceduri cosmetice care te pot ajuta.

Descopera gama noastra de suplimente lichide pentru un par frumos si sanatos

Prețul inițial a fost: 84,00 lei.Prețul curent este: 71,40 lei. TVA Inclus

Economisești 12,60 lei

NOU!
Prețul inițial a fost: 149,97 lei.Prețul curent este: 127,47 lei. TVA Inclus

Economisești 22,50 lei

Prețul inițial a fost: 115,00 lei.Prețul curent este: 97,75 lei. TVA Inclus

Economisești 17,25 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *